Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne oftwel chilipepers met vlees, vindt zijn herkomst in het voormalige Nieuw-Spanje, een onderdeel van het Spaanse koninkrijk in de Nieuwe Wereld, dat zich uitstrekte van het huidige Costa Rica tot aan Colorado en Kansas. Ver voorbij Texas in ieder geval, waar waarschijnlijk de bron ligt van het oorspronkelijke recept, bestaande uit chili, gedroogd vlees, tomaten en ui.

Er zijn verschillende verhalen hoe het oorspronkelijke recept is ontstaan, maar ongetwijfeld het meest tot de verbeelding sprekende verhaal is een Indiaanse legende over ‘La Dama de Azul’, de vrouw in het blauw. Deze Spaanse non zou in de zeventiende eeuw als eerste het recept op papier hebben gezet. In trance verliet ze haar lichaam en preekte het christendom aan de inwoners van het zuidwesten van de huidige Verenigde Staten. Het bijzondere is dat de non Spanje nooit heeft verlaten, maar Spaanse missionarissen en koning Filip IV geloofden dat de non ‘La Dama de Azul was.

Vast staat in ieder geval dat begin achttiende eeuw de eerste varianten van chili con carne verschenen. Halverwege de negentiende eeuw maakten cowboys en avonturiers gebruik van zogeheten ‘chili bricks’, bestaande uit geperste blokken gedroogd (buffel)vlees, vet, peper, zout en chilipepers. Onderweg konden deze blokken ‘chili’ in water worden opgelost voor een voedzame maaltijd.

Begin twintigste eeuw verschenen de eerste ‘chili joints’ in Texas. Vaak niet meer dan een ruimte met een paar tafels en wat stoelen en waar de keuken zich achter een groot laken bevond.

Wanneer zwarte bonen en kidneybonen in het gerecht zijn gekomen is niet helemaal duidelijk. In de negentiende eeuw waren bonen in blik al gemeengoed en goedkoop verkrijgbaar.

Anno 2015 bestaat chili con carne in tal van vormen. Met bruine bonen (naar het schijnt de Californische variant), met kaas, met mais of met koriander en ga zo maar door. Het is een ideale eenpansmaaltijd en verwarmend in de wintermaanden. Te eten in de vorm van burrito’s, met rijst of met aardappels. Of gewoon met brood. Bovendien is er makkelijk een vegetarische maaltijd van te maken als je dat zou willen, oftewel chili sin carne. Het leuke van Chili is dat je er makkelijk je eigen draai aan kunt geven.

Men versie:

 • 2 uien, grof gesneden
 • 2 tn knoflook, grof gesneden
 • 250 gr mager rundergehakt
 • 100 gr chorizoworst in stukjes gesneden
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 tl komijn
 • 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder (Pimenton de la Vera)
 • 4 tl chipotlevlokken
 • 500 gr kidneybonen (2 blikken)
 • 225 gr babymais (1 blik), gehalveerd
 • 1 groene paprika, in stukjes gesneden
 • 400 gr gepelde tomaten
 • zout

Bak de uien met de knoflook glazig in een beetje olie in een stevige pan. Voeg de chorizo toe met het gehakt en bak het rul.

Voeg de komijn, de chipotlevlokken en paprikapoeder toe en roer goed door. Zorg dat het niet aanbakt.

Voeg de tomatenpuree toe en bak het even door, terwijl je goed blijft roeren.

Voeg vervolgens de paprika, de babymais en de gepelde tomaten toe. Roer dit goed door en laat het op temperatuur komen. Laat het gerust een uur of anderhalf heel zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst de bonen toe en warm ze even goed door. Voeg eventueel nog zout toe voor de smaak, maar veel heeft het niet nodig.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *