Dringen in de (achter)bak: tailgate sandwiches

Dringen in de (achter)bak: tailgate sandwiches

Mooi weer: picknick in een rustige omgeving met veel groen om je heen. Dat denk ik dan. Een grote groep Amerikanen niet zag ik in een mede daardoor intrigerende documentaire. Mooi weer: tailgating. Bijvoorbeeld als pre-sport evenement. Tailgating is uitgegroeid tot een grote sociale gebeurtenis waar op volle parkeerplaatsen de achterklep (tailgate) van de auto open gaat en er hele barbecues en vooral veel eten en drinken uitkomt dat genuttigd wordt bij de auto zelf.

Één gerechtje trok mijn aandacht in al dat barbecue geweld: tailgate sandwiches. Dat moest ik toch een keer maken. Niet met de toch wel vrij grote hoeveelheid aan beleg die ik gebruikt zag worden, maar ietwat aangepast, gereduceerd, zogezegd.

Onderstaande hoeveelheden zijn genoeg voor vier personen als lunch.

Nog niet opeten

  • 8 zachte witte bolletjes (eigengemaakt of vers gehaald)
  • 8 plakken gerookte katenspek (± 75 gram)
  • 100 gram gruyère kaas in plakjes
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • roomkaas
  • 1 afgestreken theelepel mosterd
  • 1 theelepel Worcester saus
  • 25 gram Parmezaanse kaas

Aan het werk (15 + 10 + 20 minuten)

8 bolletjes passen net aan in mijn brownies bakblik.

Snijd alle bolletjes door en leg de onderkanten in het bakblik. Leg op elke onderkant achtereenvolgens een plak (in kleinere stukken gesneden) gerookte katenspek en plakken gruyère kaas zodat het brood geheel bedekt is.

Smelt de boter op een laag vuur. Smeer, terwijl de boter smelt, een dun laagje roomkaas op de binnenkant van de bovenste helften van de bolletjes en herenig ze met de onderkanten in het bakblik.

Voeg de mosterd, Worcester saus, geraspte Parmezaanse kaas en de gesmolten boter bij elkaar in een kom en meng het goed door elkaar. Verdeel dit daarna over de bolletjes.

Even 10 minuten laten staan terwijl de elektrische oven voorverwarmt tot 180°C.

Dek het bakblik af met aluminiumfolie en zet het bakblik 20 minuten in de oven.

Meteen serveren.

Variaties

In Amerika worden tailgate sandwiches gegeten met ham, veel ham, hier vervangen door een kleine hoeveelheid gerookte katenspek. En ze worden gemaakt met zoete broodjes waar veel suiker in zit, hier vervangen door witte bolletjes. Aan het mosterdmengsel wordt ook nog een theelepel uienpoeder toegevoegd. Maar uienpoeder uit een potje bezit ik niet. En bovenop wordt als laatste sesamzaad of maanzaad gestrooid voordat het de oven in gaat. Die zaadjes had ik toevallig niet in huis.

Bij de hoeveelheden als boven is er niet echt een smaak die domineert. De saus over de bolletjes maakt het extra lekker, en het enige waar je voor moet waken is een te dominante mosterdsmaak.

Deze warme variant smaakt lekkerder dan een koud bolletje met de koude ingrediënten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *