Chilibonenbouillon met kip, kool en shii-takes

Chilibonenbouillon met kip, kool en shii-takes

Hoe moet ik het noemen? De basis is een eenvoudige bouillon van chilibonensaus (toban jiang) met gember en kip. Geïnspireerd op de bouillon die ik altijd zelf maak voor de hotpot. Hotpotten is vooral leuk en gezellig, zeg maar het Chinese equivalent van gourmetten, maar dan anders. Maar het lekkerste van de hotpot vind ik eigenlijk de bouillon aan het eind van de maaltijd. Zelf heb ik een stoomboot met twee vakken, eentje die wordt gebruikt voor vis en eentje voor vlees. Daar ben ik vrij strikt in. Ik vind het prima als iemand vlees in de visbouillon wil gooien, maar andersom is uit den boze. Die visbouillon kan mij dus niet bekoren, maar de andere bouillon, die waar gedurende de maaltijd allerlei groenten en vlees in hebben lopen garen… Die bouillon met een dieprode kleur, warm, pittig en vol van smaak. Die bouillon! Ik besloot een uitgeklede versie (dus zonder sichuanpepertjes en zwarte boontjes) van die bouillon te maken voor een eenvoudig soepje. En tegelijk wilde ik mijn kip pocheren. Dat gaat prima samen. En met de bouillon kun je alle kanten op. Hieronder twee soepjes die warm en pittig zijn, lekker op een stralende dag, maar ook in de winter het waarschijnlijk goed zullen doen.

Belangrijkste tip vooraf: ga naar een toko en haal daar chilibonenpasta uit een zakje of plastic potje, bijvoorbeeld van het merk Sichuan Pixian Douban. Geloof mij, ik kocht onlangs voor een spoedhotpot een glazen potje van Lee Kum Kee, maar er heerste een grote teleurstelling aan de tafel, want de bouillon was laf van smaak en leek niet op de bouillon die we altijd hadden. En ik moest ze gelijk geven. De saus blijft lange tijd goed in je koelkast. Bovendien ook lekker om je rijst of noedels mee op te bakken.

De bouillon:

  • 3 el arachideolie
  • 5 cm gember
  • 3 (flinke) tl chilibonensaus
  • 2 kipfilets
  • 2,5 liter heet water

Rasp 2 cm van de gember en snij de rest in plakken.

Verhit de olie in een soeppan en voeg de chilibonensaus en gember toe. Blijf roeren zodat het niet aanbakt. Als het flink begint te geuren, voeg je het water toe. Breng het aan de kook.

Voeg vervolgens de kipfilet toe en laat het zachtjes een minuut of 45 pocheren (tegen de kook aan).

Na 45 minuten verwijder je de kip en laat deze iets afkoelen.

Intussen maak je de soep.

Soep 1: met spinazie en kip (voorafje)

Chilibonenbouillon met spinazie

Benodigdheden:

  • bouillon
  • 1 gepocheerde kipfilet
  • enoki paddenstoelen
  • verse spinazie
  • sesamolie

Dit is een snelle soep die je in een handomdraai kunt maken en zelfs een beetje per persoon kunt afstemmen.

Zorg dat de bouillon dampend heet is.

Pluk de kipfilet en leg een stapeltje in het midden van de kom.

Leg om de kipfilet een handvol versie spinazie. Door de spinazie niet mee te koken, behoudt het blad een lekkere bite.

Giet met een soeplepel de bouillon voorzichtig over de spinazie en de kip.

Strooi wat enoki over de spinazie en doe een paar druppeltjes sesamolie over de kip. En serveer.

Eventueel kun je nog wat schuin gesneden groen van een lenteui over de kip strooien.

Soep 2: met gedroogde shii-take, kool en kip (maaltijdsoep)

(foto bovenaan)

Benodigdheden voor twee personen:

  • 6 dl bouillon
  • 1 gepocheerde kipfilet
  • 1/2 bosje enoki paddenstoelen
  • 4 gedroogde shii-takes
  • 2 el shaoxing rijstwijn
  • 1 kwart spitskool
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels maizena

Neem de gedroogde shii-takes en laat ze minstens een uur weken in een kom (2-3 dl) kokend heet water met twee eetlepels shaoxing rijstwijn. Zet iets bovenop de kom, zodat de paddenstoelen volledig onder komen te staan.

Breng de bouillon intussen aan de kook.

Snij de kool in kleine stukjes en voeg deze toe aan de bouillon.

Pluk intussen de kipfilet in reepjes.

Kluts de eieren.

Snij de geweekte shii-takes in reepjes en gooi de steeltjes weg. Bewaar het weekvocht!

Als de kool beetgaar is, voeg je de kip en de shii-takes toe. Voeg daarna het vocht van de paddenstoelen toe (door een zeef) en breng het geheel weer aan de kook.

Meng de maizena met een beetje koud (!) water en voeg het in een straal aan de soep toe. Roer goed door en laat het niet meer dan een minuut doorkoken. De soep is nu gebonden.

Zet het vuur uit en laat de eieren in een straal van enige hoogte in de soep vallen en roer tegelijk met twee eetstokjes door de soep. Het ei zal stollen en vlokken.

Tot slot roer je een half bosje enoki paddestoelen door de soep. Klaar om te serveren.

Strooi eventueel nog wat diagonaal gesneden groen van een lenteui over de soep. Ook lekker is een scheutje rijstazijn of zwarte rijstazijn.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *