
Dischi Volanti: pasta gebaseerd op UFO’s uit 1954
Een pasta-maaltijd met een tomatensaus, met daarin een gele en een oranje paprika, en gele uien. Dan wordt de rode tomatensaus vanzelf oranje, als je de saus pureert.
Die pasta is wel een speciale: dischi volanti in het Italiaans. Letterlijk vertaald zijn dat vliegende schotels.
De kranten en TV programma’s staan deze weken weer vol met artikels over UFO’s, Unidentified Flying Objects, waar vliegende schotels maar een onderdeeltje van zijn.
UFO’s zijn echter van alle tijden [1]. De oude Egyptenaren zagen ze al en de oude Romeinen ook, waaronder Plinius de Oudere zelf.
Vanaf 1940 werden en worden ze over de hele wereld veel frequenter gezien, waarschijnlijk omdat zowel civiel als militair vliegen vanaf die tijd echt in veel grote aantallen gebeurde. Mensen op de grond keken meer omhoog en meer piloten en passagiers keken naar buiten. Dan ziet iemand wel eens iets in de lucht, zonder dat die iemand weet wat het is. Niet geïdentificeerd is het dan, niets meer en niets minder. Pas als je gaat speculeren worden UFO’s buitenaards.
Dischi volanti, de pasta, is vernoemd naar dischi volanti, echte vliegende schotels. Dat beweren deze keer niet een paar verdwaalde eenlingen, maar alle toeschouwers van een voetbalwedstrijd in Florence, Italië, en wel op 27 oktober 1954. De BBC haalde het verhaal in 2014 nog maar eens naar boven [2].
Italiaanse kranten stonden er vol mee in 1954. Er werd ook een foto bij afgedrukt. Het origineel van die foto is jammer genoeg verdwenen, de korrelige krantenfoto bevat helaas geen details.
Dan rest alleen nog de ooggetuigen. En dat zijn er nogal wat. De betonnen bak die Stadio Artemi Franchi heette zat vol tijdens de wedstrijd Fiorentina tegen Pistoiese, men meldt 10.000 toeschouwers. Halverwege werd de wedstrijd gestopt omdat er UFO’s over kwamen vliegen. Men was het naderhand niet over eens of het bollen waren of vliegende schotels. En ook niet over hoeveel het er waren. Ooggetuige zijn: het blijft lastig.
Die schotels die overvlogen tijdens een voetbalwedstrijd, zijn wel de reden waarom de pastasoort dischi volanti is uitgevonden. In 1955 ontwierp Garibaldo Ricciarelli bronzen mallen om dischi volanti pasta te maken.
En naar verluidt wordt 1 van die bronzen mallen tot op de dag van vandaag gebruikt door pasta fabrikant Pastificio Fabbri.
Het is mogelijk dat in Amerika na de Tweede Wereldoorlog al vliegende-schotel-pasta werd gemaakt. Misschien was Ricciarelli mede daardoor geïnspireerd? Zijn pasta in de vorm van vliegende schotels kan je tegenwoordig onder een veelheid van namen kopen. Mogelijk is de vorm vrij, maar valt de oorspronkelijke naam onder merkenrecht.
De namen hangen wel af van hoe je de pasta beschouwt. In zijn geheel, of (alleen) van de boven- of onderkant. Zo is het in Italië ook bekend onder de naam messicani, dat verwijst naar Mexicaanse hoeden.
Ook bonetti komt voor, ook zo verkrijgbaar in Duitsland. Bonnets zijn hoofdhaar bedekkend, en vaak van zacht materiaal gemaakt, zonder rand. Denk aan dat ruime douchekapje. Voor gebruik buiten op straat vaak ook met touwtjes onder de kin vastgeknoopt.
Een andere naam is cappelletti, kleine hoeden, verwarrend omdat er ook een gevulde pasta met die naam bestaat.
Dischi volante pasta is in Duitsland goed te krijgen. Tenminste, het lukt ons elke keer om ze daar te kopen. In Duitsland heet het trulli, naar de witte huizen met een kegelvormig dak in Apulië, een brede kuststrook in het zuidoostelijke deel van Italië.
Ze zien er allemaal hetzelfde uit, ondanks al die verschillende namen. Maar dischi volanti, vliegende schotels, die naam blijft de leukste.
Nog niet opeten (voor 4 personen)
- 360 gram dischi volanti pasta
- 300 gram vegetarische ballen
- 50 gram Grana Pardano
- 30 gram Pecorino Romana
- 2 grote gele uien
- 1 gele paprika
- 1 oranje paprika
- 2 knoflooktenen
- 150 milliliter Gewurztraminer d’Alsace
- 1 blik pomodore San Mazano tomaten, 425 milliliter
- 200 milliliter water
- 1 ei
- 1 eetlepel honing
- 2 laurierblaadjes
- 1 volle eetlepel gedroogde oregano
- 2x een klont ongezouten roomboter
- vers gemalen zwarte peper
Aan het werk (30 minuten)
Neem een brede hapjespan met hoge wanden en verwarm daarin een klont roomboter op matig vuur.
Pers de knoflookteentjes uit boven de pan en laat ze een licht kleurtje krijgen.
Giet dan meteen de inhoud van het blik tomaten in de hapjespan. Vul het blik voor de helft met water en giet dat water erbij.
Voeg de wijn toe en breng het geheel aan de kook. Daarna zachtjes laten pruttelen.
Meteen de laurierblaadjes en oregano toevoegen en onderdompelen.
Snipper intussen de uien fijn en voeg die meteen toe aan de hapjespan. We gaan de ui weer eens gaar koken in plaats van bakken.
Snij de paprika’s in blokjes en voeg die toe aan saus.
We zijn nu iets meer dan 5 minuten bezig en het meeste werk zit er al op. Vanaf nu is het rustig aan doen, tijd zat.
Af en toe roeren en de tomaten stuk drukken.
Breng op tijd de pan met water aan de kook. Kook de pasta volgens voorschrift.
Na 15 minuten is alles gaar in de tomatensaus en moet alleen de smaak zich concentreren. Daar is met een volgende 15 minuten genoeg tijd voor.
Nu de keuze, wel of niet pureren. Niet pureren betekent veel kleurtjes op de borden. Wel pureren zorgt voor een egale oranjeachtige kleur. Er eet vandaag een jonger iemand mee, die herkenbare stukjes paprika en ui zullen wel niet goed vallen. Pureren it is.
Met nog 15 minuten op de klok de laurierbladeren er even uithalen. Pureer dan de saus. Ik moest het in 2 grote bekers pureren omdat de waterspiegel in de hapjespan al te laag stond om zonder spetteren te kunnen pureren. Leg de laurierbladeren terug in de pan en dompel ze weer onder.
Voeg de honing toe. Roer alles even door elkaar.
Maak de saus wat pittiger door zwarte peper boven de pan te malen. Roeren en dan even proeven of het pittig genoeg is.
Verhit een klont boter in een brede koekenpan en gaar hier de vegetarische balletjes klaar volgens voorschrift. Deksel op de pan, dan blijft het lekker warm in de pan.
Rasp intussen de kazen.
Klop een ei los en giet dat op de bodem van de hapjespan. De saus is nu dik genoeg om aan de kant te worden geschoven. Zodra het ei begint te stollen meteen in kleine stukjes roeren. Daarna alles door elkaar mengen.
Als de balletjes klaar zijn, ze op een bord leggen en elke bal in 3 of 4 stukken snijden. Roer ze daarna door de saus.
Giet de pasta af en leg de pasta in de net verlaten brede koekenpan. Verdeel de kaas over de pasta en roer tot de kaas is gesmolten en zich aan de pasta heeft gehecht.
Daarna de pasta goed door de saus roeren.
Direct serveren.
Resultaat
Vliegende schotels en dinosaurussen. Daar kun je bij jonge mensen altijd mee aankomen als het om eten gaat.
Het 1954 verhaal verteld, aan tafel. En zie, geen enkel probleem met het opeten van een nieuwe maaltijd.
Dat alles gepureerd was en wij niet wilden vertellen wat er in de maaltijd zat – de vraag kwam halverwege en toen was het al als lekker bestempeld – zal vast ook geholpen hebben. Ui, paprika en kruidige wijn. Brrrrr.
Variatie
Ook lekker als je de saus niet pureert en je er 10 minuten voor het einde een 10 centimeter lang en dunne chorizo, in plakjes gesneden, aan toevoegd. De zwarte peper kan je in dat geval weglaten.
Dan krijg je een kleurrijke maaltijd met veel textuur. Niet meer vegetarisch, wel lekker. Tenminste, als je herkenbare stukjes ui en paprika lust.
Referenties
- List of reported UFO sightings, Wikipedia.
- The day UFOs stopped play, BBC news, 24 October 2014.
2 gedachten over “Dischi Volanti: pasta gebaseerd op UFO’s uit 1954”
Hoi BroeR, alle pastasoorten hebben hun eigen naam en oorsprong blijkt maar weer uit jouw onderzoek. Ik kende deze nog niet en leuk om je artikel te lezen. Het recept lijkt me ook lekker, ik ga kijken wanneer ik het ga maken, denk dat ik er kleine gehakballetjes door doe. En dan natuurlijk niet alles pureren lijkt me.
Als we alleen volwassenen aan tafel hebben, dan pureren wij het ook niet.