Char Siu – Varkenshaas

Char Siu – Varkenshaas

Char siu, het wordt altijd enthousiast ontvangen met het familiekerstdiner, pre-covid voor de goede verstaander. Vraag van te voren wat ze willen eten en men roept in koor ‘rode kip‘ en ‘char siu’. En vervolgens wordt benadrukt dat het veel moet zijn. Als ik vervolgens vraag welke groente, word ik verbaasd aangekeken. Groente? Dat is niet nodig, er is namelijk rode kip en char siu. Wees gerust, wij eten groenten met kerst.

De allermakkelijkste versie van char siu komt uit de diepvries van de toko. Gegaard en al. Lekker en gemakkelijk. Leuker is het natuurlijk om het zelf te maken. En dat is nog steeds gemakkelijk trouwens. Geen excuus om het niet te maken. Ik heb twee versies. De eerste is voor grote hoeveelheden, want die maak ik van een flinke procureur. Genoeg voor de familie en nog wat om in te vriezen, als ik het tenminste apart hou … De tweede versie is heel bescheiden met varkenshaas. Twee stukken vlees met een heel verschillende structuur, maar beiden heel lekker.

Char siu is echt niet moeilijk om te maken. Het is een kwestie van een goede marinade. Je hoeft dus nauwelijks iets te doen, alleen een beetje geduldig zijn.

 • 2 varkenshaasjes van totaal ongeveer 500 gr
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1/2 tl vijfkruidenpoeder
 • 2 el bruine suiker
 • 1 el oestersaus
 • 1/2 el sojasaus light
 • 1 el sojasaus dark
 • 1/2 el hoisinsaus
 • 1/2 el shaoxing

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Begin met de droge ingrediënten en voeg daar geleidelijk en al roerend de natte ingrediënten aan toe.

Neem een zipbag en doe hier de varkenshaasjes in. Voeg vervolgens de marinade toe en doe de zipbag dicht. Masseer de marinade even goed het vlees in en leg de zak voor minimaal 6 uur in de koelkast. Ik doe het vaak een avond van te voren.

Haal het vlees een uurtje voor het de oven in gaat uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Hou een beetje van de marinade apart.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem:

 • 1 el honing
 • 1 tl water

Meng de honing en het water. Zet klaar.

Leg het vlees op een rooster boven een oventray gevuld met een beetje water.

Laat de char siu in 30 minuten gaar worden in de oven. Na tien minuten kwast je de char siu in met het restje marinade. Na 20 minuten kwast je het vlees in met het honing water.

Haal na 30 minuten het vlees uit de oven en kwast het nog een keertje in met honing water. Bedek de char siu met aluminiumfolie en laat het vlees nog vijf minuten rusten.

Snij het vlees in plakken en serveer bij rijst met groente.

Char siu van varkenshaas heeft uiteraard een heel andere textuur dan de normale versie. De typische smaak is vergelijkbaar. Het vlees is heel mals en bovendien mager. Al met al een feestelijke maaltijd, keer op keer.

3 gedachten over “Char Siu – Varkenshaas

 1. Goedemorgen Damten, pak van mijn hart dat er met kerst ook groente op tafel staat!! 😉
  Mijn man Ted is een grote fan van char-siu maar omdat hij het altijd in zijn eentje moet opeten heeft hij het nog niet heel vaak zelf gemaakt, terwijl hij wel graag kookt en net als jij en BroeR het ook leuk vindt om de beste bereidingswijze uit te dokteren. Als hij er echt veel trek in heeft maakt hij een tripje naar de Kruiskade waar hij een paar goede adressen heeft. Ik laat dit in ieder geval wel aan hem lezen! Ik ga straks voor vanavond ratatouille maken.

 2. We wonen in Schiedam, en bij ons vandaag is het een kort ritje. Ook heel fijn om in diezelfde straat naar de grote Chinese super te gaan, die zal je ook vast kennen. Voordeel van een grote stad en voor ons het wonen dichtbij zo’n grote stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *