Dahi Murgh (Kip met yoghurt-curry)

Dahi Murgh (Kip met yoghurt-curry)

Wat doe je als je voor 15 personen het eten moet verzorgen en er op locatie (lees sportzaal) geen keuken is ? Vooral praktisch denk ik. De voorbereiding gebeurt een dag eerder, zodat je op de dag zelf alleen maar eten hoeft op te warmen, middels een kookplaatje en een magnetron. En je neemt een flinke rechaud mee en nog wat kleintjes. En een elektrische rijststomer. Meest ondergewaardeerde keukenapparaat ooit. Vervolgens maak je een planning voor het koken. En begin je liefst voor 12 uur in de middag om nog wat aan je dag te hebben. Of toch liever eerder, maar daar kom je dan te laat achter. Het menu? Shikar VindalooPaneer MasalaBaigan pachchadi, Gooda Bartha en Dahi Murgh. Met rijst en roti. Qua recepten is het simpelweg een kwestie van de hoeveelheden aanpassen. En niet te vergeten zorgen dat je pannen daar groot genoeg voor zijn. 2 kilo procureur of 4 kilo kip past niet in een doorsnee pannetje…

Dit recept voor kip met yoghurt-curry is ook makkelijk aan te passen en bovendien vrij eenvoudig te maken. Ik gebruik meestal kippendijen zonder rugstuk, waarvan ik het vel verwijder. Door het ene botje kun je het vlees makkelijk in porties houden, wat zeker een uitkomst is bij een maaltijd met veel eters. Wel kerf ik het vlees in. Uiteraard kun je ook kippenbouten gebruiken, maar daarvan is het vel weer wat lastiger te verwijderen. Het oorspronkelijke recept is bedoeld voor een hele kip, die je vervolgens in stukken hakt. Onderstaand recept is gemaakt voor 15 man, maar je kunt het natuurlijk makkelijk aanpassen, bijvoorbeeld door overal een derde van te nemen.

3-4 kilo kippendijen zonder rugstuk
3 uien, grof gesneden
15 tenen knoflook
30 gram verse koriander
3 el ghee of olie
2 tl kurkuma
3 tl garam masala
1 tl chilipoeder
4 dl volle yoghurt
5 tomaten, in stukjes

Doe de ui met de knoflook en de koriander in een blender en maal het tot een pulp. Verhit de ghee in een pan met dikke bodem en verhit het mengsel onder voortdurend roeren ongeveer 5 minuten. Voeg dan de kruiden toe en verhit het nog eens 1-2 minuten, blijf roeren.

Voeg de yoghurt en de tomaten toe en roer totdat het een geheel is. Voeg de kip toe en zorg dat alles met het kruidenmengsel bedekt is. (Door de kip in te snijden kunnen de smaken beter in het vlees trekken). Laat het geheel ruim een uur op een laag vuur staan, zodat het vlees langzaam kan garen.

Haal vervolgens de kip uit de pan en laat het vocht onder hoog vuur wat indikken. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat het aanbakt. Voeg de kip vervolgens weer toe, roer alles nog eens goed door en strooi wat verse koriander over de kip. En serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *