Een student kiest sinaasappel-cheesecake toetjes

Een student kiest sinaasappel-cheesecake toetjes

Toetjes, of beter, dessert. Het was tenslotte voor een semi-deftige familiemaaltijd.

Bij de wat grotere familiediners verdelen we vaak de lasten. Voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en tussengerechten, iedereen draagt in principe zijn en haar steentje bij. In principe, want op de een of andere manier krijgen wij altijd de toetjestaak (en soms de gebakken-rijst taak).

Nu zijn cheesecakes nogal populair bij ons en – vinden wij – uitermate geschikt als toetje. We hebben een eigen cheesecake favoriet uit de oven, maar het is een soort van ongeschreven regel dat we elke keer nieuwe toetjes serveren.

De student begeeft zich wel eens op reddit.com, een soort van nieuws-site. Een belangrijke bron van nieuws voor ruim 500 miljoen mensen. Berichten geplaatst in fora, regelmatig binnen 5 reacties out of topic: reddit.com, ook een goede training voor het herkennen van fake news. De berichten worden vaak geplaatst in eigen categorieën of in bepaalde zelf gecreëerde gebruikersgroepen. En zo kun je een social-media platform gebruiken om je eigen nieuwshoekje op te zetten. Voor- en tegenstanders van een onderwerp lezen dan uit eigen keuze de andere kant van het verhaal niet meer. Je kunt op reddit.com daarom behoorlijk stelling nemen op allerlei onderwerpen. Zo is er zelfs een anti-9gag.com subreddit. Waar je maar tijd voor hebt.

Maar goed, reddit.com kent uiteraard ook een flink aantal fora waar recepten worden gedeeld.

De student kwam vanuit een subreddit aanzetten met een sinaasappel-cheesecake uit de koelkast. Nu hebben we wel eens een sinaasappelbavarois gemaakt, maar nog geen sinaasappel-cheesecake. Daarmee geschikt voor de familiemaaltijd.

Uit de koelkast en daarmee zonder eieren. De stevigheid moet dus ergens anders vandaan komen. Deze cheesecake heeft zelfs 2 keer een versteviger nodig. De eerste keer voor de slagroom-kaas laag en de tweede keer voor de topping. Op reddit.com doen ze gelatine blaadjes in de slagroom-kaas laag. Maar daarin zijn we nog niet van mening veranderd sinds de slagroom cheesecake met cranberries. Het gebruik van gelatine bij slagroom heeft nog steeds iets tegenstrijdigs in zich. Toch maar weer die Klop-fix zakjes met dextrose, zetmeel, en anti-klontermiddel gekozen. Voor de topping nemen we het gebruik van gelatine wel over.

Het recept op reddit.com geeft geen suikerhoeveelheden en benoemt de koekjessoort niet. Ook daarvoor leentjebuur gespeeld bij ons slagroom cheesecake recept.

Het sinaasappelsap komt van 3 handsinaasappelen. Perssinaasappelen bevatten wel meer vocht maar dat is vooral ook veel water, waardoor de toplaag niet meer naar sinaasappel smaakt.

Nog niet opeten

Voor de koekjesbodem

 • 225 gram bastonge koekjes
 • 100 gram ongezouten roomboter

Voor de roomlaag

 • 250 milliliter slagroom
 • slagroomversteviger, 16 gram Klop-Fix (2 zakjes)
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 250 gram ricotta
 • scheutje sap van een handsinaasappel

Tijdens het proefdraaien bleek met 1 zakje Klop-Fix (voor de 250 milliliter slagroom) dat de vulling toch wel erg zacht bleef. We hebben nu eenmaal geen double cream. Besproken in het gezinsoverleg en besloten in deze versie 2 keer zoveel te gebruiken.

Voor de sinaasappelsap topping

 • de rest van het sap van de 3 handsinaasappelen (ongeveer 250 milliliter)
 • 40 gram suiker
 • 7,5 gram aan gelatineblaadjes

Gelatine en ik zijn niet echt vrienden en daarom gebruik ik het nog steeds heel erg weinig. Inmiddels geleerd dat een vuistregel die aardig goed werkt is het gebruik van 3 gram gelatineblaadjes per 100 milliliter sinaasappelsap. Te veel gelatine en de sinaasappellaag ziet er schitterend uit, maar is met een vork niet in stukken te krijgen. Te weinig gelatine en de sinaasappellaag stolt niet genoeg en druipt langzaam over de rand van de cheesecake.

Aan het werk

De taart wordt in 3 stappen gemaakt. Eerst de bodem van koekjes maken en die weer koud laten worden in de koelkast. Ondertussen de kaaslaag maken en die een half uurtje laten opstijven in de koelkast. Als laatste de sinaasappelsap topping maken en over de kaaslaag verdelen. En dan het geheel nog een 3 uur in de koelkast laten opstijven.

De koekjesbodem maken

Beboter een springvorm met een diameter van 22 centimeter (binnenmaat) en bedek de bodem en de zijkanten met bakpapier. Een paar gaatjes in het bakpapier op de bodem prikken zodat je de lucht eronder uit kan.

De koekjes verkruimelen en in een kom doen. De boter op een zacht vuur smelten zonder dat deze bruin wordt. De boter goed door de koekjeskruim mengen. In de springvorm storten en verdelen met de bolle kant van een lepel. Daarna goed aandrukken, bij voorbeeld met een bodem van een kleinere springvorm. In de koelkast zetten zodat de bodem weer wat steviger kan worden en de koekjeslaag koud wordt.

De roomlaag maken

Klop de slagroom stijf tot de pieken blijven staan. Tijdens het kloppen 1 zakje Klop-Fix toevoegen.

De suiker goed door de roomkaas mixen in een grotere kom. Als het een zacht mengsel is geworden het resterende zakje Klop-Fix toevoegen en erdoor mengen. Daarna het slagroommengsel erdoor spatelen tot alles goed is gemengd.

Het geheel op de koekjesbodem draperen en de bovenkant met een spatel egaal maken. Goed aan laten sluiten langs de randen. Daarna even rustig heen en weer schudden zodat de bovenkant echt horizontaal wordt.

De sinaasappelsap topping maken

Sinaasappelsap in een maatbeker doen en de goede hoeveelheid gelatineblaadjes pakken. Leg de gelatineblaadjes minstens 10 minuten in koud water.

Verwarm het sinaasappelsap met de suiker. Zodra het gaat koken meteen van het vuur halen. Iets laten afkoelen tot rond de 90°C want gelatine en koken gaan niet samen. De gelatineblaadjes uitknijpen, bij het sinaasappelsap doen en goed roeren tot de gelatine is opgelost. Het sinaasappelsap daarna laten afkoelen tot kamertemperatuur.

Schenk het sinaasappelsap heel voorzichtig op de kaaslaag, bijvoorbeeld via een grote deegschraper die je zo horizontaal mogelijk houdt. Van iets te grote hoogte gegoten ontstaan er gaten in de kaaslaag en dan komen er witte stukjes ricotta en slagroom in de oranje sinaasappelsap laag. Even lekker, maar niet zo mooi om te presenteren. Nog 3 uur in de koelkast laten opstijven.

Wordt de sinaasappellaag niet stijf, geen nood. Gelatine is thermoreversibel. Sinaasappelsap afgieten en weer opwarmen met een extra blaadje gelatine (dat zacht is geworden in koud water). Sinaasappelsap weer laten afkoelen tot kamertemperatuur en opnieuw over de kaaslaag verdelen en in de koelkast zetten. Ik schreef toch dat gelatine en ik niet echt vrienden zijn.

Resultaat

Mooi gekleurde taart. Een achtste deel is ruim voldoende als dessert. De volgende dag was de sinaasappelsmaak nog sterker in de toplaag. Maar omdat gelatine niet eeuwig goed blijft verliest de toplaag langzaam zijn stevigheid en druipt deze over de rand. Sneller opeten dus.

Variatie

De bastonge koekjes zorgen voor een lange nasmaak. Wil je die nasmaak niet dan kan je neutralere koekjes nemen zoals de vaak in cheesecakes gebruikte digestives of graham crackers.

Versiering

Omdat de bovenkant toch wel fel gekleurd is, chocoladevormpjes er op en dan serveren.

 

2 gedachten over “Een student kiest sinaasappel-cheesecake toetjes

 1. Oei oei oei wat lekker weer! Ik maak voor gasten ook nooit een toetje twee keer, en ben dus vaak op zoek naar nieuwe ideeën. De gebakken cheesecake van jullie site ga ik binnenkort maken, ik heb nog een flinke bak bramencoulis in de vriezer staan en ik denk dat deze er heel goed bij past! Deze lijkt mee ook lekker, maar ben ook niet zo’n fan van gelatine, het is gauw teveel en dan wordt de smaak van een gerecht ook snel minder. Dank voor de inspiratie! Groet NIcolet

  1. Gelatine is soms onontkoombaar. Bij deze sinaasappel topping blijft de sinaasappelsmaak overeind (met handsinaasappelen).

   Nu weer opzoek naar een volgend toetje dat diner-waardig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *