Brownie-ijs-pecan-chocolade dessert: de testversie

Brownie-ijs-pecan-chocolade dessert: de testversie

Tijdens feestdagen verzorgen wij meestal het toetje. En dat hoort eigenlijk elke keer een ander toetje te zijn. Dat is het verwachtingspatroon geworden, in de loop der jaren.

Altijd leuk, want we maken zo’n nieuw dessert dan 2 keer. 1 keer om te testen of alle smaakcombinaties kloppen. En daarna, mogelijk met enige kleine aanpassingen, de echte versie voor tijdens het familiediner.

Wij proberen wel altijd iets te bedenken dat we 1 of 2 dagen van te voren al kunnen maken, op mogelijk de definitieve opmaak en presentatie na. Dan hebben we tenminste tijd voor gesprekken met familie, in plaats van veel tijd in de keuken te moeten besteden.

Het stond al een tijdje op ons lijstje, maar door de lange lockdown periode bleef het er ook maar opstaan, tot nu. Een dessert met een brownie-bodem, met daarop een dot vanille-roomijs. Daar weer wat cacaopoeder op en een enkele pecannoot. Versierd met wat geschaafde witte chocolade.

Zonder de witte chocolade in principe ook te eten door iemand die niet van chocolade houdt, want de brownies bevatten cacao, en geen chocolade.

Ondanks dat we alle ingrediënten goed kennen, eiste de meerderheid van ons huishouden toch een testversie. En wat doe je als je in een democratie leeft, je maakt een testversie.

We hebben een standaard brownie-recept, meegekregen vanaf het Engelse platteland. Iedere keer met succes gemaakt en ook door anderen smakelijk opgegeten, met mondelinge complimenten. Daarmee is er eigenlijk geen reden om dat recept te veranderen.

Om toch te voldoen aan de impliciete iedere-keer-een-ander-dessert eis, nu de lichtbruine basterdsuiker in ons standaard recept vervangen door een heel donkere variant. The same, but different.

Nog niet opeten

 • 170 gram ongezouten roomboter
 • 290 gram donkere basterdsuiker
 • 50 gram cacaopoeder, voor de brownies
 • snufjes cacaopoeder, voor de garnering
 • 85 gram bloem
 • 3 eieren
 • pecannoten
 • vanille-roomijs
 • reep witte chocolade

Voor in een brownie-bakblik van ongeveer 26 bij 17 centimeter.

Aan het werk (15 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.

Smelt de boter op een laag vuur zonder dat het gaat koken. Laat de boter in 5 minuten weer wat afkoelen.

Beboter intussen de schaal en leg bakpapier op de bodem en tegen de wanden.

Spatel de boter door de suiker, in een grote kom.

Spatel daarna voorzichtig (vanwege het stuiven) de cacaopoeder er doorheen.

Mix de 3 eieren er 1 voor 1 bij. Na elk ei even goed mixen.

Leg een zeef op de kom en voeg de bloem toe. Mix de bloem er heel goed doorheen tot er een consistente massa ontstaat. Het kan er nu uitzien of er meer vocht bij moet, maar dat is niet zo.

Giet het mengsel in het bakblik. Met een spatel het restant uit de kom halen. Strijk het mengsel een beetje glad. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn, de eerste minuten in de oven gebeurt dat vanzelf.

Bakken voor ongeveer 30 tot 40 minuten, tot een houten satéprikker er bijna schoon uit komt. Brownies garen namelijk nog wat na als ze uit de oven zijn. Ik controleer de vochtigheid altijd vanaf 30 minuten baktijd.

Brownies met donkere bastardsuiker: inderdaad donkerder dan met lichtbruine bastersuiker.

Eerst een half uur laten afkoelen buiten de oven. Na dat half uur afkoelen, het geheel omdraaien op een snijplank en de brownie-schaal verwijderen. Bakpapier verwijderen en nog een half uur laten afkoelen.

Dan pas in gelijke stukken snijden. Met de feestdagen is, na een voor- en hoofdgerecht, het dessert bedoeld als aftoppen, niet nog eens als vol gaan eten. Kleine stukken brownies zijn goed genoeg.

Serveren

Leg een stuk brownie op een bordje.

Schep met een eetlepel wat vanille-roomijs op de brownie.

Verdeel er wat cacaopoeder over en leg er een enkele pecannoot bovenop.

Schaaf met een scherp mes wat vlokken witte chocolade van een reep. Verdeel die ook over en naast het ijs.

Direct serveren.

Resultaat

Simpelweg een succesvol dessert. Niets meer aan veranderen.

De pecannoot past er perfect bij qua smaak en textuur.

De testversie is meteen ook de definitieve versie.

 

3 gedachten over “Brownie-ijs-pecan-chocolade dessert: de testversie

  1. We hebben geen ijsmachine, dus die weg is afgesloten. Zonder machine kan je echter ook eenvoudig ijs maken.

   De meeste ingrediënten hebben we wel standard in huis; room, volle melk, eieren en suiker. En dan wat vanille-extract of -merg uit een stokje. De vele uren laten vriezen en dan weer doorroeren houdt ons niet tegen. Het gebrek aan ruimte in de diepvries wel.

 1. Een beetje ruimte in de diepvries is handig. Ik heb een ijsmachine van de HEMA, kostte 25 euro en heb er al zeker 10 jaar plezier van. Het is er zo eentje waarbij je de bak 24 uur voor je gaat draaien moet laten afkoelen in de vriezer. Neemt dus wel veel ruimte in maar is leuk voor af en toe. Ik heb vele smaken gemaakt, mandarijn, mango (sorbet) , speculaas mokka to name but a few.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *