
De kip die generaal Tso nooit heeft gekend
General Tso’s chicken – Generaal Tso’s kip – is een heel bekend gerecht en nog makkelijk te maken ook. Je moet alleen wat Oosterse ingrediënten in huis hebben. Wij maken het regelmatig, die Oosterse ingrediënten staan standaard in onze voorraadkasten. Maken wel met af en toe wat variaties, meer knoflook, geen honing, wel rijstwijn; je kan eindeloos variëren. Maar onderstaande recept is ons vaste basisrecept.
We eten het dus al jaren. Ons huis binnengebracht door mijn wederhelft. Meestal met aardappels uit de oven en sperziebonen. Tot het een keer met mie en broccoli werd gemaakt. En toen viel het kwartje bij mij, een beetje laat wel. Mogelijk door het nu wel Oosterse uiterlijk. Die kip met saus en sesamzaadjes, dat was altijd al een variant van generaal Tso’s kip. En toch ook weer niet. Want generaal Tso heeft het gerechtje dat naar hem is vernoemd hoogst waarschijnlijk nooit gegeten of zelfs maar gezien.
Generaal Tso refereert naar Zuo Zongtang (oftewel Tso Tsung-t’ang), daar is iedereen het wel over eens. Hij leefde in de 19e eeuw, van 1812 tot in het jaar 1885; een staatsman en militaire leider in de Qing dynastie. Je mag veronderstellen dat hij een breed bekend persoon was. Wikipedia bevat nu een biografie van hem, met een foto.
Er is echter geen enkel schriftelijk bewijs of andere connectie tussen het gerecht en de generaal bekend. Zijn nakomelingen meldden ook dat hij het niet at of kende. Nu zegt dat misschien minder dan op het eerste gezicht lijkt. Van mijn ouders en grootouders weet ik wel zo’n beetje wat ze regelmatig aten, maar van mijn overgrootouders en nog verder weg, weet ik het echt niet.
Blijven we in China dan zou de naam afkomstig kunnen zijn van het begrip zongtang, dat voorouderlijke ontmoetingszaal betekend. Inmiddels fluisterde de medeblogger mij in – hij zag dat ik dit blog aan het schrijven was – dat hij mogelijk wist hoe het zat. Die onthulling wachten we dan in spanning af.
Tijd voor onze versie van Generaal Tso’s kip, want zo heet het nu eenmaal.
Generaal Tso’s kip wordt meestal geserveerd met rijst. Mie en wok-noodels werken echter net zo goed.
Nog niet opeten (voor 4 personen)
- 500 gram mie
- 600 gram broccoli
- 2 kipfilets
- 4 eetlepels oestersaus
- 4 eetlepels ketjap manis (niet Chinees, toch lekker hier)
- 85 milliliter hoisin saus
- 4 centimeter lange, dikke gemberwortel (veel dus)
- 1 grote knoflookteen
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel honing
- scheut arachideolie
- kroepoek naturel (voor de liefhebbers)
Aan het werk (20 minuten)
Snij de kipfilet in blokken van ongeveer 2,5 x 2,5 centimeter.
Verhit arachideolie in een anti-aanbak koekenpan en bak de kip op matig vuur in 10 minuten door en door warm en gaar. Af en toe omdraaien.
Kook de mie volgens voorschrift.
Kook de broccoli, in stukken, beetgaar in 5 minuten.
Meng de hoisin saus, honing en sesamzaadjes door elkaar.
Haal de kip uit de pan.
Snij de bast van de gember. Rasp de gember boven een kom. Pers de knoflookteen uit boven dezelfde kom.
Bak in dezelfde koekenpan de knoflook en de gember, inclusief gembervocht uit de kom, even aan op matig vuur, niet langer dan 30 seconden of tot de knoflook een kleurtje krijgt. Niet langer, want dan verliest de gember teveel van zijn smaak.
Voeg het hoisin mengsel toe. Die wil graag aanbranden, dus al roerend in een minuutje warm laten worden.
Roer de stukken kip door de nu warme saus.
Meng de oestersaus en de ketjap manis door elkaar.
Als de mie klaar, afgieten en dan de oestersaus en de ketjap manis er doorheen mengen.
Verdeel de mie over de borden. De broccoli er naast leggen.
De stukjes kip op de mie leggen en dan de marinade uit de koekenpan daar weer over verdelen.
Resultaat
Kip van generaal Tso, de snelle versie met 2 verschillende sausen.
Daardoor veel smaak op het bord. Met de zoet-zure saus van Generaal Tso’s kip als belangrijke smaakmaker.
Eén gedachte over “ De kip die generaal Tso nooit heeft gekend”
Leuke titel en vermakelijk stukje bij een recept voor een bordje lekker eten, hoe je het ook maakt en wie het ook bedacht heeft. Ben ook benieuwd naar de onthulling van Damten!