De ik-lijk-op-een-pizza hartige aardappeltaart

De ik-lijk-op-een-pizza hartige aardappeltaart

Eerder schreef ik over de Schotse tattie scones en mijn gedachte om daar een taartbodem mee te maken, belegd met vegetarische ingrediënten. Ik was daar natuurlijk niet origineel mee, die gedachte had ik opgedaan op de Britse eilanden. En een paar jaar geleden werd er op de BBC een aardappeltaart met mosterd, prei en paddenstoelen gemaakt in het programma Great British Food Revival. Een lekkere vegetarische variant is er dus al, ik ga dan maar op voor een niet-vegetarische variant.

De bodem is gekozen, nu de topping nog.

Een eenvoudige Italiaanse pizza doet het bij ons altijd goed. Een dunne knapperig bodem van deeg, simpel belegd met tomatensaus, prosciutto ham en rucola sla. Dat beleg wordt de basis van de topping.

Van twee walletjes eten: een hartige taart met gebakken aardappelbodem en een Italiaanse topping.

Nog niet opeten

Voor het deeg

 • ± 150 gram bloemige aardappels voor ongeveer 125 gram aardappelpuree
 • ± 100 gram bloem
 • ± 20 gram ongezouten roomboter
 • koud water
 • snufje zout

Voor de topping

 • 12 cherrytomaatjes
 • 1 knoflookteentje
 • 4 plakken prosciutto di Parma ham
 • 125 gram mozzarella
 • 8 zwarte olijven zonder pit
 • handjevol rucola sla
 • Parmigiano Reggiano kaas
 • beetje olijfolie
 • peper

Aan het werk

De gebakken aardappelbodem

De aardappelbodem maak je volgens het Schotse tattie scones recept. Dat recept heb ik al eerder uitgebreider beschreven. Daarom hier de telegram versie. Voor Schotse tattie scones werkt de gewichtsverhouding van aardappelpuree : bloem: boter van 10 : 2 : 1 het best. Maar met die verhouding blijft de aardappelbodem te slap in de oven en krijg je de taart nauwelijks heel op je bord. Voor een imitatie pizza bodem zorgt meer bloem voor meer stevigheid. Een paar experimenten later levert de bovenstaande verhoudingen op. Steviger en de bodem zelf heeft nog steeds veel smaak.

Maak de aardappels goed schoon en kook ze gaar in 15 tot 20 minuten. Afgieten en nog even droog stomen. Verwijder de schil terwijl de aardappels nog warm zijn. Pureer de nog warme aardappels met een pureepers of stamp ze heel fijn. Smelt de boter op een laag vuur zonder dat het bruin wordt. Meng de boter en het zout door de puree. Voeg de bloem toe via een zeef en meng alles goed door elkaar. Maak er een afgeplatte bol van, verpak het in plastic folie en leg het deeg minstens een half uur in de koelkast. Een nacht in de koelkast kan ook zonder problemen.

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.

Bebloem een werkblad. Leg het deeg erop en bebloem de deegroller. Rol het deeg in een ronde vorm tot een dikte van ongeveer 3 tot 4 millimeter.

Bak de aardappelbodem voor 5 minuten in de oven zodat de top later de wat vochtige tomatensaus kan verdragen.

De topping

Fruit een geperst knoflookteentje in een klein beetje olijfolie. Doe er de fijngesneden cherrytomaten bij en verwarm het totdat alle vocht is verdwenen (ongeveer 15 minuten). Flink duwen met een houten spatel helpt om de tomaatjes fijn te krijgen. Op smaak brengen met wat peper.

Snij de prosciutto, mozzarella en olijven in stukken.

Verdeel de tomatenpasta over de gebakken aardappelbodem en leg er de prosciutto, mozzarella en olijven boven op.

Bakken in de oven voor ongeveer 15 minuten, tot de aardappelrand goudbruin en de topping warm is.

Uit de oven meteen de rucola er over verdelen en wat geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas er over strooien. Besprenkelen met een beetje goede olijfolie en genieten maar.

Variatie

De tomatenpuree vervangen door uienmarmelade of geroosterde pijnboompitten toevoegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *