Een student luncht: broodboot met ei

Een student luncht: broodboot met ei

Tjsa, met de rare collegetijden van tegenwoordig heb je wel eens een dag vrij als student. Ondanks dat colleges tegenwoordig door het hele land worden gegeven in plaats van allemaal op de universiteit waar de student voor gekozen heeft. Die student reist daarom heel wat af door het land in al dan niet vertraagde treinen. Maar of dat nu de juiste manier is om de binding met de wetenschap te bevorderen en nieuwe kennis op te doen …? Ik geloof er niets van.

Een dag vrij betekent wel genoeg tijd over om een lunch te maken. Een studentenlunch. Niet veel werk en met makkelijke ingrediënten, uiteraard. Afgekeken van 9gag.com, een soort van grappige social-media site met een miljoenen publiek, wordt een bol broodje ineens een gevuld bootje. Gevuld vooral met ei, vlees en kaas.

Een Italiaanse bol, sowieso een favoriet bolletje brood, dit keer naast de smaak ook gekozen om zijn stevige korst. Een stevig eierbroodboot is het resultaat.

Nog niet opeten (per persoon)

 • 1 Italiaanse bol (of een ander broodje met stevige korst)
 • 1 ei
 • 1 reep spek (zoals prosciutto of pancetta, ontbijt – of katenspek)
 • 1 bosuitje
 • 25 gram geraspte oude cheddar of Gruyère (kazen die goed smelten)
 • vers gemalen zwarte peper
 • klontje boter (optioneel)

Geen zout, dat zit al in de kaas en spek.

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.

Bak de spek op laag vuur uit zodat het vet eruit verdwijnt zonder dat de spek keihard wordt. Af laten koelen op keukenpapier. Daarna in stukken snijden.

Smelt wat boter in een pannetje op laag vuur, zonder dat de boter bruin wordt.

Snij van de bosui een centimeter van het groene uiteinde en de worteltjes af. Was de bosui goed schoon. Snij het bosuitje in ringetjes. Reserveer wat van de groene ringen voor de topping. Het kan rauw in het broodje en of even worden gebakken in een koekenpan met een klein beetje boter.

Snij een groot rondje uit de bovenkant van de Italiaanse bol. Haal zoveel brood uit de bol dat de hoeveelheid vulling erin past.

Leg de stukjes spek in het broodje. Verdeel daar bijna alle kaas overheen en de meeste uienringetjes. Naar smaak wat gemalen peper erover strooien.

Breek het ei boven het broodje. Zorg dat de dooier heel blijft.

Strooi er de overgebleven kaas en groene uienringetjes overheen.

Met een kwastje de gesmolten boter op de buitenkant van het broodje smeren, voor een mooie kleur straks.

Bakken in de oven voor 25 minuten, samen met het broodkapje, tot het ei niet meer trilt als je het bolletje brood een tikje geeft.

Direct opeten.

Resultaat

Niets geen studentenvoer. Gewoon lekker.

Social media

Zelf ook even gekeken op social-media site 9gag.com, kan zonder inloggen. Veel memes en sporadisch inderdaad erg grappig. In de food sectie is een tweespalt veroorzakend en regelmatig terugkerend onderwerp of je wel of niet ananas op de pizza mag doen. Who cares? Als je het lekker vindt, gewoon doen!

 

 

Eén gedachte over “ Een student luncht: broodboot met ei

 1. Geinig recept! En wat betreft ananas en pizza… mee eens gewoon doen wat je zelf lekker vindt! Mijn ding is het niet, maar ik maak wel hele andere vreemde combinaties, niks mee mis!
  Groet
  Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *