Extra eieren in een
ei-bacon taart

Extra eieren in een
ei-bacon taart

Ei met bacon is een prima combinatie. De Quiche Lorraine nodigt uit tot variaties.

Als je al wat meer rondjes rond de zon hebt gedraaid dan weet je dat door de jaren heen het officiële advies van wel of niet eten van eieren, en hoeveel, vaak is veranderd. Van een paar per week is goed, via maximaal één per dag, naar liever vermijden, tot het kan helemaal geen kwaad. De decennia lange discussie rond eieren leert weer dat de adviezen in vele tijdschriften misschien vooral goed zijn voor de verkoopcijfers van diezelfde tijdschriften.

Eieren zijn speciaal. In de eerste plaats natuurlijk omdat ze lekker zijn. Maar eieren zitten ook tsjokvol goede dingen: antioxidanten en essentiële aminozuren, ijzer, choline, foliumzuur en B vitamines, en vitamines E en D.

Wij eten dus eieren, met smaak maar ook, zoals met alles, met mate. Behalve vandaag dan.

Een quiche waar de extra eieren eruit zien als gekookte eieren is een mooie taart om in punten te presenteren. Quiche met een dak erop dit keer.

Nog niet opeten

Voor het deeg

  • 160 gram patentbloem
  • 80 gram koude ongezouten roomboter
  • 5 eetlepels koud water

Voor de vulling

  • 300 gram dunne bacon
  • 200 gram oude Cheddar kaas
  • 125 ml slagroom
  • 8 eieren
  • 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • peper

Voor de topping

  • water of melk

Aan het werk

Deeg maken

Zeef de bloem boven een kom. Snij met 2 messen de boter in blokjes door de bloem. Daarna met de handen de boter net zo kort vermengen met de bloem totdat een kruimelig deeg ontstaat. Net genoeg water toevoegen zodat het deeg een samenhangend geheel vormt. Snel tot een soepel deeg kneden. Laat het deeg daarna in plastic folie minimaal een half uur tot een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.

Neem 60% van het deeg en bestuif een werkplak met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap met een diameter van ± 24 centimeter, voor gebruik in een bakblik met een diameter van 20 centimeter. Beboter de vorm, bedek de bodem met bakpapier en leg het deeg erin. Druk de randen goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de lucht weg kan tijdens het bakken. Snij de rand bij.

Bedek de deegbodem en de deegranden met een stuk bakpapier en vul met bakbonen of ander blindbak hulpmiddel. Bak de bodem nu gedurende 10 – 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat deze vervolgens 5 minuten afkoelen voordat je de blindbakvulling en het bakpapier verwijdert.

Rol van de rest van het deeg uit tot een heel dun rondje met een diameter van 20 centimeter en snij deze in vier kwarten. Deze vormen straks het dak van de quiche.

De vulling maken

Snij de bacon in reepjes en pak ze op een laag vuur uit. Alle vrijgekomen vocht verwijderen, dat hoort niet in de taart. Leg de bacon op een bord en dep het verder droog.

Rasp de Cheddar kaas.

Doe de slagroom en 4 van de eieren met de peper en nootmuskaat in een kom en meng alles door elkaar. Voeg dan de helft van de Cheddar kaas toe en roer nog eens goed.

Verdeel de helft van de bacon over de deegbodem. Giet het ei mengsel eroverheen. Verdeel hier de rest van de bacon over heen.

Breek een ei open boven een beker zodanig dat de dooier heel blijft. Duw met een lepel een gat in het vloeibare ei mengsel in het bakblik en laat hier het ei uit de beker in glijden. Dit herhalen met de andere drie eieren. De 4 eieren zitten nu als op een wijzerplaat op 3 uur, 6 uur, 9 uur en 12 uur.

Verdeel hier de rest van de geraspte Cheddar kaas overheen.

Leg nu de vier kwarten van het deeg boven op de taart zodat de hele eieren midden onder de naden komen te liggen. Dat helpt straks met de taart op de goede plek aan te snijden.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met wat water of melk.

Zet de taart in de oven en bak hem voor 45 minuten.

Resultaat

Kleine taart met grote smaak.

Direct uit de oven heel bol. Eenmaal open gesneden op de goede plek zie je de eieren die het laatst zijn toegevoegd: eigeel omgeven door eiwit. Daaromheen zitten het ei-room mengsel en de bacon.

De dunne deegkorst bovenop is knapperig geworden. En is op plaatsen gescheurd. De krachten van het uitdijende ei hebben gewonnen door het knapperig worden van de dunne korst.

Dit keer zeiden anderen wat ik graag hoor: elke hap smaakt anders.

En op een aparte schaal de sla, geroosterde pijnboompitten, croutons en tomaatjes opgediend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *