Een student kiest orzo met surimi en snijbonen

Een student kiest orzo met surimi en snijbonen

Surimi is een aparte keuze, we eten altijd herkenbare vis. Surimi is nog nooit in onze keuken geweest. En juist daarom gekocht, werd mij verteld.

Echte surimi is vis klaargemaakt volgens een eeuwenoude Japanse methode. De populaire in plastic verpakte surimi van de supermarkten is van recentere datum. Die is in Japan uitgevonden in 1975. Vaak beschimpt omdat het ook wel bekend staat als nep krab. Maar surimi bevat hooguit 10% krabbenvlees en nog vaker alleen maar krabaroma. Het smaakt ook helemaal niet naar krab. Wil je krab proeven moet je krab kopen. Surimi koop je om de surimi smaak, visachtig en zoetig. Heel anders dan bijvoorbeeld de vers gemaakte surimi in een Japans restaurant.

De supermarkt surimi wordt vaak gemaakt van soorten witvis die zelf niet uitblinken in smaak. Alle niet witte delen van een witvis worden verwijderd en het witte vlees wordt vervolgens fijn gemaakt – surimi betekent fijngehakt vlees. Met vermalen is op zich niets mis mee: gehakt is vermalen vlees. Maar het visvlees wordt vervolgens nog een paar keer gewassen tot alle smaak er echt uit is verdwenen. Daarna wordt het met zetmeel, krab(aroma) en andere toevoegingen in staafjes geperst die door moeten gaan voor imitatie krabpoten. Vervolgens worden de staafjes een paar minuten gekookt en ziedaar, surimi, verkocht als visproduct met krabsmaak.

Orzo, ook wel verkocht onder de namen risoni of riso, is pasta in de vorm van een rijstkorrel. Traditioneel bedoeld voor in de soep, maar daar heeft een student natuurlijk geen boodschap aan. Na het koken wordt het dit keer nagebakken in een koekenpan. Uiteraard met een voorgesneden groente, snijbonen dit keer.

Orzo van harde tarwesoorten levert een droge pastakorrel. Die zijn gemaakt van de zachte tarwesoorten geven zetmeel af waardoor de korrels aan elkaar gaan kleven.

Nog niet opeten

  • 400 gram surimi
  • 400 gram orzo pasta
  • 400 gram gesneden snijbonen
  • arachideolie
  • 1 theelepel gedroogd bonenkruid
  • gemalen peper

Er zijn verschillende producenten van surimi. Even op het etiket kijken welke vissoorten er in zitten en of er echt krabbenvlees inzit. Niet op het etiket lezen hoe laag het percentage vis is dat in het gekochte product zit.

Aan het werk

Kook de orzo al dente volgens voorschrift. Daarna afgieten.

Kook de gesneden snijbonen in 10 minuten beetgaar. Daarna afgieten.

Snij de surimi in stukken.

Maak een beetje arachideolie heet in een grote koekenpan of wok. Doe de pasta erin en bak deze al roerend voor ongeveer 3 minuten. Doe er het bonenkruid en de gemalen peper naar smaak bij.

Meng de warme snijbonen door de pasta. Surimi erdoor mengen en een klein minuutje mee verwarmen.

Direct serveren.

Resultaat

Tijdens de maaltijd verzamelden zich aan de randen van de borden steeds meer stukjes surimi die daar ook bleven liggen terwijl de rest smakelijk werd opgegeten.

We waren unaniem, surimi komt de keuken niet meer in. Wel jammer eigenlijk. Het is nep, maar wel kleurrijke nep.

De student noemde kibbeling als vervanger, of stukjes kip in een klein beetje tomatensaus. Kijk aan, een mislukt experiment schrikt niet af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *