Cricket sandwich: wit brood met komkommer

Cricket sandwich: wit brood met komkommer

Woon je in Engeland in een dorp dan speel je minstens 1 keer in je leven cricket, ook als je een tijdelijke import bewoner bent. Je wordt namelijk gewoon uitgenodigd om een keer mee te doen. Cricket is een eeuwenoud spel voor 22 spelers en is waarschijnlijk ontstaan in Zuidoost-Engeland. Mogelijk stamt het woord af van het Middelnederlandse cricke, dat stok of staaf betekent. Er zijn wel meer woorden uit de Nederlanden geïmporteerd in Zuidoost-Engeland, door de handel.

Cricket is natuurlijk een heel simpel spelletje. Iemand, de bowler, laat van een afstand een bal stuiteren met de bedoeling 3 vlak naast elkaar staande staven te raken. Bovenop die staven liggen 2 versierde latjes. Los, zodat duidelijk is dat de staven zijn geraakt, hoe miniem ook. De combinatie staven en latjes heet wicket. Voor die wicket staat alleen wel iemand, de batter, met een slaghout, de bat, om de staven te verdedigen en de bal weg te slaan. Die slagman moet heen en weer lopen tussen de wickets om punten te halen. De bal kan worden opgevangen door andere spelers, die vrij ver weg staan. En de meeste tijd ook niets te doen hebben. Dat leek me wel een mooie plek op het cricketveld.

Maar goed, iedereen kan aan de beurt komen om te slaan, zeker als je gastspeler bent in een vriendschappelijke wedstrijd. De bowler probeert zo veel mogelijk effect aan de bal te geven, maar aangezien die na de stuit altijd richting die 3 staven moet gaan leek de bal raken met het brede slaghout a priori heel makkelijk. Dat viel in de praktijk wat tegen. Wat minder goede bowlers missen de richting nog al eens door de afstand van ruim 20 meter – de beenbeschermers deden goed hun werk – en goede bowlers zijn ook meteen echt goed.

Uiteraard ook verder weg in het veld gestaan om de bal op te vangen. Op die oorspronkelijk begeerde plek, daar slaat helaas de verveling toe. Niet veel ballen kwamen mijn kant op. Een gemiddelde cricket wedstrijd kan ook zomaar 8 uur duren. Wij speelden met aangepaste regels, geen idee welke. De wedstrijd duurde alsnog 4 uur. Dat vonden de Engelsen fantastisch. En ik moet zeggen, je speelt ook geen 4 uur achter elkaar. Er zijn pauzes. Pauzes om te eten en te drinken. Daar ingewijd in een deel van de cricket geschiedenis. Gehoord dat het woord hattrick, bekend uit het voetbal, van oorsprong uit cricket komt. Gooide een bowler 3 wickets met 3 opeenvolgende ballen, dan kreeg de bowler een hoed voor deze truc: hat en trick werd hattrick.

Komkommer sandwiches bij de hete thee. Zeker als de zon schijnt een welkome afwisseling als je cricket speelt. In Nederland lekker als lunch bij semi-tropische temperaturen.

Komkommer sandwich is wel een wat merkwaardig ding. Wie doet nu komkommer op witbrood? Het schijnt te zijn ontstaan in het warme India als verfrissend eten en vervolgens door de Britten mee teruggenomen. Op de een of andere manier is het in de cricketsport beland en daar gebleven. De meeste Engelse cricketclubs serveren er malt vinegar (moutazijn) en gemalen peper bij. Moutazijn wordt gemaakt van gerst, eigenlijk bier dat is door gefermenteerd. Ik gebruik echte balsamico, gemaakt van druiven, omdat ik dat wel standaard in huis heb.

Nog niet opeten (voor 6 sandwiches)

  • komkommer
  • 6 dunne en vierkante sneden wit brood
  • ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • moutazijn of balsamico

Aan het werk

Maak je ze van te voren dan zal het vocht van de komkommer in het brood trekken. Dat is niet de bedoeling.

Smeer alle sneden brood dun in met boter. De boter dient als bescherming tussen de vochtige komkommer en het droge brood. Komkommerplakjes pas op het brood leggen net voor het serveren. Wat druppels moutazijn of balsamico en wat gemalen peper erop doen en dan de andere sneden brood erop leggen. Licht aandrukken en de korsten eraf snijden. Ik vind het altijd wel grappig dat de Britten dit niet altijd van te voren doen.

Snij de sandwiches diagonaal doormidden. Direct serveren, desnoods met vers gezette thee.

Een variatie voor de mooiigheid gaat als volgt. Schil de komkommer en snij er dan met een dunschiller of kaasschaaf in de lengte lange plakken vanaf. Leg die lange plakken in een golvend patroon op een boterham. Zonder druk uit te oefenen een andere boterham erop leggen en dan doorsnijden. Smaakt hetzelfde, puur voor het visuele aspect.

Resultaat

Bovenop: met schijfjes komkommer. Onderop: met slierten komkommer.

Cucumber cricket sandwich. Heel verfrissend als het warm en zonnig weer is, je moet alleen wel van witbrood houden.

Variatie

Het wordt ook wel geserveerd met wat zout, witte peper en druppels citroensap op de komkommer.

Restjes brood

Het is onvermijdelijk. Maak je cricket sandwiches dan hou je korsten brood over. Wat daarmee te doen, weggooien is zonde.

De Britten hebben 2 oplossingen: bread pudding en bread and butter pudding. Bread pudding is een stevig toetje. Meestal gemaakt van oud brood, melk, eieren, vet, suiker of siroop, gedroogd fruit en kruiden. Alles mengen en als een platte laag op een bakplaat in de oven bakken. In bread and butter pudding blijft het oude brood heel herkenbaar. Met boter ingesmeerd brood wordt met rozijnen in een ovenschaal gelegd. Eroverheen gaat een eiercustard, op smaak gebracht met bijvoorbeeld nootmuskaat, vanille en suiker en andere kruiderij. Het is een luchtig toetje uit de oven. Voor een andere keer.

3 gedachten over “Cricket sandwich: wit brood met komkommer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *