Dadar gulung (gevulde pannenkoekjes met kokos en gula Djawa)

Dadar gulung (gevulde pannenkoekjes met kokos en gula Djawa)

Ik dacht, ik verras eens iemand met dadar gulung gemaakt van boekweitmeel. Voor wie het niet weet, boekweitmeel bevat geen gluten. En ik denk dan, daar moet je prima pannenkoekjes van kunnen bakken om te vullen. Jammerrrrrrrrrrrr. Tenminste in de eerste beste poging is het mij in ieder geval niet gelukt. Het bruut vervangen van bloem door boekweitmeel is geen succes. Pannenkoekje 1 kwam al lastig uit de pan, pannenkoekje 2 kreeg ik bijna op het bord, pannenkoekje 3 haalde het bord (maar brak toen ik het wilde vouwen) en pannenkoekje 4 heb ik gewoon rechtstreeks uit de pan opgegeten.  Dra-ma-tisch. Ik ga nadenken of dit een tweede poging verdient.

Na al dat gepiel begon ik lichtjes te twijfelen aan mijn pannenkoekbakkunsten, dus toog ik voort met het oorspronkelijke recept uit De Authentiek Indische Keuken van Lonny. Ik moest ook wel, aangezien ik een flinke pan met geraspte kokos met gula Djawa had…

De kunst is om de pannenkoekjes dun, maar stevig genoeg te bakken. Het kost mij altijd een paar pogingen om ze goed dun te krijgen, maar het resultaat mag er zijn. Scoort altijd goed met etentjes en ook leuk om mee te nemen naar kantoor.

Men neme:

 • 100 gr (kristal)bloem
 • 3 eieren
 • 4 dl kokosmelk
 • pandan kleurstof
 • snufje zout
 • olie

Voor de vulling:

 • 200 gr geraspte kokos
 • 100 gr gula Djawa
 • 1 dl water

 

Doe de bloem in een kom met een snufje zout. Breek de eieren in een tweede kom en klop deze los. Meng het met de helft van de kokosmelk en roer het door de bloem. Blijf roeren tot je een glad beslag hebt en meng dan de rest van de kokosmelk er doorheen. Voeg wat druppels van de pandankleurstof toe en meng het tot een egale kleur. Nu was het de bedoeling dat ik natuurlijk glutenvrije pannenkoekjes ging maken, maar dat is het niet geworden. Het bloem bevat gluten en pannenkoekenbeslag kun je het beste een half uurtje laten rusten, om die gluten tot rust te laten komen, met als resultaat egaal gebakken pannenkoeken. Voor de gemiddelde pannenkoek met kaas of met spek maakt dat niet zo uit, maar voor deze pannenkoekjes is dat wel handig en bovendien een stuk fraaier.

Verhit intussen het water en laat de suiker goed oplossen. Zeker als je brokken gebruikt zoals ik, is dit belangrijk. Als de suiker is opgelost voeg je de geraspte kokos toe en meng je het goed door elkaar. De kokos absorbeert het vocht volledig waardoor je een dikke massa krijgt.

Verhit wat olie een kleine koekenpan en schep met een opscheplepel een kleine hoeveelheid beslag in de pan. Draai de pan om te zorgen dat je pannenkoek redelijk rond is, maar vooral overal even dik. Het pannenkoekje is klaar als de bovenkant droog is. Draai ‘m niet om!

Laat de pannenkoekjes licht afkoelen en leg dan een flinke lepel vulling op elk pannenkoekje. Sla de zijkanten naar binnen en rol het pannenkoekje vervolgens strak op. Pas wel op, want als het pannenkoekje nog warm en zacht is, scheurt het vrij makkelijk.

Je kunt ze warm eten, maar op kamertemperatuur vind ik ze het lekkerst!

 

6 gedachten over “Dadar gulung (gevulde pannenkoekjes met kokos en gula Djawa)

 1. Dankjewel! Ik was gister met mijn vader wezen bakken en het lukte maar niet, erg moeilijk om te te draaien en ze gingen stuk in de pan of stuk wanneer ze van de pan afkwamen. Nu zie ik wat we fout deden! Gaan het op deze manier even proberen!

  1. Hi, dat ligt er een beetje aan hoe groot je pan is 🙂
   Wanneer je een kleine pan neemt, dan heb je er wel een stuk of 10. Ze moeten niet te dik worden en ze vullen ook behoorlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *