Eiland Scones

Eiland Scones

Onze voorliefde voor scones stamt uit onze woontijd in Engeland en de vakanties in Schotland. Niet de voorverpakte scones uit de supermarkten, maar de net gemaakte nog warme verse scones. Op het eiland om de hoek te krijgen, in Nederland niet. Dat werd dus zelf maken.

Scone deeg kun je combineren met bijna alles, zoals kaas, rozijnen, mosterdpoeder of gekarmeliseerde uien. En datzelfde geldt als de scones die uit de oven komen: kaas, jam, roomboter, slagroom, bessen, clotted cream, et cetera.

Veel recepten gebruiken ook nog ei en/of suiker in het deeg zelf. Mijn ervaring is dat dit niet nodig is in onderstaand basis recept. En die maak ik nog altijd in de klassieke ronde vorm.

Onderstaand recept levert 8 tot 9 scones.

Nog niet opeten

  • 255 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
  • 55 gram ongezouten roomboter
  • 150 ml melk
  • 16 gram bakpoeder
  • 5 gram zout (optioneel)

Materiaal

  • rond uitsteekvormpje (cookie cutter) met een diameter van 5,5 centimeter
  • een deegroller is niet nodig

Tips

Scone deeg moet koud worden bereid; de boter moet smelten in de oven, niet tijdens het bereiden.

Leg het uitsteekvormpje en de benodigde hoeveelheid boter even 5 minuten op de koudste plek in de koelkast.

Het deeg moet minimaal bewerkt worden. Kneden is niet nodig; dat zorgt juist voor kleine, massieve scones.

De oven moet op temperatuur zijn als de scones er in gaan.

Aan het werk (15 + 20 minuten)

Verwarm de heteluchtoven voor op 190°C. De hete lucht stand levert bij mij betere resultaten op dan een elektrische boven en/of onderverwarming.

Leg bakpapier op een dunne bakplaat. Besprenkel het werkblad met wat meel en smeer ook de binnenkant van het koude uitsteekvormpje in met een klein beetje meel.

Zeef en meng het bakmeel, zout en bakpoeder in een kom. Voeg de boter toe en snij dit met 2 messen tot blokjes door het meelmengsel: het mengsel blijft aan de boter plakken waardoor de boterstukjes kleiner worden.

Kneed vervolgens de boter met je vingertoppen door het mengsel totdat het geheel kruimelig is; kneden tot het lijkt op ‘breadcrumbs’.

Giet de melk langzaam in het mengsel onder continu roeren met een mes. Lang niet altijd is alle melk nodig. Het deeg moet zacht en plakkerig zijn, maar niet te vochtig. Meng het deeg met je handen – niet kneden – tot één massa.

Plaats het deeg op het werkblad en druk het rustig in de vorm van een 2 centimeter hoge ronde laag.

Echt hoge scones kun je krijgen door de deeglap in tweeën te snijden, de lagen op elkaar te leggen en deze vervolgens weer tot een platte laag te drukken, nog steeds zonder kneden. Dit nog een keer herhalen. N.B. deze stap in het recept is niet perse nodig.

Gebruik de uitsteekvorm om een plat rondje uit het deeg te halen. De truc is om de zijkanten van een deegrondje ongemoeid te laten omdat het anders leidt tot onregelmatig rijzen. Het ziet er in dat geval overigens wel heel erg authentiek uit. Maar goed, steken dus zonder draaien en de zijkanten niet aanraken als het rondje op de bakplaat wordt gelegd. Het restant van het deeg weer samenvoegen en platdrukken. Deegrondjes blijven uitsteken tot alle deeg is gebruikt.

Bak de scones 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de oven.

Resultaat

De scones zijn klaar als ze mooi goudbruin van kleur zijn. Van binnen zijn ze dan luchtig en droog. Scones koelen snel af buiten de oven. Wij eten ze daarom meteen op.

De scones doorsnijden, roomboter erop laten smelten en vervolgens beleggen naar wens.

Heel erg lekker met Lemon Curd.

Variaties

Een klassieke variatie is het toevoegen van 100 gram rozijnen en 25 gram suiker aan het recept.

Om een glanzende bovenkant te krijgen smeer je met een kwastje de scones in met een geklutst ei. Je kunt ze ook bestuiven met een beetje bloem voor ze de oven in gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *