Dunne pizza met ham, 3 kazen, chipotle saus, …

Dunne pizza met ham, 3 kazen, chipotle saus, …

In de supers zie je mensen boodschappen doen voor wat eruit ziet als voor een hele week. Het hele jaar door, niet alleen in kersttijd en voor oud en nieuw. Dat werkt bij ons niet. Ons weekmenu ligt niet vast. We weten ’s ochtends vaak niet eens wat we ’s avonds gaan eten, laat staan de volgende dagen. Dat resulteert dan wel regelmatig in dagelijkse bezoekjes aan winkels en supers, als de voorraadkasten niet vol genoeg zijn of als er iets vers in huis moet komen. Het is niet anders. Als we helemaal niets kunnen bedenken voor een avondmaaltijd, dan pakken we ons dubbelzijdig A4-tje erbij. Met op dit moment 104 titels van maaltijden die wij lekker vinden. Dan hoef je het niets te bedenken, maar kan je kiezen. Andere state-of-mind.

Pizzadeeg komt bij ons in 3 vormen: veel tijd, minder tijd, en geen tijd om het deeg te maken. Als we bijvoorbeeld al wel zeker weten dat we de volgende dag pizza willen eten, dan hebben we veel tijd voor het maken van het deeg. Dan laten we het deeg rijzen volgens de la lievitazione in frigo methode, de trage rijs in de koelkast. Deeg de dag ervoor maken levert ook tijdwinst op de pizza-eet-dag zelf. En het deeg is lekkerder dan bij andere rijsmethoden.

Soms bedenken we echter op de dag zelf dat we toch dezelfde avond zin hebben in pizza. Dan hebben we minder tijd en maken we deeg dat alleen een eerste rijs beleefd. De tweede rijs, noodzakelijk bij brood maken, slaan we over omdat we niet zo houden van dikke pizzabodems met grote luchtbellen in het deeg. De dikke American pizza, die eten we niet. Luchtig dik deeg, dan kiezen we voor focaccia.

Zelf pizza maken levert ook vrijheid op: het kiezen en combineren van de ingrediënten is aan onszelf.

In de tomatensaus gaat Chipotle Sauce, voor een beetje pit en extra smaak. Op deze pizza gaat ook Parmezaanse kaas. Als die in de oven gaat dan wordt het een harde laag. Dat vinden wij niet zo geweldig. De Parmezaanse kaas wordt hier daarom beschermd door een laagje boerenkaas.

Nog niet opeten

Voor het deeg, om dezelfde dag als pizza op te eten

 • 125 gram bloem, type 00
 • ± 4 gram gist, uit een zakje
 • 65 milliliter water
 • 1 afgestreken theelepel suiker
 • 1 eetlepel olijfolie
 • mespuntje zout

Voor de topping

 • 2 eetlepels passata
 • 1 eetlepel Chipotle Sauce, uit een potje
 • Parmezaanse kaas
 • Danablu 50+, uit het driehoekige bakje
 • oude boerenkaas
 • 25 gram al gekookte beenhamreepjes
 • 1 eetlepel pittige Engelse of Dijon mosterd
 • 2 knoflookteentjes
 • 2 zwarte olijven

Aan het werk

Los de suiker op in lauwwarm water. Voeg de gist toe en laat het 10 minuten staan zodat de gist gaat werken. Er zal dan een schuimkraag op komen te staan.

Zeef de bloem in een kom en meng er het zout doorheen. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en doe de gist erbij. Meng het geheel tot een samenhangende deegbal die van de wand van de kom loskomt.

Kneed het deeg voor 10 minuten. Bestuif eerst het werkblad met wat bloem. Daarna herhaald het deeg dubbelvouwen en vervolgens een kwartslag draaien tot het deeg soepel en elastisch is.

Vorm van het deeg een bal en leg deze in een kom. Dek af met huishoudfolie en laat het op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is. Dat duurt typisch 45 tot 60 minuten.

Strooi wat bloem op een werkblad en druk alle lucht uit het deeg. Druk daarna met je vingertoppen vanuit het midden het deeg naar buiten. Als het wat breder wordt met de andere hand het midden van het deeg vasthouden. Doorgaan tot het deeg maximaal 3 millimeter dik is. Leg het deeg even in de koelkast, voor 10 minuten.

De oven op maximale stand voorverwarmen. Bij ons is dat 250°C.

Bak in een koekenpannetje de uitgeperste knoflookteentjes lichtbruin in wat olijfolie. Het pannetje schuin houden helpt. Meng de weer afgekoelde knoflook door de mosterd.

Het deeg uit de koelkast halen en nog een keer plat drukken. (Desnoods met een deegroller.)

Verdeel het mosterdmengsel langs de rand van de pizza en vouw dan de rand om: verborgen smaak onder de rand.

Meng de passata en de chipotle saus door elkaar. Verdeel dit over de pizzabodem. Strooi er de hamreepjes overheen.

Strooi er brokjes Danablu kaas overheen. Verdeel vers geraspte Parmezaanse kaas op die plekken waar geen Danablu ligt. Verdeel daar weer de vers geraspte boerenkaas over.

Haal de pitten uit de olijven en snij de olijven in ringetjes. Verdelen over de pizza.

Bakken in de oven voor 10 tot 15 minuten op een hete steen of bakplaat. Even opletten: door de hoge temperatuur kan de pizza snel verbranden.

Met een pizzasnijder in 6 of 8 stukken verdelen. Direct serveren want afkoelen gaat snel bij dunne pizza’s.

Resultaat

Dunne knapperige pizza met veel smaken. Voor de liefhebber er nog verse basilicumblaadjes over verdeeld.

5 gedachten over “Dunne pizza met ham, 3 kazen, chipotle saus, …

  1. Ja hoor. Ik bied aan om 2 pizza’s te maken, niet meer, want er kan er maar 1 per keer in de oven. Hoewel, ik zal 2 pizza’s tegelijkertijd eens uitproberen. De onderste dan nog even nabakken als de bovenste er op tijd uit is.

 1. Hoi BroeR,
  Ik ben geen grote pizzafan, eet het soms en dan halen we ze bij de pizzeria hier om de hoek. Die is gelukkig echt goed! Maar reageer toch even want wij hebben wel een hele strakke planning. Staat vooraf vast voor een week, afwijken kan en mag! Ik bewaar deze planning in een Excelbestand. Dit ben ik begonnen in 2008. Als ik even geen inspiratie heb klik ik een paar jaar terug. Wat opvalt is dat we toen 4 x per week vlees aten, nu 1 keer per week, soms nog minder! Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *