Cake maken en later opeten: toasted pound cake

Cake maken en later opeten: toasted pound cake

De laatste jaren krijg ik op Vaderdag (moet echt met een hoofdletter) meestal iets simpels, zoals een kaasje die we nog nooit in huis hebben gehad. Heel vroeger ging dat anders. Dan kreeg ik expressieve tekeningen, in elkaar geknutselde ware kunstwerkjes of grote kiezelstenen die enthousiast en kleurrijk waren geverfd. Die kiezels heb ik nog, in gebruik als presse-papier. De tekeningen en knutselwerkjes zijn op een steeds voller wordende vliering beland. In latere jaren werden boeken of tijdschriften gegeven, en nog later dus die kaasjes.

Dit keer ging het anders. Nu was ik sowieso vergeten dat het Vaderdag was – ik heb niet zoveel met vaststaande en verplichte cadeaudagen – dus de verrassing was deze keer echt. Ik kreeg dit keer iets origineels cadeau, de titel van een nieuw recept. Het koste hen wel wat tijd om die te vinden, want wij eten nogal gevarieerd. Alleen niet uit de frituur. Ze weten echter dat iets uit de frituur niet welkom is. Gefrituurd eten is lekker, maar wat moet ik doen met het vet. Bewaren, daarvoor zouden we te weinig frituren. En weggooien na 1 keer gebruiken is zonde. Maar ze vonden dus toch iets dat nieuw was. Ik mocht ook nog eens zelf uitzoeken hoe het te maken, want ze weten dat ik dat leuk vind. En daarmee eigenlijk 2 cadeautjes gekregen.

De gekregen titel was toasted pound cake. Gevonden vermoed ik, al dan niet bewust, door het eten van toast sandwich, een kleine maand geleden. En omdat ze cake lekker vinden, uiteraard.

Eerst de cake gemaakt. En dan het lastige. De cake minstens 2 dagen met rust laten. Niets opeten. Toasted pound cake is lekkerder als de cake wat ouder en daardoor droger is.

Lekker knapperig dessertje of tussendoortje, getoaste cake.

Die pound cake is een oude bekende. Het is onze vier-vierde cake, maar dan wat groter. Want voor 1 keer benoemen de Engelstaligen de gewichten, Engelse ponden, in plaats van hoeveel kopjes je vol moet gieten. Wij nemen 250 gram. Zij nemen 453,59237 gram. Inmiddels noemen de Engelstaligen recepten met minder gewicht ook pound cake, waarbij ze er niet altijd meer op letten dat het gewicht van de eieren klopt. In mijn vier-vierde cake klopt het wel, je moet een beetje authentiek blijven.

Nog niet opeten

  • 4 eieren van ongeveer 62,5 gram, op kamertemperatuur
  • 250 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 vanillestokje

Ook nodig zijn boter en bloem voor het bebloemen van het cakeblik van 30 bij 11 centimeter.

Aan het werk

Maak de cake bijvoorbeeld volgens dit vier-vierde cake recept, maar dan zonder koekkruiden, alleen een vanillestokje gebruiken. En dan wachten. Toasten kan wel meteen, maar eigenlijk bevat verse cake nog teveel vocht.

Snij dan de cake in dikke plakken, maar wel zodanig dun dat ze in je broodrooster passen.

Roosteren tot de cake er mooi bruin uitziet, ongeveer 2 tot 4 minuten op de middelste stand.

Serveer de getoaste cake als die nog cake warm is.

Resultaat

Bij ons zijn de uiteinden van een cake populair. Ik zal niet zeggen dat er om gevochten wordt, maar toch. Door het toasten is het net of elke plak een uiteinde is geworden, en ook nog eens aan beide kanten en veel knapperiger.

Unaniem goedgekeurd. Een prachtige manier om wat oudere cake opnieuw, anders en lekkerder te maken.

Mijn wederhelft vond het zelfs wel wat weg hebben van warme knapperige crumpets, als je die met wat zoetigheid eet.

Variaties

Je ziet ze vaak vergezeld met een aardbeien- of bosbessensaus. Maar al dat vocht haalt de knapperigheid weg, dus zelf toch maar niet gedaan.

Je kunt de plakken cake ook toasten in een koekenpan. Smeer dan beide kanten van de plak cake licht in met wat boter, of niet, wat je wilt. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de plakken cake voor 2 minuten per kant, tot ze bruin en knapperig zijn.

Nog een stapje verder is eerst 2 eieren met 60 milliliter melk loskloppen. Dan de plakken cake onderdompelen in dit mengsel en eerst weer even laten uitdruipen. De plakken cake bakken in de koekenpan op middelhoog vuur. Sommigen gaan nog verder, die voegen suiker toe aan het ei/melk mengsel.

Puur zijn ze al lekker genoeg.

3 gedachten over “Cake maken en later opeten: toasted pound cake

  1. Zit je artikel te lezen terwijl ik mijn havermoutpap naar binnen lepel, normaal gesproken vind ik dit heerlijk, maar nu ineens niet meer: IK WIL TOASTED POUNDCAKE… NU!! Zoveel trek in ineens! En wat een origineel cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *