Decadent maar lekker: Philly Cheesesteak Cookies

Decadent maar lekker: Philly Cheesesteak Cookies

We eten regelmatig broodjes met vulling, veel vulling. En ook al hebben we onze favorieten, we lopen toch een soort van lijst af van wereldbroodjes. Noem het een sandwich wereldreis die al vele jaren duurt. De medeblogger helpt ons ook met zijn recepten van gevulde broodjes die we nog niet hebben gegeten.

De eigen zoektocht naar een authentiek recept voor Philly Cheesesteak Sandwich was net gestart, toen de medeblogger dat recept recent uitlegde op Reutel. Reepjes rundvlees en gebakken ui in een oorspronkelijk langwerpig zacht broodje. Met echte kaas (provolone) of nepkaas (American cheese of zelfs uit een fles, Cheese Whiz!).

Tijdens het zoeken naar een authentiek recept kwam dat koekje langs: Philly Cheesesteak Cookie. Eerst genegeerd maar het bleef in mijn gedachten. Gepubliceerd door Cooking Channel en bedacht door Cookie Confidential (in 2013?). De web-site mag je in Nederland niet bekijken. Via Google cache echter wel. Handig, die truc van Google.

Een Philly Cheesesteak Cookie is een soort van mix van de sandwich en een koekje. Een hartige sandwich in koekjes vorm, zoals de kaas paprika biscuits, maar dan met meer ingrediënten en minder luchtig. Hartige koekjes zonder suiker. Met als speciaal ingrediënt, beef jerky.

Beef jerky is de Amerikaanse versie van gedroogd vlees. Vermoedelijk is vlees drogen de oudste manier om vlees te kunnen bewaren, voordat de mensheid het vuur ontdekte om maaltijden te maken. Gedroogd vlees is op alle plekken op de aardbol te vinden. Jerky is wel apart: het bevat geen tot bijzonder weinig vet. De naam komt van het woord ch’arki, uit de taal van het Quichua volk uit de Andes, en betekent droog, gezouten vlees, van alpalca’s of lama’s waarschijnlijk. Jerky wordt op een lage temperatuur gemaakt. Beef jerky uit de VS bevat wel wat smaakstoffen, zoals appelciderazijn, ananasconcentraat, gedroogde knoflook, gedroogde ui, zwarte peper en zeezout. Men adverteert het als een snack die je zonder schuldgevoel kan eten.

Het originele recept gebruikt Cheddar als kaas, hier vervangen door provolone om dichter bij de sandwich te blijven. In het koekjes recept neemt beef jerky de plek in van gebakken vlees. Het extra zout uit het recept weggelaten, dat zit al in de beef jerky.

Nog niet opeten (voor 18 cookies)

Voor de koekjes

  • 225 gram provolone
  • 40 gram beef jerky
  • 85 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 124 gram bloem
  • 1,8 gram paprikapoeder
  • 1,8 gram chili vlokken
  • 1 theelepel uienpoeder

Voor de glazuurlaag, die je weg kunt laten

  • 114 gram roomkaas
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • snufje zout

Aan het werk

Snij de dunne waslaag van de koude provolone. Rasp de provolone. Meng de provolone met de boter en mix het tot het goed is gemengd.

Meng de bloem, uienpoeder, paprikapoeder, chili vlokken en het zout door elkaar.

Onder voortdurend kneden het droge mengsel door de kaas-boter mix mengen. Zonder water wordt het toch 1 geheel!

Snij de beef jerky in kleine stukjes en meng die door het deeg. Het deeg daarna een half uur in de koelkast zetten, verpakt in folie.

Verwarm de elektrisch oven voor op 175°C.

Verdeel het deeg in 18 stukken (of 20, wat je wilt). Maak er ronde ballen van en druk ze daarna plat tot een hoogte van ongeveer 0,64 centimeter (omgerekend van een kwart inch).

Leg ze op 4 à 5 centimeter afstand van elkaar op een bakplaat. 9 per keer, vandaar de 18 koekjes.

Bakken in de oven voor 9 à 10 minuten, tot de randen bruin beginnen te worden. Koekjes helemaal laten afkoelen.

Meng de roomkaas, het tomatenconcentraat en de zout door elkaar, en smeer dit over de koekjes, voor wie dat wil uiteraard.

Resultaat

De verleiding niet kunnen weerstaan; warm zijn ze lekker, maar wel bros. Na een nachtje in de koelkast zijn de smaken beter verdeeld.

Zonder schuldgevoel opgegeten: Philly Cheesesteak Cookies.

 

 

Eén gedachte over “ Decadent maar lekker: Philly Cheesesteak Cookies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *