Een slagroom cheesecake uit de koelkast

Een slagroom cheesecake uit de koelkast

De allerlekkerste room die ik ken? Clotted cream uit Devon en Cornwall in Zuidwest-Engeland. Clotted cream is een dikke room met een vetpercentage van minimaal 55%, maar vaak hoger, rond de 64%. Je hoeft het niet stijf kloppen. Het is lobbig van zichzelf. Helaas wordt het niet of nauwelijks geëxporteerd omdat het zeer kort houdbaar is.

Clotted cream met Cornish ice cream en uitzicht op de oceaan bij Land’s End in het uiterste puntje van Cornwall. Al het goede der aarde komt voor een momentje bij elkaar.

In Nederland wordt clotted cream meestal geïmiteerd door combinaties van crème fraîche of slagroom met mascarpone. Door de iets lagere vetpercentages van crème fraîche en slagroom en het iets hogere vetpercentage van mascarpone krijg je het vetpercentage van clotted cream. Maar het resultaat komt niet in de buurt van de smaak van echte clotted cream. En de ietwat korrelige structuur krijg je er ook al niet mee. Clotted cream: niet te imiteren.

Next best thing is double cream, ook uit Engeland. Deze room heeft een vetpercentage van minimaal 48%. Ook al niet gemakkelijk te krijgen in Nederland. Dan toch maar slagroom gebruiken.

Een slagroom kaas taart uit de koelkast, naar een recept dat al heel lang in onze familie wordt gebruikt.

Slagroom is wel weer een stapje lager qua vetgehalte: 34% tot 40%. Minder vet, het wordt steeds lastiger om de vorm lang vast te houden. En dat is hét probleem bij opgeklopte slagroom: dat de slagroom niet voor een langere tijd stijf en lobbig blijft maar inzakt tot een waterig geheel. Als de slagroom niet meteen na het maken gegeten wordt moet er toch iets van een versteviger bij.

Er zijn verschillende soorten slagroomversteviger: de 8 gram per 250 ml slagroom inhoud van een zakje Klop-fix of 1 velletje gelatine per 100 milliliter slagroom. Sommigen vinden melkpoeder of poedersuiker toevoegen de beste oplossing. Het gebruik van gelatine heeft iets tegenstrijdigs in zich. Gelatine moet je eerst zacht laten worden in koud water maar het lost pas op in een warme vloeistof. Slagroom moet je zo koud mogelijk kloppen. Te warm en de slagroom gaat schiften, te koud en er vormen zich heel kleine stukjes harde gelatine. Melkpoeder gebruik ik niet en poedersuiker toevoegen doe ik alleen voor de direct-opeten-slagroom. Klop-fix dus voor deze taart.

De keuze van de koekjes voor de bodem varieert.

Nog niet opeten

Voor de bodem

  • 260 gram bastonge koeken
  • 150 gram ongezouten roomboter

Voor de vulling

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker, 8 gram
  • slagroomversteviger, 8 gram Klop-fix
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram roomkaas: 1 pakje monchou

Voor de topping van cranberrysaus

  • 150 gram verse cranberries
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 ml water

Aan het werk

Cranberrysaus is heel gemakkelijk te maken. Doe de cranberries, de suiker en het water in een pannetje. Tijdens het koken gaan de cranberries kapot. Af en toe roeren en in laten dikken in ongeveer 15 minuten. Heeft het de gewenste dikte, dan de saus overgieten in een kom. Helemaal laten afkoelen voor gebruik bij deze taart.

Beboter een springvorm met een diameter van 24 centimeter en bedek de bodem met bakpapier. Een paar gaatjes in het bakpapier prikken.

De koekjes verkruimelen en in een kom doen.

De boter op een zacht vuur smelten zonder dat deze bruin wordt.

De boter bij de koekjeskruim doen en goed door elkaar mengen. In de springvorm storten en verdelen met de bolle kant van een lepel. Daarna goed aandrukken, bij voorbeeld met een bodem van een kleinere springvorm.

Even in de koelkast zetten zodat de bodem weer wat steviger kan worden.

Intussen de koude slagroom, vanillesuiker en de Klop-fix door elkaar mengen. Daarna de slagroom stijf kloppen totdat slagroompieken blijven staan. Niet te lang doorkloppen want dan wordt het een soort boter.

De suiker een paar minuten door de roomkaas mixen in een kleine kom. Als het een zacht mengsel is geworden door het slagroommengsel spatelen.

Dit mengsel in de springvorm doen en de bovenkant glad en egaal maken. Koud laten worden in de koelkast. Meestal maken we hem de avond vóór de dag dat hij wordt opgegeten.

Lekker met een topping van dikke saus van cranberry.

Resultaat

Een lage cheesecake uit de koelkast. Als toetje bij een lang tafelen maaltijd of als taart voor de verjaardagsvisite.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *