Cloud bread, platte en luchtige, ja wat eigenlijk

Cloud bread, platte en luchtige, ja wat eigenlijk

We hebben het er eerder over gehad. De met enige regelmaat terugkerende hamsterwoede van de mens. En hop, geen tarwemeel en -bloem meer in de winkel.

Een vriendin in Engeland wees ons tijdens de Corona lockdown op cloud bread. Hoe je brood kan maken zonder dat je tarwemeel of -bloem nodig hebt. Niet veel later volgde een foto via WhatsApp. Ze zijn luchtig, variërend van plat tot een soort van rommelig uitziende beschuitbol. Daar deed het me op die foto aan denken. Even opgezocht wat het was, want cloud egg, dat kennen we, maar cloud bread?

Populair geworden bij veel mensen in korte tijd, via TikTok blijkbaar vanaf juli 2020. Zou dat te maken hebben met dat het een gerechtje is dat low carb, keto, low fat, gluten-vrij en graan-vrij genoemd wordt? Een ouderwetse hype? Wel veel proteïnen, maar geen vezel te bekennen.

Luchtige beschuitbollen zonder bloem! Ook zonder gist. In Engeland gemaakt met cream of tartar. Daardoor ook zure yoghurt als ingrediënt. Cream of tartar hebben we niet in huis, wel baking soda en bakpoeder.

Over het rijsmiddel hebben we het eerder gehad, bij de drop scones van Queen Elizabeth. Cream of tartar, dat kun je in dezelfde hoeveelheid vervangen door bijvoorbeeld citroensap, karnemelk of witte azijn. Hier de kracht van baking soda gebruikt, en daarom cream of tartar vervangen door evenveel witte azijn. Citroensap en karnemelk, hoe weinig ook, voegen namelijk elk nog een extra smaak toe.

Gebakken ei dat weer koud is geworden. Misschien als je low carb, keto, low fat, gluten-vrij en/of graan-vrij eet, dat je er dan een smaak voor ontwikkelt. Wij vonden een blote en koude cloud bread te weinig smaak van zichzelf te hebben. Dat vroeg om een vulling. En die kwam er.

Nog niet opeten

De basis

  • 3 eieren
  • 3 eetlepels (45 gram) ricotta
  • 8 gram bakpoeder

De extra’s

  • snufje uienpoeder
  • theelepel oregano
  • snuf milde paprikapoeder
  • snufje zout
  • sesamzaadjes

Voor de vulling (per egg bread)

  • 1 plak prosciutto di Parma
  • 1 ronde plak rookkaas
  • rucola

Aan het werk

Verwarm de oven voor op 150°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Spits de eieren; de dooiers in een grote kom, de eiwitten in een maatbeker.

Voeg de knoflookpoeder, oregano, ricotta en het zout toe aan de eidooiers. Klop los.

Met een elektrische mixer de eiwitten heel stijf kloppen. Halverwege de bakpoeder erbij strooien.

Spatel de eiwitten voorzichtig door het dooiermengsel.

Verdeel het mengsel in 5 gelijke delen en leg deze als de 5 punten op een dobbelsteen op de bakplaat. Maar ze rond met een diameter van ongeveer 10 centimeter.

Strooi er de sesamzaadjes overheen.

Bakken in de oven voor 30 minuten tot ze mooi bruin zijn.

Zonder de extra’s worden ze mooi licht-goudbruin.

Resultaat

Warm zonder vulling een prima snack.

Koud zonder vulling dus niet lekker genoeg.

Met vulling, koud en warm een prima broodvervanger in hamstertijden!

 

4 gedachten over “Cloud bread, platte en luchtige, ja wat eigenlijk

  1. Hoi BroeR, grappig zo’n recept van TikTok. Daar ‘zit’ ik niet op, maar de hypes komen via andere wegen ook wel bij mij terecht. Deze had ik gemist trouwens. En niet erg want wanneer ik brood eet wil ik liefst een stevige ‘bite’. Eet graag Alison (van AH) en ook hun Duitse brood en Fries roggebrood vind ik lekker. Vanavond op het menu tomatengroentesoep met een broodje. Verder komende week nog een andijviestamppotje met een bal, zelfgemaakte shoarma van kip, met een lekker broodje van de Nida Bakery en Turkse rodelinzensoep met een gözleme van de lokale Turkse bakker. Fijn om in de Randstad te wonen, zoveel diversiteit, óók op eetgebied! Fijne week!

    1. Tjsa, in ons huishouden zit ook niemand op social media, behalve als je Reutel zo noemt. Maar af en toe krijg je toch wat mee.

      Veel mensen op een relatief klein stukje grond heeft inderdaad eetvoordelen. Maar als wij van Amsterdam naar Rotterdam rijden, valt eigenlijk vooral op hoeveel weilanden er zijn langs de snelweg. Bossen minder.

  2. Bos hebben we hier in de westen van Nederland inderdaad niet. Wel weilanden (en kassen!). Best jammer want een wandeling door de bossen vind ik heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *