Brownies met cacao, gember en pistachenoten

Brownies met cacao, gember en pistachenoten

Lekkere gerechtjes nog lekkerder maken. Brownies bijvoorbeeld. Nog lekkerder maken door met beleid nog meer smaken toe te voegen.

Brownies van het Engelse platteland. Ik denk dan ik ze wel elke week hier zou kunnen maken. Ik verwacht geen enkel protest. Doen we echter niet, hoezeer ze het ook zouden willen. Lekker, maar in groten getale natuurlijk niet zo gezond door de hoeveelheid suiker. Dus niet elke week, maar af en toe maken, als er veel mensen in het huis rondlopen.

Pistachenoten gekozen omdat het een mooie groene tint geeft op donkere brownies. En ze smaken natuurlijk ook nog eens prima. De lekkerste pistachenoten schijnen in Sicilië te groeien. Pistacchio verde di Bronte, de groene pistachenoten van de stad Bronte. De kans dat je ze hier in je super of notenbar kunt kopen is echter gering. Niet alleen vormen die pistachenoten maar ongeveer 1% van de wereldproductie, ze zijn ook nog eens erg duur. Zelfs als je er rekening mee houdt dat pistachenoten uit Iran en VS, de grootste producenten, ook niet echt goedkoop zijn. Ik zou die Pistacchio verde di Bronte ook niet gebruiken in brownies, maar ze lekker apart opeten.

In deze brownies laten we de pistachenoten wel heel. Vorige keer ze wel grof gehakt. Elke pistachenoot doormidden, dat was het idee. Qua structuur was dat prima, maar de brownie-smaak overheerste de notensmaak teveel. Bij hele pistachenoten is dat veel beter in de brownies.

Gemberwortel ligt standaard in onze voorraadkast. Hier zorgt de gember voor een wat onbepaalde, maar wel lekkere smaak. Niemand raadde dat er gember in zat namelijk.

Nog niet opeten

  • 170 gram ongezouten roomboter
  • 290 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • 85 gram bloem
  • 3 eieren
  • 200 gram pistachenoten, gedopt gewicht
  • 6 centimeter gemberwortel, vingerdik

Voor in een brownie bakblik van ongeveer 26 bij 17 centimeter.

Aan het werk (45 minuten)

Er is wat meer voorbereidingstijd nodig dan bij kalere brownies, dus de oven wordt ietsjes later voorverwarmd.

Smelt de boter op een laag vuur zonder dat het gaat koken. Laat de boter weer afkoelen tot kamertemperatuur in ongeveer 5 à 10 minuten.

Maal 60 gram van de pistachenoten redelijk fijn met een mixer. Hier een handmixer gebruikt. 1 van mijn favoriete keukengereedschappen. Trekken aan een handvat waardoor via een touwtje de messen gaan ronddraaien,

Verwijder de dunne bast van de gember en rasp de gember vervolgens grof boven een kommetje. Ook het vocht opvangen, dit heeft namelijk veel smaak.

Beboter intussen de brownie schaal en leg bakpapier op de bodem en tegen de wanden. Hier weer de bodem gevuld met restanten bakpapier. Niets ongebruikt weggooien blijft het idee.

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.

Meng met een vork de gesmolten boter met de basterdsuiker in een grote kom. Mix voorzichtig (vanwege het stuiven) de cacaopoeder en ook de gember erdoorheen.

Mix de 3 eieren er 1 voor 1 bij. Na elk ei even goed mengen met een vork. De wanden met een rubberen spatel schoonmaken zodat je alles gebruikt.

Meng de pistachenoten erdoorheen.

Leg een zeef op de kom en voeg de bloem toe. Mix de bloem er heel goed doorheen met een spatel tot er een consistente massa ontstaat. Het kan er nu uitzien of er meer vocht bij moet, maar dat is niet zo.

Giet het mengsel in het bakblik en strijk het mengsel een beetje glad. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn, de eerste minuten in de oven gebeurt dat vanzelf.

Verdeel de gemalen pistachenoten over de top van het mengsel.

Bak in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten tot een houten satéprikker er bijna schoon uit komt. Brownies garen namelijk nog wat na als ze uit de oven zijn. Ik controleer de vochtigheid altijd vanaf 30 minuten baktijd.

Resultaat

Door de gember en pistachenoten zijn ze wat hoger geworden dan de basis brownies van het Engelse platteland.

Net uit de oven is het een zachte brownies laag met warme stukjes pistachenoten erop.

In stukken gesneden vallen er kleine brokjes af. Even snoepen door de kok: heerlijk!

Gesneden terwijl het nog warm was, na 15 minuten uit de oven. De hele pistachenoten worden dan tijdens het snijden weggedrukt in de zachte brownies. Op een paar na, die echt niet konden ontkomen, en doormidden zijn gegaan.

Iedereen een stuk laten proeven. De brownies waren toen nog luchtig en de nootjes hard.

Dan verder laten afkoelen voordat je het rantsoeneert via een grote en hoge koekjestrommel. Deksel echt pas sluiten als de brownies helemaal zijn afgekoeld.

Koud zijn de brownies wat compacter, de nootjes zachter en de gember zorgt voor die aparte maar lekkere smaak. Een smaak die sterker wordt naarmate de brownies ouder worden. Je kan zelf je optimale smaakprofiel bepalen van brownies met cacao, gember en pistachenoten.

 

3 gedachten over “Brownies met cacao, gember en pistachenoten

  1. Hallo Broer, wat een verrukkelijk recept! Ik maakte in het verleden regelmatig brownies, met een recept van Waitrose. Enorme caloriebommen met veel boter, suiker en chocolade. Maar oh wat lekker! Nam het vaak ook mee naar mijn werk om uit te delen aan collega’s, want zoals je al opmerkte zijn ze niet echt gezond. Leuk om smaken uit te proberen. Ik was van plan om met een restje stemgember in siroop blondies te maken, maar ga nu twijfelen. Misschien toch maar chocoladegemberbrownies. Je zal nu vast zeggen: dan maak je ze toch allebei!!😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *