Curry van kippenmaagjes

Curry van kippenmaagjes

De slager was even weg naar achteren in de Turkse super en de vrouw die normaal bij de kassa staat, hielp me dit keer. Ze is altijd heel spraakzaam. Ik vind het altijd leuk als de verkoper een geïnteresseerd praatje maakt en dan niet over het weer. Of het nu de boekhandelaar is, bij de toko of de groenteboer. Of in dit geval bij de Turkse winkel. Het is niet alleen klantenbinding, maar geeft ook rust in wat tegenwoordig toch een vaak een jachtig winkelleven is: snel boodschappen doen, afrekenen en weer naar huis. Het is leuk om tips te krijgen voor recepten of uitleg waar je dat ene ingrediënt nu voor gebruikt, of in de boekhandel een levendig gesprek over een nieuw boek.

Eerder gaf ze me de tip om lamskoteletjes niet heel kort te bakken, maar een uurtje te stoven. Dit keer was haar huiverige blik naar de kippenmaagjes niet te missen. Ik zei dat wel duidelijk was dat ze die niet zou eten. Ze knikte, net als levertjes zei ze en wees op de bak ernaast. Maar niertjes at ze dan weer wel, met kerrie-masala en heel veel ui vertelde ze. Dat laatste klonk weliswaar aantrekkelijk, maar niertjes zijn dan weer niet aan mij besteedt. Ik at ze eens en daar ga ik het ook bij houden.

Ik gaf aan dat de maagjes niet zo eng zijn en gewoon uit spierweefsel bestaan. Ze keek nog eens goed en moest bevestigen dat het er gewoon uitzag als vlees. En niet als ingewanden zal ze hebben bedoeld. De meeste vrienden gruwen als ik zeg dat ik kippenmaagjes heb gegeten. Het is weliswaar een ingewand, maar feitelijk een dikke spier. Het heet ook niet voor niets de spiermaag, dit in tegenstelling tot de kliermaag. In de spiermaag wordt hard voedsel met steentjes fijngemalen. Het bestaat uit spierweefsel, net als bijvoorbeeld wangetjes dat na lang stoven supermals is wordt.

Maagjes, ik eet ze vaker. Spotgoedkoop en ideaal voor een stoofmaaltijd. Laten we er dus eens een curry mee maken.

  • 500 gr kippenmaagjes
  • 3 el arachideolie
  • 3 kleine uien of 2 medium
  • 2 groene pepers
  • 2 cm gember
  • 3 tn knoflook
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 dl water
  • 2 takjes koriander
  • 3 gedroogde Kasmiripepers of 1 tl chilipoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl garam masala
  • 2 tl korianderzaad
  • 10 curryblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 kaneelstokje
  • 3 groene cardamom

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur.

Voeg de curryblaadjes, kruidnagels, cardamom en het kaneelstokje toe.

Zodra de specerijen beginnen te geuren voeg je de uien toe en fruit deze gedurende een minuut of 5 aan.

Voeg de knoflook en gember toe en bak een minuutje mee.

Voeg de kurkuma toe en roer even om. Voeg daarna meteen de tomatenblokjes toe. Laat deze in een minuut of 7 tot pulp garen.

Voeg de pepers (of chilipoeder), korianderpoeder en garam masala toe en roer weer goed om. Laat een paar minuten pruttelen.

Voeg de kippenmaagjes toe en roer om totdat de kip aan alle kanten gekleurd is. Voeg vervolgens een beetje warm water toe en laat de maagjes 2,5 tot 3 uur stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe om, maar voor de rest doet het gerecht zelf het werk.

Breng de curry op smaak met een beetje garam masala en strooi er eventueel wat korianderblaadjes overheen.

Serveer met basmatirijst of naan. Ik at het met gebakken basmatirijst (over van de dag ervoor) en fijngesneden kousenband.

 

 

Eén gedachte over “ Curry van kippenmaagjes

  1. Hoi Damten, ik las al eerder op jullie blog over kippenmaagjes, ik heb ze nog niet geprobeerd maar ben nu wel over de streep en wil ze ook proberen. Ik zal eens bij de Turkse en anders de Marokkaanse slager vragen of zij ze hebben. Liggen volgens mij nooit in de vitrine. Maar moet niet moeilijk zijn hier in de Randstad om ze ergens te vinden. Wij eten vanavond soto ajam en morgen gebakken aardappels met rodekoolsla. Planning voor volgende week is in de maak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *