De eiburger I

De eiburger I

Wat is een gebakken spiegelei toch lekker! Het eiwit aan de onderzijde knapperig hard gebakken en het eigeel nog zacht. Perfect op verse toast of gewoon een boterham. Het is misschien wel mijn favoriete buiten-de-deur ontbijt en zeker mijn favoriete lunch, op korte afstand gevolgd door een witte boterham met kaas en een zacht gekookt ei. Oh, en een kroket met mosterd op witbrood. Maar een perfect spiegelei? Niets kan dat overtreffen.

Een ei, je kunt het op verschillende manieren eten. Ik weet dat BroeR het graag gepocheerd of als roerei eet. Elke vorm geeft een andere eetervaring. We hebben het dan over het ‘gewone’ kippenei. Chinezen bijvoorbeeld, eten vooral eendeneieren. In de toko kun je bijvoorbeeld gezouten eendeneieren kopen of duizendjarige eieren, een delicatesse op zich.

Terug naar het kippenei. De culinaire rel van het moment in Spanje schijnt het voorgebakken ei in de supermarkt te zijn. [1] Twee stuks voor 1,80 euro. Voor het vergelijk: 6 verse eieren in dezelfde winkel kosten minder. Voor iemand roept ‘dat zouden we in Nederland nooit doen’: sinds enige tijd brengt vleesfabrikant Stegeman omeletplakjes op de markt, in drie verschillende varianten. 80 gram voor een verkoopprijs van 1,99 euro. Een vergelijk zou een mooie wiskundesom op kunnen leveren: een large ei weegt tussen de 63-73 gram. De plakjes bevatten tussen de 63% en 70% ei. De marktprijs voor een scharrelei is gemiddeld 0,15 cent. [2] Etcetera … Maar, waar het natuurlijk om gaat: wie bedenkt er dat een voorgebakken ei of omelet nu lekkerder kan zijn dan een vers bereid ei? En wie koopt het? Geen wonder dat etenswaren gemiddeld duurder worden, er worden steeds meer kant-en-klare producten verkocht, tot pannenkoekenbeslag in een fles aan toe. Gemakkelijk misschien, ik betwijfel dat overigens en zeker niet gezonder. Je bent bovendien een dief van je eigen portemonnee als je het doet. Voor een habbekrats heb je over het algemeen de basisproducten in huis. Ik zeg: marineer zelf je vlees, maak zelf je pannenkoekenbeslag en bak zelf je ei.

En om je gebakken ei eens anders te presenteren, kun je een supermakkelijke ei-burger maken. Ideaal voor een ontspannen lunch.

Voor 2 personen

  • 2 kleine eieren (small of medium)
  • 2 eiwitten (van kleine eieren)
  • 2 hamburgerbroodjes of 2 witte bolletjes
  • rucola/veldsla
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 2 tl mierikswortel
  • 1 1/2 tl mayonaise
  • 1 1/2 tl yoghurt
  • 1 tl kappertjes
  • Zwarte peper
  • Handje geraspte provolone
  • Bieslook (optioneel)

Het maken van een eiburger is geen hogere wiskunde. Het enige wat wel handig is om te gebruiken is een kookring, twee stuks in dit geval. Hoog of laag, beiden werken prima. Wel even goed invetten! Gebruik niet te grote eieren, dan gaart het eiwit te langzaam.

Als eerste maak je het sausje.

Hak de kappertjes grof en meng ze met de mierikswortel door de mayonaise en de yoghurt. Gebruik nog wat verse zwarte peper naar eigen voorkeur. Heb je nog wat bieslook liggen, snij die fijn en meng het door de de saus. Zet apart.

Doe de eieren in twee aparte kommetjes. Een ei en een eiwit per kommetje.

Vet de kookringen in en doe wat arachideolie in een koekenpan. Als de olie heet is, schenk je voorzichtig het ei in de kookring. Probeer het eigeel heel te houden. Wat dat maakt de eiburger perfect. Zet het vuur middelhoog tot hoog. De onderkant van het ei moet knapperig worden, maar het eigeel nog zacht. Leg twee plakken ontbijtspek in de pan en laat deze knapperig bakken, draai af en toe om.

Verhit een tweede koekenpan. Snij de broodjes doormidden en besprenkel de open zijden met wat olie. Leg in de pan als deze op temperatuur is en zet het vuur middelhoog. Blijf opletten, want je wil niet dat je broodjes verbranden.

Zijn de broodjes, de eieren en het spek klaar? Zet dan het vuur onder de broodjes uit en die onder het ei laag.

Smeer de helften van de broodjes in met wat saus en leg op de onderste helften wat sla en daarboven op een plakje spek. Leg hierop een perfect rond gebakken ei en strooi er wat provolone over. Bedek met het bovenste helft van het broodje. Voorzichtig! Want je wil eigenlijk dat het eigeel pas vrijkomt als je er een stevige beet van het broodje neemt! Servet bij de hand en eet smakelijk!

 

Noten

[1] https://www.ad.nl/koken-en-eten/spanjaarden-raken-er-niet-over-uitgepraat-verpakte-voorgebakken-eieren-te-koop-in-de-supermarkt~a59509e8/
[2] https://www.nieuweoogst.nl/marktprijzen/eieren

2 gedachten over “De eiburger I

  1. Hoi Damten, omeletplakjes, kant-en-klaar beslag, bakmixen, ik verbaas me er ook altijd over. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een zak gesneden stokbrood in een boodschappenkarretje zag liggen!
    Om lekker te eten, en niet te duur, heb je aan een paar ingrediënten genoeg. Dat bewijst jouw recept van vandaag maar weer eens. Mijn voorkeur gaat uit naar gekookt ei, roerei en omelet, een gebakken ei is minst favoriet bij mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *