Corn fritters uit de koekenpan

Corn fritters uit de koekenpan

Mais, ik heb er altijd een beetje een haat-liefde-verhouding mee gehad. Geen echte haat, maar ook zeker geen liefde. Ik wist lang niet wat ik met die ‘grote gele korrels’ moest doen. Soms wat verdwaald in de sla. Eigenlijk meestal verdwaald, bedenk ik mij. Als ik ergens een uitsmijter eet als lunch, liggen er aan de rand van het bord vaak wat blaadjes sla met daartussen een schijfje tomaat, een radijsje en enkele maïskorrels. En soms nog een bolletje rundvlees- of huzarensalade. Ze mogen het van mij weglaten, de spiegelende eidooiers zijn immers de sterren van de lunch. Terug naar de mais.

De maissoep, corn chowder, was eerlijk gezegd een experiment en een verrassing. Lekker voor in de winter.

In de West-Europese keuken is er traditioneel maar weinig plek voor mais. Tegenwoordig kennen we polenta, hoewel dat oorspronkelijk van tarwe werd gemaakt. Aan de andere kant van de oceaan, daar waar mais vandaan komt, is mais veel meer onderdeel van het dagelijks eten. Al eind negentiende eeuw verschenen er kookboeken die geheel gewijd waren aan mais. Van soep tot brood. En uiteraard cornfritters. Tegenwoordig wordt het meer als snack gegeten, maar oorspronkelijk was het een snelle bron van broodnodige calorieën.

Lekker als snack, maar lekker ook bij de maaltijd.

Voor ongeveer 16 fritters:

 • 2 verse kolven suikermais
 • 125 gr bloem
 • 1,5 el maizena
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 1 tl cayennepeper
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl zout
 • 80 ml melk
 • 2 middelgrote eieren
 • arachideolie

Snij de mais van de kolven. Handige tip: doe dat boven een grote kom.

Doe alle droge ingrediënten in een tweede kom en meng ze door elkaar.

Voeg de mais bij de droge ingrediënten en meng het weer door elkaar.

Doe de melk in een kom en voeg twee eieren toe. Klop het geheel met een vork tot een homogeen mengsel.

Voeg het mengsel bij de droge ingrediënten en roer het tot een dik beslag.

Verhit in twee koekenpannen een laagje olie op middelhoog vuur.

Schep met een eetlepel telkens een beetje beslag in de pan en druk het een beetje aan. De fritters hoeven niet perfect rond te zijn.

Draai de fritters na 2-3 minuten om als de onderkant een goudgele kleur heeft. Bak nog eens 2-3 minuten.

Laat de fritters uitlekken op keukenpapier. Ga door tot het beslag op is.

Serveer met een saus of dip, bijvoorbeeld tomatenketchup of zoete of pikante chilisaus. Of wat blauwschimmelkaas met mayonaise.

4 gedachten over “Corn fritters uit de koekenpan

 1. Hoi Damten, ik herken het wel, vroeger, jaren 70/80, was het ook geen onderdeel van de voorraadkast bij ons thuis. Maiskolven zag je al helemaal niet. Toen ik eind jaren 80 in Londen ging wonen leerde ik het eten. Ik maakte kennis met een Jamaicaanse familie en zij aten het ‘on the cob’, met boter en citroensap (klink raar, maar oh zo lekker zoet!) nadat het gekookt of geroosterd was. Ook bakten zij fritters en ging het in stoofschotels. Ik eet het nog steeds niet vaak maar vind het soms een lekkere toevoeging. En chowder moet ik nog maken, komt op de eerder genoemde todo/tocook/tobake lijst voor komende winter. Die is vandaag weer begonnen volgens mij!! 😉

  1. Zo’n kolf kluiven, daar ben ik dan weer niet zo dol op. Een klein stukje vind ik nog wel lekker, maar daarna wordt het werken. Ik gebruik mais ook maar beperkt. Voor de winterse chowder en af en toe als ‘fritters’. Daarentegen heeft de maistortilla mijn voorkeur boven de bloemtortilla. Tenminste voor een Mexicaanse maaltijd. Maar misschien moet ik binnenkort eens wat met polenta doen, dat ontbreekt nog op het lijstje.

 2. Polenta, ook niet iets waar ik mee kook, heb het wel een aantal keer gegeten bij een Italiaanse maaltijd gemaakt door anderen, in een soort taartpuntjes. Benieuwd waar jij mee komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *