
(van echte citroenen)
Citroen Curd
(van echte citroenen)
Citroen curd smaakt fantastisch en is erg eenvoudig om te maken. (Engelse) TV-koks hebben natuurlijk allemaal een eigen variant van de lemon curd. Dat is ook heel gemakkelijk. Simpelweg de hoeveelheid eieren en eierdooiers, gezouten of ongezouten boter, zout, suiker, citroenen en/of citroen rasp naar eigen inzicht veranderen en even nakijken of iemand dit recept al heeft geclaimd. Et voilà, je eigen unieke recept.
Onderstaand recept is gebaseerd op de volgende overwegingen: geen gezouten boter, geen toegevoegd zout, en vooral niet te veel suiker. We gooien geen eten weg, dus hele eieren en niet alleen eierdooiers, en niet te veel eieren (dat maakt de curd erg machtig). Ik ga vooral voor de smaak van echte citroenen. En mijn eigen hoeveelheden ingrediënten, dus.
Onderstaande hoeveelheid past in een kleine ramekin.
Nog niet opeten
- 1 citroen voor citroensap en -rasp
- 1 ei
- 30 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 45 gram basterdsuiker
Aan het werk (5 + 20 minuten)
Tijdens het bereiden is het belangrijkste er voor te zorgen dat het eiwit niet stolt en dat de massa niet aankoekt. Eiwit stolt al bij relatief lage temperaturen. Dé manier om de curd te maken is dan ook au bain-marie.
Was en boen de citroen grondig schoon. Rasp deze vervolgens met een fijne rasp, maar alleen het gele deel. Het witte deel smaakt bitter. Pers pas daarna de citroen uit.
Breng in een grotere pan water tegen de kook aan. Het water moet zo hoog staan dat een tweede kleinere pan net niet in het water hangt.
Mix met de handen de zachte boter en de suiker in ongeveer 30 seconden in de kleine pan tot een consistente massa. Voeg het ei toe en mix grondig. Meng dan het citroensap er goed door heen. Het mengsel ziet er nu wat korrelig uit. Dat komt omdat de boter nog niet is gesmolten.
Verwarm het mengsel au bain-marie voor ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en warmtegeleiding van de pannen. Onder af en toe roeren zal het mengsel steeds dikker worden. Het is klaar als je vinger op een in de curd gedoopte houten lepel een schoon pad achterlaat; de curd vloeit niet terug.
Haal de pan van het vuur en roer er de citroenrasp doorheen. Giet over in de ramekin. Bedek het oppervlak van de curd met plastic folie ter voorkomen van een velletje, en zet het in de koelkast voor minimaal 2 tot 3 uur. In die tijd wordt de citroen curd nog dikker.
Resultaat
De citroen curd moet mooi geel en stevig zijn. En vooral, de citroensmaak moet goed naar voren komen.
Te veel gemaakte citroen curd bestaat eigenlijk niet. Je kunt het gebruiken bij scones, muffins, koekjes, in of op cheesecake of andere taarten, of bij ijs. Men zegt dat de curd een week in de koelkast kan worden bewaard, maar omdat ik een kleine hoeveelheid maak, is het de volgende dag al op.
Variaties
Warm ook erg lekker! Vind je de curd nog te zoet smaken, verminder dan de volgende keer de hoeveelheid suiker.
Twee keer zo veel curd krijg je door simpelweg de hoeveelheden te verdubbelen. Reken dan op ongeveer 15 tot 20 minuten voor het indikken.
3 gedachten over “Citroen Curd
(van echte citroenen)”
Zeg BroeR, als je hier brandewijn aan toevoegt, heb je dan een citroenadvocaat?
Damten, je vraag via een omweg beantwoord. Citroenadvocaat wordt, voor zover ik weet, gemaakt met citroenbrandewijn, vanille en veel suiker. Citroenbrandewijn wordt gemaakt van brandewijn, citroenschillen (het citroensap wordt niet gebruikt), kruiden en veel suiker – het is verplicht dat er per liter minimaal 100 gram suiker is toegevoegd. Het is klassiek een proces van weken. Niet te vergelijken met de tijd die het kost om citroen curd te maken. Het indikproces om advocaat te maken is au bain marie en de kleur is geel, dat dan weer wel. Een gele eetbare massa en (citroen)brandewijn, nee dat levert niet altijd citroenadvocaat op. En de persoonlijke noot: citroen curd en citroenadvocaat liggen voor mij 180° uit elkaar op het smaakpalet. Curd is heerlijk, advocaat is voor anderen om van te genieten.
Toch zit hier nog wel een uitdaging in… Advocaat van citroen lijkt mij nl. niet vies! De vraag is dan of je wellicht iets anders moet gebruiken dan brandewijn.