Cloud egg: ei in eigen nest

Cloud egg: ei in eigen nest

Nid d’oeuf, Egg’s nest. Vaak gebruikt als naam van een gerecht waarbij een ei gebruikt wordt als vulling van bijvoorbeeld een tomaat, brood, spekkommetje of deegmandje.

Er is een variant waarbij de eierdooier in een nest van eiwit ligt. Ik noem het daarom ‘ei in eigen nest’. Vanwege het nog zachte eigeel wordt het resultaat weleens vergeleken met een gepocheerd ei. Maar de smaak is totaal anders.

In principe zijn twee ingrediënten genoeg: ei en smaakvolle harde kaas.

De enige zorg in dit gerecht is het stijf opkloppen van eiwit. Dat gaat goed als er geen eigeel bij het eiwit zit en geen vet op het keukengerei. Als je dit gerecht voor bijvoorbeeld 4 personen maakt is het extra vervelend als er net bij het splitsen van het laatste ei, eigeel bij het eiwit komt. Ik gebruik daarom 1 klein schaaltje om de eieren boven te splitsen, 4 eierdopjes om de eierdooiers in te bewaren, en een kom om het eiwit in te verzamelen en daarna stijf te kloppen.

Onderstaande hoeveelheden zijn per portie.

Nog niet opeten

  • 1 ei
  • 15 gram geraspte kaas
  • zout (optioneel)

Aan het werk (5 + 10 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 230°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Splits een ei boven het schaaltje. Giet de eierdooier in een eierdop, en het opgevangen eiwit in de kom. Herhaal dit voor elk ei.

Voeg een klein beetje zout toe aan het eiwit. Gebruik een mixer – op de hoogste stand – om het eiwit stijf te kloppen in de kom. Het is klaar als pieken erop blijven staan. Dé test is natuurlijk de kom met eiwit op de kop houden.

Schep de kaas langzaam door het stijfgeklopte eiwit om de luchtbubbels in het eiwit te behouden.

Verdeel het stijfgeklopte eiwit in net zoveel delen op het bakpapier als je eieren hebt gebruikt. Maak het wat plat en druk met de bolle kant van een lepel een dalletje in het midden van elke eiwit’bergje’ ter grootte van een eierdooier.

Als de oven op temperatuur is, zet dan de bakplaat voor 3 minuten in de oven.

Trek na drie minuten de bakplaat, met de nog witte nestjes, een stukje uit de oven. Giet voorzichtig de eierdooiers in het centrum van elk nestje. Dit gaat door het gebruik van de eierdopjes makkelijk. Bak verder voor 3 tot 3½ minuten.

Resultaat

‘Ei in eigen nest’ is klaar als het eiwit mooi goudbruin is gekleurd en de eierdooier nog zacht en vloeibaar is.

Verwijder de nestjes voorzichtig van het bakpapier, en serveer ze op warme dunne toast om het vloeibare eigeel op te vangen tijdens het eten.

Langer in de oven kan ook maar dan gaat het als gebakken ei smaken in plaats van ‘ei in eigen nest’.

Variaties

In plaats van harde kaas kan ook fijn gebrokkelde zachte kaas worden gebruikt, bijvoorbeeld feta. Peper en/of kruiden toevoegen naar smaak, tegelijkertijd met het toevoegen van de kaas.

Voordat de eierdooier wordt toegevoegd kun je in het dalletje van alles neerleggen, zoals fijngesneden tomaat of olijf. Maar het bovenstaande basisrecept blijft simpel en lekker.

3 gedachten over “Cloud egg: ei in eigen nest

  1. In Engeland is het bekend als ‘French egg nest’; het zal oorspronkelijk een Frans gerechtje zijn. Ideaal voor een lichte lunch in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *