Decadentie ten top:
pasta pizza met kaassaus

Decadentie ten top:
pasta pizza met kaassaus

Gebakken spaghetti, pastataart zonder deeg, pastataart met deeg, pastataart zonder deeg, lasagne: bij ons ziet pasta regelmatig de binnenkant van de oven. En we maken onze pizza’s ook meestal zelf. Toen het stemmen over wat we zouden gaan eten in het weekend – voor de lekkere honger – in een even democratisch als rigide evenwicht eindigde was er maar één oplossing: een combinatie.

Pasta pizza. Heel veel verder af van de verfijnde kookkunst kan je niet zijn.

Om het nog een beetje elan te geven laat ik het deeg rijsen volgens de la lievitazione in frigo methode, de trage rijs in de koelkast. En met een eigengemaakte kaassaus op basis van een witte roux.

Pizzadeeg kan je ruim een dag van te voren maken en daar wordt het ook lekkerder van.

Nog niet opeten

Voor de pizzabodem

 • 125 gram bloem, type 00
 • ± 4 gram gist
 • 65 milliliter water
 • 1 afgestreken theelepel suiker
 • 1 eetlepel olijfolie
 • mespuntje zout

Genoeg voor 1 pasta pizza met een diameter van 20 centimeter

Voor de topping

 • 125 gram pasta, open halve bolletjes, zoals Conchiglie (schelpjes, pipe rigate)
 • klein beetje vers geraspte oude oranje Cheddar kaas, voor het kleureffect
 • 1 eetlepel olijfolie

De holtes van de pasta gaan straks de kaassaus vasthouden.

Voor de kaassaus

 • 30 gram bloem
 • 25 gram (geklaarde) ongezouten roomboter
 • ± 150 milliliter koude melk
 • 150 gram vers geraspte witte Cheddar kaas
 • zwarte peper

We willen een wat dikkere kaassaus voor de pizza en niet een dunnere saus voor bij een maaltijd: de hoeveelheden zijn minimaal, op de kaas na dan. De hoeveelheid melk die nodig is kan variëren.

En: geen tomatensaus.

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 230°C met een pizzasteen erin. Heb je geen pizzasteen dan gewoon een bakplaat gebruiken. De bakplaat mee laten opwarmen.

Het deeg maken

Omdat de pizza plat is volstaat 1 rijs, in tegenstelling tot bij brood maken. En pizzadeeg kan je een dag van te voren maken. ’s Ochtends maken op dag 1, ’s avonds eten op dag 2.

Los de suiker op in lauwwarm water. Voeg de gist toe en laat het 10 minuten staan zodat de gist gaat werken. Er zal dan een schuimkraag op komen te staan.

Zeef de bloem in een kom en meng er het zout doorheen. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en doe de gist erbij. Meng het geheel tot een samenhangende deegbal die van de wand van de kom loskomt.

En dan het leuke gedeelte. Kneed het deeg voor 10 minuten. Bestuif eerst het werkblad met wat bloem. Daarna herhaald het deeg dubbelvouwen en vervolgens een kwartslag draaien tot het deeg soepel en elastisch is.

Vorm van het deeg een bal en leg deze in een kom. Dek af met huishoudfolie. Zet de kom minstens 24 uur in de koelkast maar wel op een schap waar de temperatuur boven de 4°C is.

De volgende dag maak ik de pizza dan af.

De pizzabodem

Haal het deeg uit de koelkast en laat het goed op kamertemperatuur komen.

Druk het met de handen tot een dikkere ronde laag. Druk daarna heel rustig (neem de tijd) met de handen vanuit het midden het deeg naar buiten zodat het blijft liggen in een rondje met een diameter van ongeveer 20 centimeter en het een kleine opstaande rand heeft. Het resultaat is een dunne deegbodem met luchtige opstaande rand. Een paar minuten laten rusten.

De topping

Kook de pasta 2 minuten minder lang dan de voorgeschreven al dente tijd en laat ze goed uitlekken.

De kaassaus

Smelt de boter in een pannetje met een wat dikkere bodem. Als de boter is gesmolten alle bloem er in één keer bij doen en meteen met een slanke spatel door elkaar mengen. In een paar minuten al roerend op een laag vuur de bloem gaar laten worden. Blijven roeren om aanbakken te voorkomen.

Bij warme roux hoort koude melk om een béchamel te maken. Telkens een beetje melk toevoegen en meteen roeren met een garde. De volgende hoeveelheid melk pas toevoegen als de eerder toegevoegde melk volledig is opgenomen. Na een paar minuten zachtjes koken en roeren is de dikke béchamel saus klaar.

Pan van het vuur halen en de geraspte witte Cheddar toevoegen met wat gemalen peper naar smaak. Roeren tot alle kaas is gesmolten.

Voeg de kaassaus bij de pasta en meng het goed door elkaar.

De pizza

Indien nodig de diameter van het pizzadeeg weer op 20 centimeter brengen.

Verdeel een minimale hoeveelheid olijfolie op de bovenkant van het deeg om dit te scheiden van de vochtige kaassaus.

Verdeel de pasta met de kaassaus over de pizza.

Stooi er de geraspte oranje Cheddar overheen.

Leg de pizza op de hete pizzasteen of bakplaat en bak de pizza in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar of tot de bodem knapperig is.

Resultaat

Naar smaak uit de oven basilicumblaadjes erop leggen.

Variatie

Net als bij normale pizza’s en pastamaaltijden is de variatie natuurlijk onbegrensd. Wij houden het minimalistisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *