
Droge wortelcurry
Curry’s heb je in alle soorten en maten, van kleddernat tot heel droog. De natte curry’s lenen zich goed om met naan of ander zacht brood te eten. Een droge curry is lekker met rijst of chapatis. En met bijgerechten als sambar of rasam. Maar er zijn geen regels voor. Eet wat je praktisch lijkt en vooral wat je lekker vindt. Zoals bijvoorbeeld wortels. Alleen hebben wortels die je tegenwoordig in de supermarkt koopt nog maar weinig smaak, tenminste dat is mijn ervaring. Ze moeten blijkbaar vooral knapperig zijn, maar met het verder ontwikkelen van de wortels zijn ze vergeten de smaak mee te nemen. Uitzondering daarop zijn de winterwortels. Winterwortels doen het goed in stoofschotels, maar ook in soepjes. En als je ze julienne snijdt of raspt kun je ze ook goed gebruiken als vulling in verse (Thaise) loempia’s of anderszins. En in blokjes maak je er een lekkere curry van.
- 400 gr winterwortel in blokjes
- 150 gr doperwten uit blik
- snuf kurkuma
- snuf zout
Zet de wortelen en doperwten klaar. Je kunt ook doperwten uit de diepvries gebruiken. Zet ze dan gelijk met de wortelen op als het zover is.
Kruidenmengsel 1
- 1 tl chana dal (splitkikkererwten)
- 1 tl urad dal
- 1 tl sesamzaad
- 1 tl geraspte kokos
- 1 tl chilivlokken
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 kleine teen knoflook
Rooster de dal totdat het een beetje goudkleurig wordt. Laat het daarna afkoelen. Rooster vervolgens de overige ingrediënten totdat de kokos begint te geuren. Laat het daarna ook afkoelen.
Maal de ingrediënten vervolgens tot een fijn poeder. Hou apart.
Kruidenmengsel 2
- 1 el olie of ghee
- 1 tl urad dal
- 1 tl chana dal
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl mosterdzaad
- 1 tl geraspte gember
- 6-10 curryblaadjes
- snuf asafoetida
Verhit de olie in een pan en voeg de dals, het mosterdzaad en de komijn toe. Als de dals goudkleurig worden, voeg dan de gember, de curryblaadjes en wat asafoetida toe. Voeg nu de wortel met een snuf kurkuma toe en roerbak het geheel een paar minuten. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat de wortel beetgaar worden. Voeg aan het eind de (uitgelekte) doperwten toe, verwarm het goed door en laat zo veel mogelijk vocht verdampen.
Besprenkel het geheel nu met het eerste kruidenmengsel en roer het nog een paar minuten door.
Serveer met rijst en rasam.