Engels bezoek en die willen baked beans on toast

Engels bezoek en die willen baked beans on toast

Als ontbijt! Een full English breakfast met tattie scones en een klein beetje bonen, als voorbereiding op een beweegdag, ok. Maar veel bonen op toast, terwijl ze een rustdag hebben gepland? Iets met WK rugby kijken op tv, werd mij verteld. (En ze hebben genoten, vooral van de halve finale, die Engeland verrassend won van regerend wereldkampioen Nieuw-Zeeland. Uiteindelijk werd Engeland 2e.)

Engelsen zijn gek op bonen, en niet zo’n klein beetje ook. Er zijn dan ook indrukwekkend veel verschillende soorten bonen te koop in Britse winkels. Naar het schijnt wordt de inhoud van ruim meer dan 2 miljoen blikken baked beans opgegeten, elke dag. Dat komt neer op ongeveer tien blikjes per week, per huishouden, gemiddeld. En zoals dat gaat met gemiddelden: de kans is aanwezig dat er Britten zijn die alleen maar bonen als groente eten. En inderdaad, in onze Engelse tijd hadden wij zulke vrienden. Een van hen at alleen bonen als groente, en was tevens (en uiteraard) een fervent cricket-liefhebber. Een andere vriend had de gewoonte om een blik witte bonen in tomatensaus gewoon direct uit blik, koud dus, op te eten, en kon tijdens het eten ineens opstaan om op zijn gitaar te gaan spelen. Het was altijd even wennen voor ze als wij ze uitnodigden voor een etentje en er stond geen enkele boon op het menu.

Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Engelse vrienden op bezoek in Nederland dat gebakken-bonen-eten-ritme enigszins wilden handhaven, om afkick verschijnselen te voorkomen.

Het heet baked beans, maar het gekke is dat baked beans helemaal niet gebakken zijn. Ze zijn gestoomd terwijl ze al in blik zitten, samen met een tomatensaus. Van weer gehydrateerde bonen naar een blik met etiket duurt 2 uur in de fabriek, volledig geautomatiseerd. Uit blik worden ze weer opgewarmd in die meegeleverde tomatensaus. Meer gekookt dan gebakken dus. Pas in 2008 werd het woord baked van een blik met Heinz Baked Beans verwijderd. We noemen het merk maar gewoon want dat heeft het overgrote deel van de Engelse markt in handen. En dat terwijl het merk bij proeverijen lang niet altijd op de hoogste plaatsen beland. Omdat in de saus van baked beans ingrediënten van ketchup gaan, en omdat wij de ketchup van Heinz nou eenmaal de lekkerste vinden die je kunt kopen, deden we zelf ook maar mee met een baked beans on toast ontbijt.

Baked beans op 2 stukken bijna onzichtbare warme toast, op 2 Britse manieren klaargemaakt.

Wij kennen in Nederland ook witte bonen in tomatensaus, uit blik. Maar dat is toch wat anders. Die worden gemaakt van grotere witte bonen dan in baked beans zitten. In Engeland worden ze overwegend gemaakt van navy beans, in gedroogde vorm geïmporteerd uit Amerika. Die naam komt dan ook van de Amerikaanse marine, omdat die bonensoort daar veel werden gegeten. Maar op de verpakking zie je ze vaak geïdentificeerd als haricot, of haricot white. Tenminste op het Engelse deel van de beschrijving. In het Nederlandse deel heten ze gewoon witte bonen. En dat is verwarrend, alle soorten witte bonen hetzelfde noemen. Want de smaken verschillen wel degelijk.

Ik heb ze niet geteld maar een blik van 415 gram bevat naar verluidt gemiddeld 465 haricot bonen. Dat vult dus goed.

Nog niet opeten

  • 415 gram witte haricot bonen in tomatensaus, uit blik
  • 2 boterhammen
  • Worcestershire sauce (optioneel)
  • milde Cheddar kaas (optioneel)

De Worcestershire sauce is optioneel omdat de ene Brit die er wel doorheen wilde, maar de andere Brit niet. En de Cheddar kaas is optioneel omdat de andere Brit die er wel overheen wilde, maar die ene Brit niet. Dit verschil leidde wel tot een discussie wat nu authentiek Engelse baked beans is. De waarheid is dat het toch echt Amerikaans van oorsprong is en daarna aangepast aan Britse smaken. Hoezo authentiek Engels. Waar ze het wel over eens waren: geen boter op de toast en als je er dan kaas opdoet, dan kan dat alleen grof geraspte milde Cheddar zijn.

Aan het werk

Verwarm de bonen in tomatensaus in een koekenpan op hoog vuur. Een minuutje laten koken. Daarna de bonen voor 3 minuten op zacht vuur verwarmen zodat de saus indikt.

In de tussentijd de boterhammen toasten.

De boterhammen op een bord leggen. De helft van de bonen, met saus, over 1 boterham verdelen. Daar grof geraspte Cheddar overheen strooien.

Wat Worcestershire sauce door het restant bonen mengen en die bonen daarna over de andere boterham verdelen.

Direct opeten.

Resultaat

We waanden ons even terug op de Britse eilanden.

En die navy beans zijn inderdaad veel lekkerder dan die Nederlandse witte bonen.

 

3 gedachten over “Engels bezoek en die willen baked beans on toast

  1. Oh wat heerlijk! Feest der herkenning dit stukje! Zoals jullie vast nog wel weten – ik heb hierover al eerder geschreven in een reactie – heb ook ik een aantal jaren in Engeland gewoond. Met smaak at ik toen af en toe een full English breakfast, soms thuisgemaakt, maar soms ook in een zgn greasy spoon. Met dit stukje komen de herinneringen weer terug. Baked beans eet ik nooit meer, maar mijn eigen versies van bonen in een prutje, vaak op basis van tomaten, eet ik nog wel regelmatig, met lekker geroosterd zuurdesembrood of ander lekker brood. Het komt niet in de buurt van zo’n bllk Heinz, maar dat hoef voor mij ook niet meer. Dank voor het leesplezier! Groet NIcolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *