Doorgedraaide million-dollar spaghetti casserole

Doorgedraaide million-dollar spaghetti casserole

Het is halverwege de herfst, de temperaturen dalen, de regenkracht neemt toe, evenals de windsnelheden. Zomerjas eindelijk vervangen door de winterjas. Vullende ovenmaaltijden raken weer in trek. En daar is heel veel variatie in mogelijk.

De uitdrukking look/feel like a million dollars wordt in de VS gebruikt om aan te geven dat iets goed voelt of dat men gelukkig is, en dan vaak in de overtreffende trap. Een gerecht dat zelfverklaard in de titel million dollar heeft moet dan wel extreem goed smaken.

Voor zover ik kan nagaan is het bedacht – met deze titel – voor de keuken van Betty Crocker, een in 1921 opgericht fictief persoon, nog steeds naamgever van een kook- en ingrediënten imperium. Daarvoor waren er al recepten met million dollar spaghetti als titel. Door het woord casserole toe te voegen kan je iets nieuws claimen. Zo simpel is het. Het recept komt waarschijnlijk van Tieghan Gerard, midden 2014 aan de reviews te zien, en is eigenlijk gewoon een million dollar spaghetti recept. Wie de uitgebreidere titel heeft bedacht is daarmee onbekend, gezien de aanwezigheid van marketing teams. Gerard – en haar team denk ik dan – wordt inmiddels gezien als een veel geprezen maar ook wel bekritiseerde food influencer. Dat laatste is ook niet zo moeilijk, hoe meer volgers er zijn hoe groter de kans dat iemand iets van je vindt.

Pas ruim 2 jaar later werd het recept opgenomen op haar eigen website, die ze startte in 2012. Zal wel iets met rechten te maken hebben. Nog een jaar later, in december 2017, weer geüpdatet op de Betty Crocker website. Maar het blijft gewoon een casserole, gemaakt met voor iedereen al bekende ingrediënten. Gerard gebruikt sowieso veel ingrediënten in haar recepten die voor iedereen al bekend zijn. Niet echt geschikt voor diëten ook. De echte oorsprong, in wat voor een variant dan ook, zal nog veel eerder in de tijd liggen.

Million-dollar spaghetti casserole past wel in het minder verfijnde deel van de VS-keuken: het comfort food deel. Niets mis mee. En daarmee ongekend populair. De VS is er mee aan de haal gegaan. Er zijn nu waarschijnlijk miljoenen varianten. Ook varianten die teruggrijpen op alleen het gebruik van gehakt. Zo ook op de Betty Crocker website. En dan lijkt het ineens op een Reutel variatie doordat het gehakt niet door de spaghetti wordt gemengd, maar erbovenop wordt gelegd: onze deegloze spaghetti bolognese pie. Als je blijft variëren, kan iedereen wel een deel van het succes claimen.

Beide Amerikaanse recepten gebruiken cottage cheese. Het kan, maar is wel wat ongewoon. Cottage cheese past beter bij broodjes en (lauw-warme) salades vinden wij. Wat verdere aanpassingen aan de recepten gemaakt. Even doordraaien zoals dat in ons huis heet.

Cottage cheese vervangen door ricotta. De 4 eieren die beide recepten gebruiken om rauw door de spaghetti te mengen hier weggelaten. De spaghettilaag zal wel losser blijven daardoor. Geen probleem, straks gewoon voorzichtiger een stuk uit de ovenschaal halen. Het gehakt en de worst hier gecombineerd. Geen Italiaanse worst, maar braadworst, zonder velletje. En zelf marinara spaghetti tomatensaus gemaakt, in plaats van een kant-en-klare saus uit blik of pak. En die ietwat smakeloze geraspte low-moisture stukjes mozzarella, ongekend populair als pizza topping in de VS, vervangen door belegen Cheddar kaas. En last but not least, een groentelaag toegevoegd!

Flink doorgedraaid zei een huisgenoot toen ik desgevraagd meldde hoe ik de oorspronkelijke ingrediënten had aangepast. Beetje veel minder Amerikaans geworden. En zo is het.

Nog niet opeten

  • 400 gram spaghetti all’uovo, eierspaghetti
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 2 varkensbraadworsten
  • 400 gram snijbonen
  • 60 gram Parmezaanse of Grana Padano kaas
  • 80 gram belegen Cheddar kaas, 48+ (mag best na de keuze van mager gehakt)
  • 125 gram ricotta kaas
  • 125 milliliter slagroom
  • 500 gram passata
  • 8 cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree (doppio)
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 basilicumtakjes
  • 1 afgestreken eetlepel gedroogde oregano
  • vers gemalen zwarte peper
  • scheutje olijfolie

Het is een vullende maaltijd. Je kunt altijd 300 gram spaghetti nemen in plaats van 400 gram om het wat minder vullend te maken.

Aan het werk

Haal de schil van de knoflookteentjes en snij de tenen in dunne schijfjes. Niet fijn snijden en ook geen knoflookpers gebruiken.

Rasp de Cheddar kaas boven een bord.

Snij de tomaatjes in stukjes en verwijder de zaadjes.

Haal de velletjes van de worsten en snij de worsten in de lengte doormidden. Die lange stukken worst in stukjes van 2 centimeter lengte snijden.

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Dan aan het werk met 4 pannen op het vuur.

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Doe er de dunne schijfjes knoflook bij. Verhit de knoflook kort door de pan even schuin te houden. Voeg daarna de passata toe, voordat de knoflook te bruin wordt.

Meng de oregano erdoor en leg de basilicumtakjes erop. Deze dan helemaal onder duwen. Laat het geheel sudderen onder af en toe roeren. Stoppen zodra de saus op de gewenste dikte is, na ongeveer 10 minuten. Niet zo dik als bij een normale tomatensaus, niet zo dun als in het begin. Dan de basilicumtakjes eruit halen.

Het gehakt rullen samen met de worst in een brede koekenpan. Als het gaar is, na 12 minuten, de pan van het vuur halen en de helft van de marinara saus erdoor mengen.

Kook de snijbonen gaar volgens voorschrift.

De spaghetti koken (al dente) volgens de instructies op het pak. Afgieten en de andere helft van de marinara saus en de slagroom erdoorheen mengen. Dan naar smaak vers gemalen zwarte peper toevoegen.

Smeer een ovenschaal van (ongeveer) 18 x 28 centimeter in met een beetje olijfolie.

We gaan laagjes maken, net als bij lasagne, zodanig dat elke laag de vorige laag helemaal bedekt.

Verdeel de helft van de spaghetti over de bodem van de ovenschotel.

Verdeel daar de ricotta overheen, in dotten. Leg hier ook de tomatenstukjes op.

Verdeel de rest van de spaghetti over de ricotta. Dan alles even aandrukken anders past de rest niet in de ovenschaal, die sowieso lekker vol wordt.

Rasp er dan de Parmezaanse kaas overheen.

Verdeel de goed uitgelekte snijbonen over de schotel en daarna het vleesmengsel over de snijbonen.

Strooi de geraspte Cheddar eroverheen. Het zal niet alles bedekken, laat bewust wat van het vleesmengsel onbedekt.

Bakken in de oven voor 15 minuten of tot de kaas een mooi kleurtje heeft gekregen.

Direct serveren, alsof het lasagne is.

Resultaat

Een maaltijd die ook door kinderen lekker wordt gevonden, dan is er genoeg voor 6 jonge personen. Aansnijden op tafel.

Door de laagjes veel verschillende smaken. Hartige vlees-met-saus-met-kaas laag. Pure groentelaag. En de spaghetti heeft een zachte en zoete smaak door de ricotta en de tomaten(saus), waar de zwarte peper wat scherpte aan toevoegt. Geslaagde Europese versie.

2 mensen vonden het erg lekker, niets meer aan doen werd gemeld. 2 anderen wilden toch graag wat meer peper en chilivlokken in de spaghettilagen. Dat kan geregeld worden: extra peper boven de helft van de spaghetti malen terwijl de spaghetti al in de ovenschaal zit. Alleen even onthouden aan welke kant die extra pit zit.

Een maaltijd verklaard

Tijdens de maaltijd kwam de opmerking, “eigenlijk een soort van omgekeerde shepherd’s pie met toegevoegde kazen, waarbij de aardappels vervangen zijn door pasta”. En zo is het, het valt niet te ontkennen.

 

Eén gedachte over “ Doorgedraaide million-dollar spaghetti casserole

  1. Hoi Broer, wat een verhaal en wat een recept, doorgedraaid it is!! De titel en de foto zijn voor mij geen reden tot verder lezen, maar omdat het een Reutelblog is lees ik het natuurlijk wel! Hier op het menu vanavond ook comfortfood: witlofpastagratin met blokjes ham en kaassaus. Morgen spruitjes, varkenswangen en puree, ook nog een keer soep (ramen met sobanoedels) en iets met linzen. Een en al herfstig comfortfood als je het mij vraagt! Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *