Caprese crostini:
voorgerecht of borrelhapje

Caprese crostini:
voorgerecht of borrelhapje

Crostini is een geroosterd plakje brood met beleg. Die met de naam van de Italiaanse stad Capri is bij ons favoriet. Gebakken insalata caprese (salade Capri) op brood is Caprese crostini.

Typisch Italiaans. Mooie, pure ingrediënten, eenvoudig te bereiden, en heerlijk van smaak.

De discussie of de tomaat op de mozzarella moet liggen of de mozzarella op de tomaat gaan we maar niet aan.

We hebben ontdekt dat een klein beetje ongezouten roomboter toevoegen erg lekker is. De kleine hoeveelheid roomboter geeft een Noord-Italiaans tintje aan het Zuid-Italiaanse gerecht, maar is geen onderdeel van het authentieke recept.

Nog niet op eten

  • verse ciabatta (of baquette), desnoods gewoon stokbrood
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 pomodoro tomaten
  • 150 gram buffelmozzarella
  • 50 gram zachte ongezouten roomboter
  • verse basilicumblaadjes
  • tijm
  • peper

Aan het werk

Met bovenstaande hoeveelheden maak je ongeveer 15 stukjes Caprese crostini, uiteraard afhankelijk van de grootte van de ciabatta.

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Snij het brood in plakken van 1 tot 1.5 cm dik.

Pers de knoflookteentjes en verwarm het zacht met boter in een pannetje zonder dat het aanbakt.

Doop elk stukje brood in het pannetje met boter en knoflook en leg het met de beboterde kant naar beneden op een bakplaat.

Snij de tomaten en de mozzarella in ½ tot 1 cm dikke plakken.

Leg op elk sneetje brood eerst een plak tomaat en dan een plak mozzarella.

Leg gescheurde basilicumblaadjes bovenop de mozzarella. Doe er naar eigen smaak tijm en peper op.

Bak de sneetjes 10 minuten in de oven tot de tomaat warm is en de kaas begint te smelten.

Te weinig mozzarella: dan maar wat sneetjes met kaas.

Direct serveren.

Resultaat

Caprese crostini: een overheerlijk voorgerecht en borrelhapje.

Variaties

Regelmatig zie ik het opgediend met koude tomaat en koude mozzarella en wat druppels balsamico in plaats van olijfolie. Dat is voor mij toch meer voor de koude insalata caprese.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *