Daging smoor – gestoofd rundvlees in ketjapsaus

Daging smoor – gestoofd rundvlees in ketjapsaus

In mijn studententijd begon het koken met nasi maken en daging smoor. De nasi was het meest exotische wat we in mijn jeugd aten, afgezien van de afhaalchinees, en door iedereen in het huis gewaardeerd. Vaak in combinatie met een gegrilde kippenpoot. Die nasi maakte onze moeder niet zelf, maar kwam van de slager. Nu hadden wij twee slagers in de buurt, maar eentje daarvan maakte echt lekkere nasi. Gebakken rijst is voor een student ook goed te behappen, dus uitermate geschikt om mee te experimenteren. Stoofvlees is een ander verhaal.

Stoofvlees werd door onze moeder vooral gemaakt in de vorm van hachee en sucadelapjes. Veel malser kon het vlees niet worden, het viel bijna uit elkaar. Ik heb dan ook nooit begrepen van vriendjes dat ze een hekel hadden aan draadjesvlees. Waarschijnlijk kon hun moeder het vlees niet zo lekker bereiden als de onze.

Het heeft jaren geduurd voordat ik de sucadelapjes zo mals kreeg als ik ze vroeger kreeg. Zal wel een oude koe geweest zijn, zei mijn moeder als ik weer eens klaagde dat het niet gelukt was. Gek genoeg lukte het me wel als ik het daging smoor maakte. Een van de eerste Indonesische gerechten die ik ooit maakte en al die jaren ben blijven maken. Het doet het goed bij ouderen (stoofvlees) en bij kinderen (ketjap). Succes gegarandeerd. Makkelijk ook van tevoren te maken en handig om in kleine porties in te vriezen voor een rijsttafel.

 • 600 gr riblappen
 • 2 el arachideolie
 • 3-4 sjalotten
 • 2 tn knoflook
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl nootmuskaat
 • 2 kruidnagels
 • 3 el tomatenblokjes uit blik
 • 250 ml warm water
 • 6 el ketjap (Bongo)

Breng het vlees op kamertemperatuur en snij het in blokjes.

Snipper de sjalotten en de knoflook.

Zet de overige ingrediënten klaar.

Verhit de olie in een stoofpan.

Fruit de sjalotten aan.

Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.

Voeg het vlees toe en braadt het rondom aan.

Voeg nu de overige ingrediënten toe. Gebruik geen koud water, want dan schrikt het vlees en wordt het taai. Gebruik dus warm water.

Roer het vlees goed om en zet het vuur zo laag dat je af en toe een blub hebt. Het mag niet koken. Ik gebruik een kookplaatje waardoor de hitte beter verdeeld wordt en je meer controle hebt over het gerecht.

Laat nu het vlees 2,5 tot 3 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Hoe langer hoe beter om het vlees mals te krijgen.

Lekker met rijst, maar ook met aardappelpuree. Ik at het deze keer met krieltjes.

Wil je wat minder vocht? Haal dan het vlees uit de pan en laat de saus nog wat indikken. Voeg daarna het vlees weer toe.

Stoofvlees. Misschien wel het lekkerste vlees.

Eén gedachte over “ Daging smoor – gestoofd rundvlees in ketjapsaus

 1. Leuk om te lezen Damten, en herkenbaar. Voor mij was daging smoor een van de eerste gerechten over de grens én eentje die altijd lekker werd gevonden. Toen ik in Londen woonde maakte ik vaak een aantal gerechten, kleine rijsttafel als het ware, en dit was een vast onderdeel. Samen met eieren in kokossaus, gebakken banaan, kip met pindasaus, witte rijst en een salade met komkommer, mango en rode ui. Succes gegarandeerd! Mijn vader maakte zelf nasi, heel lekkere, en dat aten we dan met pindasaus, ook door hem gemaakt. Deze week op het menu: rodekool, puree, varkenswangen en stoofpeertje, rotiplaat met kerrie-ei en gewokte groente, gebakken aardappels en witlofsalade. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *