
Cheesecake met daarin zelfgemaakte piña colada
Ineens stond er een fles piña colada op tafel, een longdrink-cocktail. Klein beetje geproefd. Zoet, het is vooral zoet. Je proeft kokos en een vleugje ananas. De rum is behoorlijk ver weg op de achtergrond aanwezig. Drink je veel glazen piña colada komt die vanzelf naar voren, dat wel. Je kunt er lang van genieten want de romige drank blijft aan je lippen plakken.
Blijkbaar vooral veel gedronken tijdens de studententijd, want daar gingen de verhalen over. Onder andere over het zelf maken van piña colada, al weer wat langer geleden. En dat terwijl een fles piña colada toen goedkoper was dan een fles rum. Ogenschijnlijk haal je uit 1 fles rum meerdere flessen piña colada, waardoor het geheel toch weer goedkoper wordt. Anders begint een studente er niet aan.
Bij de woorden ‘zelf maken’ werd al met een schuin oog naar mij gekeken. Toen zei iemand, in een cake, zelfgemaakte pina colada in een cake. Snel gegoogeld, en inderdaad, dat bestaat gewoon. Net als bij de kaneelcake kreeg ik vervolgens meteen een niet mis te verstaan verzoek om cake te maken met daarin zelf gemaakte piña colada. ‘Prima’ teruggemeld, maar dan wordt het wel een cheesecake. En zo is het gekomen.
Cheesecake met zelf gemaakte piña colada.
Piña colada (letterlijk, ananas gezeefd) is ontstaan in Puerto Rico, waar het sinds 1978 de nationale drank is. Door wie het is uitgevonden, daar is geen overeenstemming over. Wel over dat piña colada een longdrink is op basis van witte rum, ananassap en kokosmelk. Verse ananassap bevat het enzym bromelaïne, dat eiwitten afbreekt. Daarom werkt een alleen-in-de-koelkast cheesecake maken met gelatine en verse ananassap niet. Ananassap uit blik is al verhit geweest, dat geeft geen problemen. Die rum, die kende ik zelf vroeger alleen van de baco mix, niet van de piña colada cocktail.
Piña colada kent verschillende verhoudingen van de standaard ingrediënten. Naar die goede verhoudingen tussen de ingrediënten moet je even zoeken: zelfs de ingrediënten staan niet op een fles. Gelukkig heeft de International Bartenders Association (IBA) een standaard recept. De IBA voegt ook nog wat ijs toe maar hier gaat het in een cheesecake, het hoeft niet koud te zijn. Er is ook een recept uit San Juan in Puerto Rico. Met iets andere verhoudingen en er worden als extra ingrediënten ijs en zware room aan toegevoegd. Het IBA recept levert de volgende verhoudingen op.
Nog niet opdrinken
- 100 milliliter witte rum
- 100 milliliter verse ananassap
- 60 milliliter kokosroom
Neem eerst kleinere hoeveelheden en experimenteer wat met de verhoudingen. Zo maak je uiteindelijk wat je zelf lekker vindt.
Aan het werk
Meng alle ingrediënten door elkaar in een maatbeker met een staafmixer voor 15 seconden of tot het een mooi romig uitziend geheel is. Nog steeds niet opdrinken, hooguit door een kenner laten proeven, maximaal 10 milliliter.
Voor de cheesecake leun ik op ons standaard cheesecake recept, voor in een bakblik met een diameter van 24 centimeter. De slagroom wordt wel vervangen door de piña colada. En het zuurtje van het citroensap door het ananassap in de piña colada. Voor de volledigheid de ingrediënten hier vermeld.
Nog niet opeten
Voor de bodem
- 175 gram brosse volkoren digestives koekjes
- 60 gram ongezouten roomboter
- 15 gram kristal of witte basterdsuiker (een flinke eetlepel)
Voor de vulling
- 250 milliliter piña colada
- 500 gram verse roomkaas
- 3 eieren
- 60 gram patentbloem
- 140 gram kristal of witte basterdsuiker
- snufje zout
Voor de topping
- kokosrasp of -snippers
Aan het werk
Maak de cheesecake volgens het stappenplan in dit recept, met de bovenstaande ingrediënten. Omdat er geen slagroom inzit, de eiwitten dit keer wel stijf kloppen! De opgeklopte eiwitten als laatste toevoegen.
Bakken in de elektrische oven op 160°C voor 90 minuten. Het is klaar als het buitenste deel van de taart stevig is en het midden van de taart nog een klein beetje heen en weer wiebelt als je de taart voorzichtig schudt. Vanaf 70 minuten testen of een satéprikker er droog uitkomt.
De taart uit de oven halen en voorzichtig op een tochtvrije plek neerzetten. Na 15 minuten de rand losmaken, desnoods met een heel scherp en dun mes de rand eerst vrijmaken. Laat de cheesecake eerst helemaal langzaam afkoelen op een tochtvrije plek voordat je hem een nacht in de koelkast laat opstijven.
Voor het serveren de kokosrasp of -snippers erover strooien.
Resultaat
Heel apart, die cheesecake met piña colada smaak. De cheesecake blijft ook een stuk bleker dan onze standaard cheesecake.
Nu nog kijken hoe we van de rest van de witte rum afkomen.
3 gedachten over “Cheesecake met daarin zelfgemaakte piña colada”
Cheesecake… verrukkkkelijk!! Rum… brrr! Maar wat leuk weer om te lezen! Ik herken dat wel, van die studententijd. Ik weet nog dat we ook Pisang Ambon dronken, en bessenjenever. Natuurlijk omdat het zoet was, maar ook goedkoop. Moet er nu toch niet meer aan denken, lekker glaasje port lust ik dan weer wel!
Pisang Ambon en bessenjenever. Wel gezien in die jaren, nooit gedronken. Ga er ook maar niet aan beginnen.
Zeer verstandig!