Eieren in heet-zure saus

Eieren in heet-zure saus

Vroeger. Vroeger mocht je nog ongelimiteerd eieren eten. Met name tijdens Pasen gold er bijna geen limiet. Al betwijfel ik of onze moeder ons zo veel vrijheid gaf, maar ik kan mij wel herinneren dat er paasontbijten bij zaten met meer dan 2 eieren. Later werden dat er toch wel minder. En ik kan mij herinneren, nog niet eens zo heel lang geleden, dat de publieke opinie was dat één, max. twee eieren per week nog gezond was, maar dan ook niet meer! Tegenwoordig mag je er, geloof ik, wel één of twee meer eten per week. Al weet ik dat niet eens zeker. Wel dat tijdens de fibronilcrisis het ei plots weer een hot item werd. Ik heb er geen ei minder om gegeten. Hoe dan ook, ik ben dol op gekookte eieren. Lekker op brood (met kaas en ham of met filet americain) of bij het warme eten. Een eitje pellen bij het ontbijt doe ik eigenlijk zelden, misschien alleen in een hotel en dan nog frutsel ik het gekookte ei op een boterham met kaas.

Bij een roti met kip, aardappel en kousenband mag een gekookt ei ook niet ontbreken. En bij een Indische rijsttafel hoort ook een eiergerecht, bijvoorbeeld piendang telor. Lekker pittig, want dat past goed bij eieren. Onderstaand heet-zure eiergerecht is geïnspireerd op de keuken van India, vandaar het gebruik van kashmiripepers. Kashmiripepers zijn een milde variant van de rode peper en worden ook vaak gebruikt vanwege de rode kleur. Je kunt uiteraard ook hetere pepers gebruiken, maar persoonlijk proef ik graag ook nog iets van de rest van mijn maaltijd… Een snel gerecht, ideaal als bijgerecht.

 • 6-8 eieren
 • 25 gr gedroogde kashmiripepers
 • 2 tl komijnzaad
 • 8 tn knoflook
 • 4 el tamarindepaste
 • 2 el tomatenpuree
 • 4 curry-blaadjes
 • 1 tl suiker
 • 4 el olie

Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze vervolgens genoeg afkoelen tot je ze kunt pellen

Wel de gedroogde pepers een minuut of 10-15 in warm water.

Giet de pepers af en doe ze met de komijn en de knoflook in een blender/mixer en maal er een dikke pasta van.

Verhit de olie in een pan en voeg de pasta, tamarinde, tomatenpuree, suiker en curryblaadjes toe. Meng alles goed door elkaar en bak het totdat het mengsel de olie wat begint af te scheiden. Voeg de (gehalveerde) eieren toe, meng het voorzichtig en laat het met een deksel een minuut of vijf zachtjes pruttelen. Serveer het warm, als bijgerecht.

2 gedachten over “Eieren in heet-zure saus

 1. Tja…al die onderzoeken, al die informatie…. ik heb begrepen dat je best wel een aantal eieren per week kan eten zonder dat dit ‘ slecht’ is voor de gezondheid. (Wat is slecht… ook maar weer een relatief begrip). Dit gerecht lijkt me heerlijk! Zelf zou ik het als hoofdgerecht eten, met lekker veel groente (in bijvoorbeeld kokossaus) en rijst. Het water loopt me nu al weer in de mond. Dank je!

  1. Als hoofdgerecht met veel groente kan uiteraard ook prima! Ik heb de neiging om vaak meerdere bijgerechten te serveren, zowel in de Chinese, Indiase en Indische keuken. Daar blijft geheid iets van over en dat is dan perfect voor de volgende dag :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *