Chinese kippenmaagjes met gebakken rijst

Chinese kippenmaagjes met gebakken rijst

Lang heb ik vegetarisch gegeten, dat zal zeker een jaar of tien zijn geweest. Toen ik vervolgens weer vlees ben gaan eten, was er wel wat veranderd. Ik was eerder niet voor niets gestopt. Als soort van protest, ik voelde me ook bezwaard. Uiteindelijk waren er andere redenen waardoor ik uiteindelijk weer vlees ben ben gaan eten. Wel koos ik vaker voor scharrel- en soms biologisch vlees. Dat is wel een aanslag op je portemonnee en eerlijk is eerlijk, ik doe dat ook niet altijd. Bewuster eten kopen is al een belangrijke stap, maar dat geldt niet alleen voor vlees. Als er in december aardbeien in de winkel liggen, gaat er volgens mij iets mis. Ik koop daarom zoveel mogelijk groenten in het seizoen en mijd vers voedsel dat de halve globe is overgevlogen. Haricots verts uit Kenia komen hier er niet meer in. Net zoals avocado’s, al helpt het wel dat ik die gewoon niet lekker vind. Ik kan dus prima zonder.

De hernieuwde kennismaking met vlees destijds ging al snel verder dan de gebruikelijke maaltijd. Ik ontdekte de Chinese keuken en kreeg interesse in de Nederlandse boerenkeuken van vroeger. Onze grootouders hadden vroeger varkens en kippen bij het huis zoals zoveel mensen op het platteland (en soms ook gewoon in de stad). Zo konden de gezinnen grotendeels in hun eigen voedsel voorzien, aangezien ze doorgaans ook de meeste van hun groenten zelf verbouwden. Het waren vooral brood, melk en andere zuivel die van elders kwamen. Overigens was de ene opa melkboer, dus dat kwam wel goed.

Ik vroeg regelmatig aan onze moeder wat zij vroeger aten en hoe dat klaargemaakt werd. Ze vertelde dan hoe haar moeder bijvoorbeeld zelf balkenbrij maakte, waarvoor de kop van het geslachte varken werd gebruikt. Of vol afgrijzen over kruudmoes, wat juist onze vader zo lekker vond. Ik at het eens, nee, ik proefde het eens. Ik snapte onze moeder.

Tot in de jaren negentig haalde ze kip bij de poelier, niet bij de slager of de supermarkt. Als klein jongetje ging ik mee en keek dan vol verwondering naar het kleurrijke, gevederde gevogelte dat in de winkel hing. Het bleef er hangen, want dat was waarschijnlijk boven het budget. Maar ik herinner me de hele kip die er werd gekocht. En in die kip zat een klein plastic zakje met het hartje, de maag, het nekje en de lever. Die werden niet weggegooid, maar bereid. Ik heb het destijds nooit gegeten, maar weet nog wel dat het als delicatesse werd beschouwd. Onze moeder vond met name het nekje lekker. Dat kwam goed uit, want BroeR en ik gruwden toen van het idee.

Tegenwoordig kan ik dat waarderen, dat zoveel mogelijk van het dier benut wordt. En dan bedoel ik niet het separatorvlees van de machinaal gevilde kippen. Wel goed op zich, maar ik doel natuurlijk op wat we tegenwoordig zien als de incourante delen, zoals ingewanden en weke delen als zwezerik. Nu eet ik niet alles, soms is dat gevoelsmatig (stierenballen) of een textuurdingetje (zwezerik) of ik vind het gewoon niet lekker (niertjes). Twee van de drie heb ik overigens gegeten, ik laat in het midden welke twee dat zijn. Blijft er overigens genoeg over wat ik heb gegeten of in ieder geval wil proberen. Zo at ik in Suriname een broodje kippenlevertjes en raakte ik onlangs geïntrigeerd door de kippenmaagjes bij de Turkse slager. Ik herinnerde mij de kip van de poulier en besloot de stap te nemen, al had ik nog geen idee wat ik er mee kon doen en dus ook wat ik er mee ging doen. Ik zag in ieder geval een Chinese maaltijd voor me.

De kip heeft overigens twee magen. Het voedsel komt vanuit de krop, waar de harde delen worden geweekt in de kliermaag, waar maagsappen helpen bij de afbraak van ruw voedsel. Vervolgens komt het voedsel in de spiermaag. Hier wordt het harde voedsel met hulp van steentjes die de kip eerder heeft ingeslikt fijn gemalen. Die spiermaag bestaat dus vooral uit spieren, wat betekent dat je bij de bereidingen van maagjes de tijd moet nemen, net zoals bij voorbeelden varkenswangen. Stoven of lang pocheren is dus een heel geschikte bereidingswijze voor spiermaagjes.

Oh ja, maagjes zijn dus spotgoedkoop. En gewoon heel smakelijk. Helemaal als je ze ook nog eens marineert met heerlijke specerijen.

Ik koos er voor om de maagjes te pocheren in bouillon.

Haal de kippenmaagjes een uur voor bereiden uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees ‘schrikt’ als het in de pan gaat en taai wordt.

Vul een kruidzakje met de volgende specerijen:

 • 1 zwarte kardomom
 • 1 el sichuan pepers
 • 1 kaneelstokje
 • 3 steranijs
 • 2 tl venkelzaad

Breng vervolgens een pan met een liter water aan de kook.

 • 4 lenteui
 • 1,5 cm gember
 • 1 el suiker
 • 3 el shaoxing
 • 3 el sojasaus light
 • 1 el sojasaus dark
 • 400 ons kippenmaagjes

Snij de donkergroene delen van de lenteui en bewaar ze, bijvoorbeeld om over rijst te strooien als smaakmaker. Snij de rest van de lenteui in stukken van 4-5 cm.

Snij de gember in plakken.

Was de kippenmaagjes. Zet het vuur onder het water lager en doe de maagjes in het water. Zorg dat het water net aan de kook komt of net niet, met af en toe een blob. Als er schuim op het water komt, schep je deze voorzichtig weg.

Voeg na vijf minuten alle ingrediënten en het kruidenzakje toe en de kippenmaagjes twee uur garen, totdat ze heerlijk mals zijn.

Verwijder de kippenmaagjes uit de bouillon en serveer met gebakken rijst en een toefje hete saus, bijvoorbeeld Surinaamse peper sambal.

De bouillon kun je bewaren als basis voor een lekkere noedelsoepje. Zeef de bouillon dan wel.

2 gedachten over “Chinese kippenmaagjes met gebakken rijst

 1. Hoi Damten, ik herken het wel, biologisch en duurzaam willen eten. Dat willen wij ook en proberen we ook. Vlees eten we niet zo vaak meer, maar wel bijna altijd biologisch.
  Wij hadden vroeger vaak een hele kip uit de diepvries en daar zat ook zo’n zakje in. Dat ging bij ons thuis volgens mij de prullenbak in. Ik heb nog nooit kippenmaagjes gegeten, weet niet of ik het ga proberen, maar zet het wel even op mijn lijstje van dingen die ik ooit nog eens wil maken. Het recept klinkt namelijk erg lekker. Hier vanavond kippendij in ketjapsaus, rijst en gewokte sperzieboontjes en taugé. Morgen een quiche met prei en spekjes, dinsdag andijviestamppot met een bal en dan de rest van de week nog even bekijken wat het worden gaat. Het is vakantie dus een iets minder strakke planning. Voor jou en BroeR een heel gezellige jaarwisseling en veel geluk en gezondheid in 2024! En niet te vergeten nog veel leuke en interessante blogs van Reutel!

  1. Hoi, kippenmaagjes zijn feitelijk gewoon spieren en hebben geen typische smaak van orgaanvlees. Prima voedsel, de maagjes ga ik zelf zeker vaker eten.
   Dank en ook een gezond nieuw jaar gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *