Carnaroli risotto met gebakken wortels en kipfilet

Carnaroli risotto met gebakken wortels en kipfilet

Het is herfst en de wintertijd heerst op de klok. Al tijdens het avondeten leven we bij kunstlicht. En dat is te zien op de foto’s.

Carnaroli wordt wel de koning van de risotto-rijsten genoemd. Daar kan je natuurlijk over twisten, maar dat deze risotto soort lekker is staat buiten twijfel. Naar verluidt behoudt Carnaroli zijn vorm beter dan andere risotto soorten tijdens het kookproces, en wel omdat het meer amylose bevat, een polymeer van honderden tot duizenden glucosemoleculen. Het zal zo zijn, maar eigenlijk hebben we bij andere risottosoorten niet gemerkt dat die uiteenvallen. Wij kiezen risotto toch meer om de smaak. Ze worden allemaal smeuïg, een beetje minder strakke vorm is geen probleem. We hebben deze koning altijd in huis, dat dan weer wel.

Wortels zijn wel een dingetje in ons huishouden. Gekookt is een deel er geen liefhebber van. Een maaltijd met wortels leidt daarom altijd tot verschillen: een deel eet ze rauw en een deel eet ze gekookt. Een mooie middenweg is ze bakken in roomboter. De wortels blijven een beet houden (à la rauw) en zijn toch gaar (à la gekookt), maar ze zijn toch anders van smaak. Lekker door de risotto.

Deze keer dus gekozen voor wat volgens velen de beste rijst ter wereld is, met wortels en kip, en wat smaakmakers.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 350 gram Carnaroli risotto
  • 600 gram oranje wortels, geen winterpenen, die zijn te dik
  • 400 gram kipfilet
  • 250 gram kleine witte champignons
  • 2 uien
  • 1 liter kippenbouillon, echte of via een blokje
  • ongezouten roomboter
  • Parmezaanse kaas

Aan het werk (voor 4 kookpitten)

Heb je meer kookpitten, dan kan je meer tegelijkertijd doen. Hier aan kookpitmanagement gedaan. 5 pitten nodig, we hebben er 4.

Was de wortels schoon, rasp ze en snij ze dan in schijfjes van een paar millimeter dik.

Neem een grote koekenpan met hoge wanden en verhit hier een klont boter in op halfhoog vuur. Als de boter heet is, de wortels erin doen en onder af en toe roeren 10 minuten garen.

Breng intussen de kippenbouillon aan de kook. Als de bouillon kookt en je hebt er de ruimte voor, zet dan de bouillon naast het fornuis en direct naast de koekenpan met wortels. Makkelijk om de bouillon over te hevelen straks.

Snij de kipfilet in stukken. Snij de onderkant van de steeltjes van de champignons af. De kleinste champignons heel houden en de groteren in 4 delen snijden.

Na 10 minuten de wortels met een schuimspaan uit de pan halen. Nog even boven de pan laten uitlekken. Wortels daarna warm houden in aluminiumfolie.

In de warme boter de risotto 3 minuten fruiten, onder af en toe roeren.

Nog 20 minuten tot het serveren.

Met een soeplepel de bouillon bij de risotto voegen tot de risotto onder staat. Elke keer de risotto als droog dreigt te gaan staan, dit herhalen.

Met nog 10 minuten gaan, in een 1e koekenpan de kip garen, in een 2e koekenpan de champignons garen op hoog vuur en in een 3e koekenpan de uien gazig laten worden op matig vuur, alles in boter natuurlijk.

Als de risotto gaar is, stevig roeren met een pollepel met een gat erin en daarna een paar minuten laten rusten. Dit keer geen kaas door de risotto geroerd, maar die er pas later op de borden bijgevoegd, voor wie dat wil.

Je kan alle ingrediënten netjes rangeren, zoals bij risotto met gedroogde paddenstoelen, hier meer uitgegaan van een 1-pans-maaltijd idee.

De uien, wortels en champignons door de risotto roeren.

De risotto op borden leggen. De kipfilet eerlijk verdelen en naar smaak Parmezaanse kaas boven de risotto raspen.

Variatie

Ook lekker zonder uien.

Met een mix van gedroogde paddenstoelen en een blanke groentebouillon.

 

2 gedachten over “Carnaroli risotto met gebakken wortels en kipfilet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *