Eenvoudige wortelsoep op z’n Indiaas

Eenvoudige wortelsoep op z’n Indiaas

Ik had voor een wortelcurry nog flink wat winterwortel overgehouden. Bovendien was ik inspiratieloos. Ik wilde vooral iets lekkers en graag iets gezonds. Het is maar al te makkelijk om dan te kiezen voor een snelle en vette hap, hoe aanlokkelijk ook. Beter is het dan restjes in de vriezer of koelkast op te maken. Meestal doe ik dan maar wat en val terug op de gebruikelijke combinaties van kruiden en specerijen. Voor India is dat al snel ui, knoflook en gember. Voeg daar kurkuma en garam masala aan toe en je hebt een smakelijke maaltijd. Afhankelijk van het hoofdbestanddeel kun je variëren met de hoeveelheden. Of het nu linzen zijn of een willekeurige groente. Het smaakt altijd. Altijd.

Dit keer werd het een soep. Alles in een pan en na een tijdje kijken of het goed gaat. Ideaal voor een inspiratieloze dag. En voor deze soep heb je geen bouillon nodig of een bouillonblokje. Laat de kruiden en specerijen hun werk maar doen.

 • 2 el arachideolie
 • 3 flinke winterwortels (ongeveer 900 gram)
 • 2 middelgrote uien
 • 3 tn knoflook
 • 4 cm gember
 • 2 tl kurkuma
 • 1,5 l water
 • 2 tl garam masala
 • (honing)
 • koriander of groen van lenteui
 • zout

Snipper de ui grof en fruit deze in een beetje arachideolie (of ghee) aan.

Hak de knoflook fijn en rasp de geschilde gember en voeg deze toe aan de uien. Laat zachtjes fruiten.

Schil de wortels en hak ze grof. Zet klaar.

Voeg de kurkuma toe aan het uienmengsel en fruit even mee. Kurkuma onttrekt het meeste vocht aan de pan, pas dus op dat het niet verbrandt.

Voeg de wortels toe met het water en breng aan de kook. Laat de wortel gaar koken. Afhankelijk van de grootte van de stukken wortel duurt dit 30-45 minuten.

Haal de pan van het vuur en pureer de wortel met een staafmixer. Zoals je op de foto ziet, pureer ik de soep maar kort met als resultaat nog wat grote hapklare stukken wortel op je bord.

Zet de pan na het (deels) pureren weer op het vuur.

Breng de soep nu op smaak met de garam masala en een beetje zout. Maar eigenlijk is dat laatste niet nodig, zoveel smaak komt van de kruiden en specerijen af.

De ene winterwortel is overigens de andere niet en soms zijn ze wat minder zoet. Voeg dan een beetje honing toe om de soep een zoete toets te geven.

Wil je het echt in Indiase stijl afmaken, strooi dan wat blaadjes koriander over de soep. Niet in huis? Snij dan wat groen van de lenteui fijn en gebruik dat.

Tot slot strooi je nog wat garam masala over de borden soep.

2 gedachten over “Eenvoudige wortelsoep op z’n Indiaas

 1. Hi Damten, vorige week tijdens de lunchpauze hoorde ik van drie collega’s dat zij een ‘box’ van een inmiddels bekend merk kopen. En dat zij dan de recepten volgen die bij de ingrediënten zitten, en dat ze dat nog best moeilijk vinden soms, maar dat het wel lekker is. Ik weet dan van verbazing niet wat ik moet zeggen. Koken is zo eenvoudig! Dit recept lijkt me daar weer een goed voorbeeld van. Lekker, krijg meteen zin in een curry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *