Eenvoudige curry van bloemkool

Eenvoudige curry van bloemkool

Bloemkool. Wie is er niet opgegroeid met gekookte bloemkool met een kaassaus uit een pakje. We wisten natuurlijk niet beter, maar de kaassaus bevatte geen kaas. En het was een tijd waarin alle groenten werden gekookt totdat het van je vork viel zo gaar. De term beetgaar was nog geen bekende term in de Hollandsche keuken.

Het heeft daardoor lang geduurd voordat ik weer bloemkool zou eten nadat ik op kamers ging wonen. Het zou zo maar een jaar of tien geweest kunnen zijn. En ik denk dat het was toen ik voor het eerst in een Indiaas restaurant ging eten. Waarschijnlijk was het in Namaskar aan het Vredenburg in Utrecht. Het was een geliefde eetplek voordat we naar een concert gingen in Tivoli, toen nog aan de Oude Gracht. Maar het was bij Namaskar dat ik kennis maakte met de Indiaase keuken. Ik at vegetarisch in die jaren en de Indiaase keuken was een openbaring. Daar at ik plots aardappels en bloemkool (gobi). Het was nooit zoals ik gewend was, een bord vol gekookte groente en aardappels, maar beide gebakken of gestoofd en als onderdeel van een groentegerecht. Sindsdien eet ik weer bloemkool. Eerst af en toe, maar naar mate het receptenschriftje zich vulde ook vaker. (Op Chinees wijze bereid met knoflook en bacon ook zo lekker!)

De Romeinen kenden al een vroege variant van bloemkool, waarvan de oorsprong mogelijk Cyprus is, maar in ieder geval het gebied rond de Middellandse Zee. Tegenwoordig wordt het ook gezien als groente die typisch is voor de Indiase keuken, toch is de groente pas in de negentiende eeuw door de Britten in India geïntroduceerd. Intussen is het na China het meest producerende land als het gaat om bloemkool. Bloemkool is er voor het grootste deel van het jaar goed verkrijgbaar. De bloemkool is verder ontwikkeld in India en de daar gecultiveerde variëteiten zijn veel beter bestand tegen een hogere temperatuur dan de Europese variëteiten. Het is een populaire groente en in kleine hoeveelheden te vinden in tal van curry’s, soms ook in sambar of in de vorm van pakora, gefrituurde groente in een beslag van kikkererwtenmeel.  Ook populair is gobi Manchurian, gefrituurde bloemkool in een jasje van maizena in een kruidige curry. Iets wat ik absoluut nog eens moet maken, want het is ook zo ontzettend lekker. Het is een voorbeeld waarin bloemkool een curry op zich is. Een curry kan zowel ‘nat’ als ‘droog’ zijn of iets daar tussen in en per regio verschillen vaak de specerijen. Het is dan ook typisch een gerecht waar je een eigen draai aan kunt geven.

  • 2 el arachideolie
  • 1/2 bloemkool (in kleine roosjes)
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 2-3 takjes verse of ingevroren curryblaadjes
  • 1 tn knoflook, geperst of fijn gesnipperd
  • 2 cm gember, geraspt
  • 2 kleine uien, grof gesnipperd
  • 1 of 2 groene of rode chilipeper, ontdaan van zaadlijsten en fijn gesnipperd
  • 1/2 blik gepelde tomaten, grof gehakt
  • 1 flinke tl kerrie Madras of een andere kerrie naar keuze
  • 1/2 tl chilipoeder (optioneel)
  • 1 dl water
  • snufje zout

Verhit de olie in een hapjespan en voeg de mosterd- en komijnzaadjes toe. Als ze beginnen te ‘springen’ voeg je de curryblaadjes , de knoflook en de gember toe. Roerbak het geheel totdat het begint te geuren. Laat het niet verbranden.

Voeg de uien toe met de pepers en bak de uien glazig.

Voeg de tomaat toe en bak het geheel een beetje droog. Daarna voeg je de kerrie en de chilipoeder toe. Roerbak het een paar minuten.

Voeg de bloemkoolroosjes toe en meng alles goed door elkaar. Roerbak het voor een paar minuten en voeg dan het water toe. Bedek de pan met een deksel en laat de bloemkool beetgaar (!) worden. Is het nog te vochtig, even doorbakken op hoog vuur zonder deksel.

Serveren met chapatis, naan of paratha.

Overigens ook lekker de volgende dag als koude salade.

2 gedachten over “Eenvoudige curry van bloemkool

  1. Heerlijk!! Bloemkool op deze manier is een traktatie! Ik ga het snel maken! Daarnaast lees ik graag nog een keer het Chinese recept, in een blog en anders even kort in een reactie. Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *