
van een op vakantie kok
Een vakantie quiche
van een op vakantie kok
Op vakantie gaan betekent bij ons vaak een verblijf bij kleine dorpjes in afgelegen streken, al dan niet in de heuvels of bergen. In een dergelijke vakantiebestemming is er niet altijd een versmarkt dichtbij. Markten vind je juist op plekken waar veel mensen samenkomen.
De winkel in het kleine dorp heeft bijna alles verpakt in blik, glas en plastic zodat het langer houdbaar blijft. En veel in de koeling en de diepvries. Bijna niets vers, op de lokale kippeneieren en wat fruit na. Dat kwam eigenlijk wel goed uit want op vakantie laten we graag lokale koks de lokale specialiteiten bereiden. Specialiteiten die lang niet altijd in de winkel belanden.
Die keren dat we dan toch zelf voor het eten moeten zorgen dient het gemak de luie vakantie kok. Zeker als we van een lange wandeling terugkomen en eigenlijk geen zin in koken hebben. Een makkelijke taart maken kan echter alleen als je toch een oventje binnen handbereik hebt (gevonden).
Een hartige quiche die snel is gemaakt met alleen maar gemaksproducten.
De ingrediënten conform de beschikbaarheid in de winkel. De hoeveelheden naar de grootte van de verpakkingen.
Nog niet opeten
- 350 gram croissantdeeg kant-en-klaar in blik uit de koeling voor grote croissants
- 1 geroosterde puntpaprika, uit glas
- ± 250 gram linzen, uit blik, uitlekgewicht
- ± 150 gram mais, uit blik, uitlekgewicht
- 100 gram aan plakken van een gerijpte kaassoort
- 100 gram milde gedroogde worst, zoals metworst
- 100 gram hamreepjes, of echte ham voor op brood in reepjes
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 eieren
- paneermeel
Met echte ham, zonder toegevoegd water.
Aan het werk
Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.
Eerst de groenten uit blik goed laten uitlekken en daarna goed droogdeppen. De paprika goed droogdeppen en in stukken snijden. Restanten aan zaadjes en witte zaadlijsten verwijderen.
In het blik croissantdeeg zit deeg voor 6 croissants. Snij het croissantdeeg in de kenmerkende driehoeken. Leg de driehoeken in een cirkel op een bakplaat, het liefst op bakpapier, met de punten naar buiten en iets overlappend in het midden. In het midden een cirkel met een diameter van ongeveer 6 centimeter vrijlaten.
De deegbodem van de taart wordt slechts gedeeltelijk bedekt. De punten van de driehoeken gaan er op het laatst weer overheen. Strooi wat paneermeel op een binnenste cirkel van het deeg, ongeveer 5 centimeter breed. Dit vangt straks het eventuele vocht op.
Bak de ham even uit. Leg de ham op de cirkel van paneermeel op het deeg.
Snij de worst in stukjes en meng die door de linzen en de mais. Klop de eieren los en meng dit er goed doorheen.
Leg het mengsel op de ham. Strooi er gemberpoeder overheen. Leg de stukjes paprika erbovenop.
Leg de plakken kaas, indien nodig bijgesneden, bovenop de vulling.
Neem een punt van een deegdriehoek en leg dit bovenop de vulling. Het deegpuntje in het lege midden draperen. Dit herhalen voor de resterende driehoeken deeg.
Bakken in de oven voor 20 minuten.
Direct serveren.
Resultaat
Deze keer verzamelde zich een deel van de gesmolten kaas in het midden.
Door de open structuur kan je het een variatie van de rustieke galette noemen.