Cake met verse gember en gecondenseerde melk

Cake met verse gember en gecondenseerde melk

Een deel van ons huishouden is dol op Britse detectives en de Tatort krimi serie die zich in Münster afspeelt. Niet altijd de detectives uit de Scandinavische landen. Want zo, daar kan je flink somber van worden als je daar een uurtje naar kijkt.

Die Tatort uit Münster heeft zelfs leuke humor! Er worden helaas maar 2 afleveringen per jaar gemaakt, behalve in 2021 (1) en 2022 (3), vast door corona. Maar wel inmiddels al ruim 20 jaar lang met dezelfde acteurs, die duidelijk lol aan de serie beleven.

Tijdens 1 van die Britse detectiveafleveringen zat een politiemedewerkster aan een bureau cake te eten. Toen daar wat van werd gezegd meldde ze simpel: “I am on a cake break“. Oren meteen gespitst, want ik was zelf met andere dingen bezig.

Met die zin was op de TV de kous meteen af, men ging verder met politiewerk. Bij mij was het juist de reden om even te vragen of de digitale opname een stukje kon worden teruggespoeld. Dat mocht, want het ging over eten. En ze zei het echt, “I am on a cake break“. Inspiratie 1. Hoe lang die break duurde werd niet duidelijk: 1 plak cake, of een hele lunchtijd, of tot de cake op was … .

Inspiratie 2 was de Jamaican Ginger Cake, die niet in Jamaica is uitgevonden, maar in Engeland. Inspiratie 3 was een ietwat vreemd verzoek van rondlopende kinderen.

Nederlanders hadden vroeger een monopolie op kruiden en specerijen uit het Verre Oosten. De Engelsen moesten elders heen, wilden ze niet afhankelijk zijn van dure Nederlandse waren. Dat werd onder andere een gebied in de west, bekend onder de naam West Indies. Onder meer Jamaica werd een kolonie en de Engelsen de baas.

Die Engelsen haalden daar onder andere gember vandaan. En Jamaica-peper, bij ons bekend als piment, bij de Britten nu als allspice. Die naam komt omdat de smaak van piment doet denken aan zowel kaneel, kruidnagel, nootmuskaat als peper, maar dan toch weer net ietsjes anders. Veel gebruikt in koekjes, net als gember natuurlijk. Andere voorbeelden van Jamaicaanse producten zijn rietsuiker, voor het maken van rum(!), en kaneel en nootmuskaat.

Als baas haal je al die kruiden en specerijen terug naar je eigen land en maak je er vervolgens lekkere dingen mee. Gemberbier bijvoorbeeld, traditioneel zonder alcohol. En ook een Jamaican Ginger Cake, wij noemen het gewoon gember-cake. Gember was door de Spanjaarden in Jamaica geïntroduceerd. Toen de Engelsen arriveerden, was gember al helemaal ingeburgerd. Nu wordt gemeld dat de beste gember in de wereld van Jamaica komt.

Jamaican Ginger Cake is ontstaan in Engeland, al zie je hier en daar wel een melding dat het voor het eerst in Jamaica is gemaakt. Dat is echter hoogst onwaarschijnlijk. In Engeland maakt en verkoopt McVitie’s al sinds jaar en dag een Jamaica Ginger Sticky Pudding Cake, die ze zelf tot de originele Jamaicaanse gember cake bestempelen. Die cake wordt nog steeds massaal gegeten in Groot-Brittannië.

Suiker, zoetheid, het was pure luxe. Misschien gaat er daarom in een klassieke Jamaica ginger cake in Groot-Brittannië wel zoveel zoetigheid. Als teken van rijkdom, met van ver gehaalde ingrediënten. Maar het resultaat smaakt juist niet zoet, maar vooral kruidig!

Wat zit er op het Britse eiland in de cake? Gember dus, soms vers, soms in poedervorm en regelmatig ook als gekristalliseerde gemberbolletjes. Dat laatste is eenvoudig zelf te maken, maar hier gekozen voor de combinatie van verse gember en gemberpoeder.

Ook molasses zit er in, een suikerrietmelasse, een dikke en donkere stroop. Hier donkere basterdsuiker genomen als vervanger. De golden syrup, van rietsuiker gemaakt, is hier vervangen door ahornsiroop, gemaakt van esdoorn. Allebei zoetig en licht smakend naar karamel. In Engelse recepten zie je ook vaak mixed spice terug. Hier als afzonderlijke ingrediënten kaneel, nootmuskaat en piment opgenomen in de nog-niet-opeten lijst.

Vaak zit er ook nog melk in. Hier voor gecondenseerde melk gekozen, te vinden in een minderheid aan recepten voor deze cake zo te zien, maar populair in warme landen: relatief goedkoop en lang houdbaar. Daarom waarschijnlijk in een minderheid van recepten. Want warm, dat is het in Engeland in het algemeen niet.

Als laatste, en in afwijking van standaard recepten, zelf nog hazelnoten toegevoegd. Geroosterd zorgt dat voor wat textuur in de cake.

Bewust mislukte cake

Er liepen zeer nieuwsgierige jonge mensen rond in ons huis toen ik de cake aan het maken was. Er gaan relatief veel verschillende ingrediënten in, dus je staat een tijdje in de keuken. Alle tijd voor interactie en intervisie. Veel vragen gehad en uiteindelijk kwam het gesprek, laten we zo noemen, uit op mislukte cake.

Nu kan cake qua smaak bijna niet mislukken, qua vorm is een stuk makkelijker. Of ik een cake kon maken die mislukt was wat vorm betreft? Teruggemeld, jazeker, maar deze keer niet, want ik heb morgen gasten die ik nette plakken cake wil serveren.

Dus toen ze een paar weken later weer door het huis drentelden en ze zonder hulp van derden hun eigen vraag nog konden herinneren, voor hen een mislukte cake gemaakt.

Cake laten mislukken is ook niet moeilijk. Daar voer je gewoon 1 of meer van de volgende 4 handelingen voor uit.

  1. Het natte en droge mengsel met een elektrische mixer mengen. Een elektrische mixer slaat lucht in het beslag, waardoor de cake in de oven te snel rijst en daarna weer instort.
  2. Op een te hoge temperatuur bakken, bijvoorbeeld 180°C of hoger. Door de hoge temperatuur rijst de cake heel snel, maar stolt te langzaam om de cake hoog te houden.
  3. Te hoog in de oven zeten. Hoe hoger, hoe dichter bij de bovenwarmte, hoe sneller de cake rijst. En vervolgens inzakt.
  4. Tussentijds de ovendeur openen. Koude lucht verstoort het bakproces, al gaat het soms toch nog goed.

Cake qua vorm laten mislukken? Easy.

Nog niet opeten

  • 220 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 medium eieren (van ~64 gram elk)
  • 200 gram gecondenseerde melk, uit blik
  • 100 gram ahornsiroop
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 25 gram hazelnoten, inclusief bruin vliesje
  • 4 centimeter lang stuk verse gember, vingerdik
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel vers geraspte piment
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel baking soda (5 gram)
  • boter voor het bakblik

Aan het werk (receptuur voor een niet mislukte cake)

Voor in een bakblik van 24 x 11 centimeter.

Cake maken is in de basis super simpel. Leg de eieren nog even weg. Mix eerst alle droge ingrediënten, mix dan alle natte ingrediënten, inclusief de gesmolten boter. Meng het natte mengsel door het droge mengsel. Meng er dan 1 voor 1 de eieren doorheen. In de oven, en klaar. En zo gaan we het dus doen.

Smeer het bakblik in met boter. Bekleed het bakblik dan met bakpapier. Ik gebruik hiervoor meestal stukken overgebleven bakpapier van eerdere bakexercities. Een vel bakpapier is namelijk groter dan ons bakblik. Elke keer dat teveel aan bakpapier afgeknipt en opgespaard.

Verwarm de elektrische oven voor op 160°C.

Zeef het bakmeel boven een grote kom. Meng er de baking soda doorheen. Meng er dan de gemberpoeder, nootmuskaat, piment en kaneelpoeder doorheen.

Vijzel de hazelnoten en rooster ze even in een koekenpan met hoge wanden.

Voeg de ahornsiroop, basterdsuiker en de roomboter toe en verwarm het op zo laag mogelijk vuur. Als de boter en suiker is gesmolten de gecondenseerde melk toevoegen. Goed roeren. Van het vuur halen en wat laten afkoelen.

Snij de bast van de gemberwortel en snij de droge uiteindjes er vanaf. Met een fijne rasp boven een bord de gember raspen, en inclusief vocht in de pan mengen. Wat bovenop de rasp blijft liggen zijn vezels, die gebruiken we niet.

Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel door rustig te spatelen.

Klop de eieren los en voeg die langzaam, al roerend, toe aan het beslag.

Check of het bakpapier nog strak tegen de wanden van het bakblik zit en giet dan het beslag in het bakblik.

Bak de cake in de oven voor 55 minuten, of tot een satéstokje er droog uitkomt.

Na 20 minuten uit de oven, de cake uit het bakblik halen.

Resultaat: warm of koud eten?

Een bewust ingestorte cake was het resultaat. Dat was lang geleden voor de laatste keer en toen onbedoeld. Nu dus bewust. Ook leuk om te doen. Dezelfde smaak als een mooie cake, maar minder mooi om te presenteren.

Goed mislukt qua vorm vond ik zelf. De jonge mensen blijkbaar ook want die schreeuwden door het huis dat iedereen moest komen kijken.

Het is nog steeds een mooi gekleurde en lekker kruidige cake, die ook nog eens een goede textuur heeft. De bite komt van de hazelnoten, die tot een goede toevoeging werd bestempeld.

Warm superlekker met een koud bolletje ijs, hier yoghurtijs naturel. De foto met ijs is gemaakt met een plak cake die was gesneden van de linker, hoge kant van de cake.

De volgende dag is de cake harder en iets minder lekker. Nog steeds wel lekker genoeg, daar niet van, zeker als je er voor het bezoek warme toffeesaus bij serveert.

 

3 gedachten over “Cake met verse gember en gecondenseerde melk

  1. Hoi BroeR, grappig hoe een televisieprogramma je op een ‘eetidee’ kan brengen. Even dacht ik dat het om de klassieke Britse kerstcake ging, maar toen ik de foto beter bekeek én je leuke tekst las wist ik dat het niet zo was. Kruidkoek/cake kan op zoveel manieren, en eigenlijk altijd lukt het en is het lekker. Zeker met zo’n lange lijst aan lekkere ingrediënten. En zelfs mislukt en ingezakt nog heerlijk want dan schep je er gewoon lekker ijs en of slagroom (of wat dan ook) bovenop. Geen cake op het menu hier, wel een lekker toetje einde van week om mee te nemen naar een etentje: gember (gingernuts) / stoofpeer-trifle. Verder een keer spruitjes met varkenswangen en puree, een kikkererwtenchorizostoofpot met rijst, gebakken aardappelen met coleslaw en rotiplaat met eiercurry en sperzieboontjes. Fijne eetweek!

    1. Misschien een beetje gek, maar geen van ons vindt de klassieke Britse kerstcake lekker. Fruitcake met alcohol. Nope.

      Nu vind ik zelf maar heel weinig gerechten met alcohol lekker, dat zal ook een rol spelen. Anderen in ons huis hebben daar overigens geen moeite mee. Maar geen klassieke Britse kerstcake bij ons dus.

      Jullie eten weer gevarieerd, zo te lezen.

  2. Niet gek hoor, ken meer mensen die het niet lusten. Niet alleen door de alcohol, maar ook door de zoete marsepein en fondant. Dat kan je natuurlijk weglaten maar dan nog is het een cake waar je van moet houden. Ik maak hem al jaren niet meer, maar ik vond het altijd heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *