Een student bakt ‘loaded chicken potato bake’

Een student bakt ‘loaded chicken potato bake’

Een smakelijke maaltijd bereiden zonder dat je al te veel tijd in de keuken moet doorbrengen. Dat blijft toch 1 van de doelen van de student.

Deze keer een ovenschotel volgens een standaard receptje. En als je in het Engels college krijgt omdat er steeds meer buitenlandse studenten worden aangetrokken om maar steeds meer geld te genereren, dan neem je gewoon de Engelstalige gerechtentitels over van je buitenlandse vrienden. Loaded chicken potato bake dus, oftewel een ovenschotel met kip en aardappels. Eigenlijk gewoon een simpele ovenschotel zoals er zovele zijn.

We hebben de oorsprong niet kunnen achterhalen. We vermoeden een redelijk recent recept in een (Amerikaans) kooktijdschrift of website. De gevonden recepten op internet lijken namelijk nogal op elkaar.

Dus door de student een eigen Nederlandse interpretatie gemaakt. Rode aardappels genomen en rode puntpaprika’s toegevoegd. En de bosui en bacon vervangen door sjalotten en katenspek.

Een kleurrijk eenpansgerecht maar dan uit de oven: loaded chicken potato bake. Voor als het buiten lekker hard waait en nog onder de 18°C is.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 4 kippendijen
  • 1 kilo vastkokende aardappelen met rode schil
  • 1 zoete puntpaprika
  • 2 knoflookteentjes
  • 200 gram Cheddar
  • 150 gram katenspek
  • 4 sjalotten
  • paprikapoeder (naar smaak)
  • gemalen zwarte peper of chilivlokken (naar smaak)
  • flinke scheut olijfolie

Vastkokende aardappelen en geen kruimelige, omdat vastkokende hun vorm behouden tijdens het bakken. De katenspek is al eetbaar, dus die doen we er pas op het laatst bij.

Aan het werk (10 minuten + 60 minuten in de oven)

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C en beolie een ovenschaal van ongeveer 20 x 28 centimeter heel licht.

Snij de puntpaprika in stukjes en doe ze in een grote kom.

Boen de aardappelen goed schoon en verwijder lelijke plekjes en eventuele kleine uitlopers. Snij de aardappelen in even grote kubusjes. De schillen blijven eraan zitten. De stukjes aardappel in de kom leggen.

Snij de kippendijen in kubusjes met zijden van ongeveer 2 centimeter lang. Goed nakijken op stukjes bot. Doe de kippendijstukjes ook in de kom.

Pers de knofloof uit met een pers boven de kom.

Meng de kippendijen, aardappelen, puntpaprika en knoflook door elkaar. Strooi de paprikapoeder en de peper of gemalen chilivlokken erover.

Giet de olijfolie erbij. Dan goed roeren zodat alles met olijfolie bedekt is. Daarna het mengsel in de ovenschaal leggen, zodanig dat het in 1 laag in de ovenschaal ligt.

De oventijd hangt af van hoe dik de kip en aardappels zijn, en hoe warm je oven echt is.

Bakken in de oven voor 55 minuten, in de tussentijd 2 keer voorzichtig omroeren. Na die 55 minuten even checken dat de kip- en aardappelstukjes goed gegaard zijn.

Terwijl de schotel in de oven staat, de Cheddar raspen en de katenspek in stukjes snijden.

Verwijder de schillen en de wortels van de sjalotten. Snij de sjalotten in ringetjes.

Bak de stukjes katenspek in een droge koekenpan. Bak de sjalotten in een koekenpan met een beetje boter of olijfolie gaar.

Bestrooi het mengsel in de ovenschaal met Cheddar. Verdeel dan de sjalottenringen en de katenspek over de schotel.

Nog 5 minuten in de oven zetten zodat de Cheddar smelt.

Direct serveren met bijvoorbeeld beetgare broccoli.

Resultaat

Kip gegaard in de oven is vele malen lekkerder dan kip uit een koekenpan. Daar scoort de student sowieso punten. En inderdaad, de oven doet het meeste werk. Maar de maaltijd als geheel kent ook nog eens veel verschillende smaken. Extra punten voor een lekker en kleurrijk ovengerecht.

Oorspronkelijk zaten er geen puntpaprika en geen sjalotten in, maar wel bosui. De bosui hoef je niet voor te garen. Gewoon in ringetjes gesneden tegelijkertijd met de Cheddar toevoegen. Die extra 5 minuten zijn dan genoeg.

Als je de katenspek weer vervangt door bacon (of ontbijtspek), dan de bacon even uitbakken en op het laatst erbij doen. De knapperige spek zorgt dan voor een extra textuur in de maaltijd.

Variatie

Vast ook lekker met bataat, de zogeheten zoete aardappel.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *