
Ei in ketjapsaus
Afgelopen zaterdag moest ik in Barneveld zijn en gelijk wist ik wat ik ’s avonds zou gaan eten: eieren. Barneveld geldt in Nederland als het centrum van de pluimvee-industrie. Zelf zien ze zich ook graag als de bakermat daarvan met een geschiedenis die terug zou gaan tot de veertiende eeuw. Persoonlijk lijkt mij dat ietwat een broodje aap.
Wereldberoemd is in ieder geval de Barnevelder, een productief kippenras dat ruim 100 jaar geleden geïntroduceerd werd. De gemiddelde Barnevelder legt maar liefst 175 tot 200 eieren per jaar. Het gewicht van de eieren ligt gemiddeld tussen de 60 en 65 gram, middelgrote eieren dus. Het ras is overigens weinig Nederlands van oorsprong, aangezien de Barnevelder is gefokt uit verschillende Aziatische rassen. Tegenwoordig zijn er andere kippenrassen die nóg meer eieren produceren.
Nog een interessant weetje over eieren. Enkele jaren gelden werden zogenaamde kooieieren verboden omdat de bewuste kippen hutje-mutje in kooien werden gehouden, zonder ooit ook maar een straaltje daglicht te zien. In plaats daarvan worden nu massaal scharreleieren geproduceerd. De grap, maar serieus geen grap, is dat scharrelkippen in tegenstelling tot wat je van de naam zou verwachten, alleen maar binnen scharrelen. Voor het dierenwelzijn kun je dus het beste vrije-uitloopeieren of biologische eieren eten. Die beestjes kunnen tenminste buiten rennen. Gek genoeg is de milieubelasting van de verboden kooieieren lager dan die van biologische eieren, simpelweg omdat er voor biologische kippen meer ruimte nodig is. Maar laat dat je niet tegenhouden om kipvriendelijke eieren te kopen.
De kwaliteit van eieren heeft overigens nog een belangrijke factor: het voer. Maiseieren bijvoorbeeld komen van kippen die vooral … mais eten. Maiseieren zijn te herkennen aan een knalgele dooier. Voor de productie schijnt het echter ook goed te zijn om kippen vismeel te voeren. Het is bovendien goedkoop. Nadeel is alleen dat je het soms proeft. Smaakt je ei vissig, dan weet je waarom. Dan is het tijd om op een andere type ei over te schakelen.
Veel mensen eten een gekookt ei alleen bij het ontbijt en een meervoud daarvan met Pasen. Eerlijk is eerlijk dat laatste deden we vroeger thuis ook. En bij een ontbijt buiten de deur sla ik een gekookt ei ook niet af. Gekookte eieren zijn ook lekker bij het avondeten.
Veel landen kennen gerechten met gebakken of geklutste eieren. Met name de Aziatische keuken kent ook verschillende gerechten met gekookte eieren, zoals bijvoorbeeld Kerala masala eieren of Thaise eieren in tamarindesaus. De Indonesische keuken kent verschillende varianten met eieren, bijvoorbeeld in kecap.
Zoals bij veel recepten uit Indonesië is er niet een vast recept. Je kunt dus ook gewoon een beetje aanrommelen met het recept en aanpassen aan je eigen voorkeur of, heel praktisch, de spullen die je in huis hebt.
Voor de boemboe
- 3 sjalotjes
- 3 tn knoflook
- 4 cm gember
- 2 gepelde tomaten uit blik
Halveer de sjalotten en rasp de gember. Doe ze samen met de knoflook en de tomaten in een staafmixer en maal fijn. Bereid nu de rest voor. Ik maak altijd graag teveel, maar reken op 1 1/2 ei per persoon.
- 6-8 gekookte eieren
- 3 sjalotjes
- 1 el sambal
- 2 tl laospoeder
- 3-4 el ketjap Bongo
- 4 el arachideolie
Snij de sjalotten grof. En pel de eieren.
Verhit de arachideolie in een pan met dikke bodem en bak hierin de eieren. Keer ze regelmatig om en bak ze bruin. Haal ze daarna uit de pan.
Fruit de boemboe een paar minuten in de overgebleven olie.
Voeg nu de overige ingrediënten toe en meng ze goed door elkaar. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg nu de eieren toe en doe een deksel op de pan. Laat op een zacht vuur een kwartiertje stoven. Roer af en toe zodat de eieren de saus goed op kunnen nemen.
Het bakken van de gekookte eieren geeft ze niet alleen een lekkere knapperige structuur aan de buitenkant, het zorgt er ook voor dat het ei de saus beter opneemt.
Serveer de eieren met gebakken rijst.
Heb je eieren over? Die kun je de volgende dag lekker als lunch eten op een wit bolletje met wat frisse plakjes komkommer in het zuur.
2 gedachten over “Ei in ketjapsaus”
Hoi Damten, ik eet erg graag eieren, het liefst gekookt of als roerei. Ik maak ook vaak gekookte eieren in pittige sauzen, lekker met gewokte groentjes en rijst. Dit recept , mijn eigen versie, komt hier een aantal keer per jaar op tafel. Die Bongo ketjap moet ik nog aanschaffen, staat op het lijstje voor mijn eerstvolgende bezoek aan de Aziatische supermarkt. Barneveld ben ik denk ik nog nooit geweest. Heb ik dan iets gemist?
Gekookte eieren, altijd goed!
(En genoeg te zien in Barneveld, te beginnen met de Oude Kerk)