Catalaanse Bacalao a la Llauna: oven kabeljauw

Catalaanse Bacalao a la Llauna: oven kabeljauw

Bij het woord Barcelona denk je natuurlijk maar aan een ding. Precies. Aan de grote schoonmaakbeurt van 1986 tot 1992 zodat de Olympische Spelen van 1992 in een geheel opgeknapte stad konden plaatsvinden. Die schoonmaakbeurt veranderde het gezicht van de stad voorgoed waardoor de kunstwerken van Gaudi nu nog beter tot hun recht komen.

De oude stad ligt tussen de heuvels en de Middellandse Zee. Beetje druk nu met toeristen. Buiten het oude centrum ligt de wijk Eixample, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Wat opvalt zijn de lange rechte wegen en de vele vierkante woonblokken. Opgebouwd uit verschillende individuele flatgebouwen en omdat de flats in een woonblok ook nog eens niet allemaal even hoog zijn is het heel gevarieerd om te zien. Heel planmatig maar door de afgesneden hoeken ontstaat toch een open geheel.

In het midden van een woonblok is een voor de buitenwereld verborgen grote gemeenschappelijke ruimte. Sommigen bebouwd of betegeld maar vaak ook met een prachtige parkachtige inrichting. In Nederland hebben we ze ook, sporadisch. Bijvoorbeeld in Amsterdam zijn er een paar ten noorden van het Olympisch Stadion. En ten westen van De Kuip in Rotterdam, daar zijn er wat meer, maar juist niet vierkant. En bij ons is de buitenkant van al die individuele flats hetzelfde en evenhoog, minder afwisseling dan in Barcelona.

Catalonië heeft een geheel eigen keuken die gebruik maakt van zowel zeevruchten als vlees. Een van de aloude methoden om vis te bewaren is de vis in zout leggen. In het gerecht Bacalao a la Llauna, kabeljauw uit de oven, wordt de gezouten vis eerst weer ontzout door het minstens 24 uur in water onder te dompelen, water dat elke 8 uur wordt ververst.

Ik start met kabeljauw voor witvis uit de oven op z’n Catalaans.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 tot 500 gram dikke kabeljauwfilets (4 stukken)
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 glas (Spaanse) witte wijn
  • 2 volle eetlepels zoete Pimentón de la Vera (Spaanse gerookte paprikapoeder)
  • bloem
  • extra virgin olijfolie
  • verse peterselieblaadjes

Aan het werk (30 minuten)

Laat de kabeljauw op kamertemperatuur komen.

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Pak een ovenschaal waar de kabeljauwfilets op de bodem gelegd precies inpassen.

Snij de knoflookteentjes in dunne plakjes. Snij de peterselieblaadjes in stukjes.

Maak een koekenpan heet en doe er olijfolie in. Zoveel dat er een laagje olijfolie op de bodem staat.

Dep de kabeljauwfilet droog. Doe bloem in een diep bord en wentel de kabeljauwfilets door de bloem. Het teveel aan bloem verwijderen.

Bak de kabeljauw ongeveer 30 seconden per kant zodat deze mooi gebruind is.

Haal de kabeljauwfilets uit de pan en leg ze in de ovenschaal.

Doe de gesneden knoflookteentjes in de koekenpan met de hete olie en bak ze lichtbruin.

Voeg de paprikapoeder toe en roer het goed door elkaar.

Doe de wijn erbij en laat de alcohol in een paar minuten ontsnappen. Af en toe roeren.

Schenk de saus over de kabeljauwfilet.

Zet de ovenschaal 10 tot 12 minuten in de oven om de kabeljauwfilets helemaal gaar te laten worden.

De kabeljauwfilets op borden leggen en beschenken met een deel van de warme saus uit de ovenschaal. Het meeste van de nu diep-donkerrode paprikapoeder verzamelt zich direct tegen de rand van de vis aan. De dunnere saus loopt wel uit.

Peterselie erop strooien en dan direct serveren.

Resultaat

Heerlijke witvis met saus.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *