Cheesecake met gerookte zalm in een waterbad

Cheesecake met gerookte zalm in een waterbad

Schotland is best wel speciaal. Bijvoorbeeld Isle of Skye, het grootste en meest noordelijke van de grotere eilanden van de Binnen-Hebriden, in het westen van Schotland. Schitterend eiland met hoge, scherpe pieken op de bergen. Toen wij er waren prachtige zonnige dagen beleefd. Wij overnachtten er in een tent, op een camping vlakbij Portee. Je moest goed opletten hoe je de tent neerzette, want de grasvelden lagen tegen heuvels en liepen toen ietwat schuin af. De dikke mist kwam soms ’s ochtends al golvend de heuvel af om de tenten op te slokken. Schotland kent meerdere manieren van vochtig weer, afhankelijk van de plek waar je verblijft.

Veel gezien op Skye, maar toch 1 ding gemist: het familierestaurant Garden of Skye Smokehouse vlakbij Tarskavaig. Maar of ik op dat moment cheesecake met gerookte zalm had besteld? Ik denk het niet. Als we in de Schotse Hooglanden in een dorp gingen eten, keken we in een restaurant gewoon op de menukaart wat we op dat moment lekker vonden. Daardoor wel vaak vis van de dag gegeten, meestal zalm of forel. Ook regelmatig niet, als er niets vers was gevangen in de naastgelegen rivier. Snel stromende rivieren, soms zo ondiep en vol stenen dat je dacht, hoe kan forel hier overleven. Voor zalm is het makkelijk, die eten naar verluidt veel minder op weg naar de paaigronden. In de buurt van een loch was er altijd wel verse vis. Maar zalm in cheesecake, nee.

Over lochs gesproken. Het beroemdste loch ter wereld moet wel Loch Ness zijn. Het is een diep zoetwater loch met een lengte van ongeveer 37 kilometer. Op het breedste punt is het 2,7 kilometer breed. Lang en smal, relatief gezien. Het diepste punt is 230 meter onder het oppervlak en toch zie je niets. Het is donker water, tegen het zwart aan, met dank aan turf. Toch zwemmen er ruim 10 vissoorten in het loch.

Ook wij hebben een paar keer een uurtje naar het oppervlak van Loch Ness staan staren. Als je in de Highlands reist is de weg van Fort William naar Inverness namelijk bijna onvermijdelijk. Fort William kent door zijn ligging veel regen waardoor wij in al die keren nooit de top van Ben Nevis hebben gezien, de hoogste berg van de Britse eilanden. Is ook niet zo gek. Die top is maar heel weinig dagen per jaar te zien. De top zien staat nog steeds op ons lijstje. Richting Inverness komt je eerst langs Loch Lochy (what’s in name, nou, ook Loch Loch bestaat), daarna langs Loch Ness. Wel veel rimpels in het water van Loch Ness gezien, door de wind en varende boten, maar geen monster. The Loch Ness Centre & Exhibition in Drumnadrochit heeft veel informatie over de geologie van Loch Ness and over het vermeende monster. Knap is dat als je het museum weer verlaat, je nog steeds zelf moet beslissen of je in het bestaan van het monster gelooft of niet. Science rules.

Onze interesse in Schotland is blijvend. Jaren geleden las ik over het bezoek van Michael Portillo aan het familierestaurant op Skye (en daarom gekeken) tijdens een aflevering van Great British Railway Journeys en sindsdien bleef het toch een dingetje in mijn achterhoofd, die cheesecake met gerookte zalm.

Heel lang uitgesteld, zonder reden. Uiteindelijk toch maar eens gemaakt. En daar heb ik geen spijt van.

Het recept geeft het restaurant niet vrij. Dus zelf gezocht naar een zo authentiek mogelijk recept. De grootste gemene deler van bekende recepten met een schuin oog op het boek Salmon Cookery from the Salmon Capital of the World van Ann Kask uit 2002. Die hoofdstad is de stad Campbell River, aan de westkust van Canada.

Nu heb je warm gerookte zalm en koud gerookte zalm. Koud gerookte zalm is het lekkerst vinden wij. Wel verhit, maar zodanig dat de zalm niet kookt, waardoor het vlees mals en soepel blijft. Er is eigenlijk maar 1 nadeel: het toegevoegde zout. Dat zout heeft absoluut zijn waarde als conserveermiddel, maar maakt dat een stukje gerookte zalm toch erg naar zout smaakt. Wil je dat niet, leg dan de zalm een uurtje in water. Het meeste zout zou daarna verdwenen moeten zijn.

Ik mag graag baksels uitproberen in een klein bakblikje. Iedereen kan dan een klein(er) stuk proeven en zijn mening geven voordat het wordt opgeschaald naar een maaltijd voor 4 personen.

Ingrediënten voor in een rond bakblik met een diameter van ruim 18 centimeter.

Nog niet opeten (maaltijd voor 1 persoon)

Voor het deeg

  • 2 eetlepels panko of broodkruimels
  • 1 eetlepel fijn geraspte Gruyère kaas

Voor de vulling

  • 100 gram gerookte zalm
  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram geraspte Gruyère kaas
  • 1 kleine sjalot
  • 1 eetlepel gesneden verse dille
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • citroensap
  • 1 theelepel milde paprikapoeder (naar smaak)
  • klontje ongezouten roomboter

Extra

  • water
  • ovenschotel waar het bakblik inpast
  • aluminium folie

In het originele recept zit ook nog slagroom, ongeveer 50 milliliter voor deze kleine taart. Ook paprika zit er in. Een halve paprika in totaal, vaak een deel rode paprika en een deel groene paprika. Dat zou in het kleine bakblik leiden tot ⅛ deel van een rode paprika en ⅛ deel van een groene paprika. Dan blijft veel paprika over voor een salade of zo. Hier de paprika weggelaten en vervangen door milde paprikapoeder.

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 170°C.

Beboter een bakblik met een diameter van 15 centimeter met het klontje boter.

Meng de panko met de eetlepel fijn geraspte Gruyère kaas. Bestrooi de bodem en de wanden met dit mengsel.

Snij de sjalot fijn en fruit ze in een koekenpan. Weer laten afkoelen.

Doe de roomkaas en het ei in een kom en meng ze met een garde goed door elkaar tot het een glad mengsel is.

Snij de citroen doormidden en pers een kwart uit. De rest wordt niet gebruikt in de cheesecake.

Voeg de sjalot, de Gruyère en Parmezaanse kaas en het citroensap toe en meng alles goed.

Snij de zalm in kleine stukjes en roer deze voorzichtig door de vulling.

Doe het geheel in het bakblik en maak de bovenkant egaal.

Breng water aan de kook.

Omwikkel het bakblik met aluminiumfolie. Zet het bakblik in een iets grotere ovenschaal. Zet de cheesecake in wording in de grotere ovenschaal en zet die in de voorverwarmde oven. Pas in de oven kokend water in de grotere ovenschaal gieten tot net onder de rand van het kleinere bakblik.

Bakken in de oven voor 45 minuten tot de bovenkant stevig is en een satéstokje er droog uitkomt. De cheesecake is dan nog wiebelig.

Resultaat

De eerste keer alles meteen opgegeten, direct uit de oven. De bedoeling was om slechts een klein stukje te proeven, maar de cheesecake was te lekker. Lauwwarm is de cheesecake met gerookte zalm ook lekker. Ook een keer de cheesecake wel helemaal laten afkoelen, zoals het eigenlijk hoort. Dan is de cheesecake ook goed snijdbaar. Maar absoluut minder lekker.

Wil je de cheesecake hoger, door een kleiner bakblik of meer vulling te gebruiken, dan neemt de baktijd navenant toe.

 

Eén gedachte over “ Cheesecake met gerookte zalm in een waterbad

  1. Fijn leesvoer! Laat ik nou niet van zalm houden maar wel van cheesecake! Toch een smakelijk recept om te lezen, maar voor mij niet om te maken helaas. Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *