Brownies van het Engelse platteland: de energie versie

Brownies van het Engelse platteland: de energie versie

Ik hou niet zo van chocolade. Maar brownies met cacaopoeder, dat is enorm lekker. Hoe kan dat?

Chocolade en cacaopoeder wordt beide gemaakt van geroosterde zaden van de vruchten van de cacaoboom, Theobroma cacao. Het binnenste van de zaden wordt vermalen tot een visceuze cacaomassa. De cacaoboter (vet) wordt grotendeels uit de cacaomassa verwijderd. Wat overblijft wordt vermalen tot poeder, de cacaopoeder. En chocolade? Die wordt gemaakt van o.a. de gewonnen cacaoboter, cacaomassa, melkpoeder, melk, suiker en smaakstoffen.

Chocolade en cacaopoeder, een wereld van (smaak)verschil. Een brownie met cacaopoeder is geen chocolade brownie.

Hoe kom ik hier nu op. Wel, op het Engelse platteland is er bij de gastvrije ontvangst regelmatig eigengemaakte cake of een variant hierop. De laatste keer op een landelijke boerderij was daar ineens een bord met stukken brownies. Eigengemaakt. Brownies die ik altijd zo zorgvuldig had ontweken. Enigszins argwanend geproefd, en onweerstaanbaar lekker gebleken.

Brownies maken is eenvoudig, alleen zijn er wel heel erg veel varianten met ook nog eens allerlei toevoegde ingrediënten om uit te kiezen. In de basis zijn er echter maar twee soorten brownies qua structuur: kruimelig en cakeachtig of compact en toffee-achtig. In de recepten kun je het uiteindelijke verschil meestal al zien aan de aan- of afwezigheid van bakpoeder (en/of baking soda). Hoewel de baktijd ook een rol speelt.

In onderstaand recept zit geen bakpoeder en wordt geen enkele poging gedaan om lucht vast te houden. Laag en compact worden deze brownies.

Nog niet opeten

  • 170 gram ongezouten roomboter
  • 290 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • 85 gram bloem
  • 3 eieren

Tips

Het eerste probeersel ooit heb ik gemaakt in een ronde springvorm met een diameter van ongeveer 24 centimeter. Nu maak ik brownies zo regelmatig dat ik toch maar een browniebakblik van ongeveer 26 bij 17 centimeter heb aangeschaft. Wel zo makkelijk.

Als tijdens het bakken langs de brownie rand een soort van donkerbruine korrels verschijnen dan moet de volgende keer de oventemperatuur worden verlaagd.

Aan het werk (15 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.

Smelt de boter op een laag vuur zonder dat het gaat koken. Laat de boter weer afkoelen tot kamertemperatuur in ongeveer 5 à 10 minuten.

Beboter intussen de schaal en leg bakpapier op de bodem en tegen de wanden.

Mix de boter met de suiker in een grote kom. Mix voorzichtig (vanwege het stuiven) de cacaopoeder er doorheen. Mix de 3 eieren er één voor één bij. Na elk ei even goed mengen.

Leg een zeef op de kom en voeg de bloem toe. Mix de bloem er heel goed doorheen tot er een consistente massa ontstaat. Het kan er nu uitzien of er meer vocht bij moet, maar dat is niet zo.

Giet het mengsel in het bakblik en strijk het mengsel een beetje glad. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn, de eerste minuten in de oven gebeurt dat vanzelf.

In de oven

Bak op 180°C in ongeveer 30 tot 40 minuten totdat een houten satéprikker er bijna schoon uit komt. Brownies garen namelijk nog wat na als ze uit de oven zijn. Ik controleer de vochtigheid altijd vanaf 30 minuten baktijd.

Uit de oven

Eerst een half uur laten afkoelen buiten de oven. Na dit half uur afkoelen het geheel omdraaien op een snijplank en de brownie schaal verwijderen. Bakpapier verwijderen en nog een half uur laten afkoelen. Dan pas in gelijke stukken snijden. Vanwege de calorieën snij ik het in zo’n 16 tot 20 stukken. Dat maakt de dagelijkse intake enigszins beheersbaar. Wat tot een later tijdstip bewaard moet worden kan in de vriezer. Ik vries meestal de helft in.

Resultaat

Eet ze los, of bij de middag thee/koffie. Als dessert erg lekker met een bolletje ijs. Maar het is ook een dankbare energie inname bij lange wandelingen.

Variaties

Tja, de hoeveelheid suiker, die kan minder natuurlijk.

In stukken gehakte noten toevoegen kan. Chocoladedruppels toevoegen kan ook. Maar de pure brownies worden in ons huis toch het meest gewaardeerd.

2 gedachten over “Brownies van het Engelse platteland: de energie versie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *