Fabada asturiana – een Spaanse bonenschotel

Fabada asturiana – een Spaanse bonenschotel

Een recept uit het Spaanse Asturië, een bergachtige regio. Een rustieke maaltijd zouden wij tegenwoordig zeggen, maar vooral een voedzame maaltijd met veel houdbare ingrediënten die passen bij een arbeidsintensief bestaan. Tegenwoordig kun je fabada asturiana in blik kopen in de supermarkt, in Spanje dan.

Weetje van de dag: de Romeinen wisten Asturië nooit volledig te veroveren, net zoals de Moren dat niet lukte in de middeleeuwen, waardoor Asturië als enige deel van het Iberisch schiereiland niet onderworpen werd. Een soort Gallisch dorpje, maar dan in Spanje. Ik voel gelijk enige sympathie. In de veertiende eeuw werd het Prinsdom Asturië gesticht, dat nog steeds bestaat en waardoor Asturië een van de autonome gebieden is binnen Spanje.

Eigenlijk horen er Spaanse Fabes la granja in dit gerecht, een soort grote witte boon die in de regio wordt geteeld en vooral voor fabada wordt gebruikt. Ook wordt er vaak een stuk seranoham gebruikt. Je kunt eventueel wat plakken ham toevoegen, maar ik kies voor gerookt spek. Chorizo mag uiteraard niet ontbreken, net zoals morcilla, een Spaanse bloedworst. Die kun je met een beetje geluk wel in Nederland vinden. Als alternatief kun je eventueel een smalle Nederlandse bloedworst gebruiken, maar eerlijk is eerlijk, die lijkt nauwelijks op de Spaanse variant.

Wil je in stijl koken, gebruik dan gedroogde bonen die je eerst weekt. Gewone witte bonen of zogeheten boterbonen. Misschien benaderen de laatste nog wel het beste de fabes la granja, die een boterzachte structuur schijnen te hebben. Ik koos voor gemak en daarom verschillende bonen uit glas en blik. Die zijn al gaar, dus voeg ze dan pas op het laatst toe.

En ja, ik weet dat er wel relatief veel vlees in dit gerecht gaat. Gewoon de volgende dag even een tomatensoepje als balansdag. Je kunt anders een klein beetje als vooraf eten, dat schijnt in Spanje normaal te zijn. Of een bord als volwaardige maaltijd. Vooral lekker op een koude winterdag na een dagje buiten.

Voor vier personen, maar wat je overhebt kun je gerust invriezen. Het blijft lekker!

  • 2 potten witte bonen van 600 gr
  • 150 gr gerookt spek (1 stuk)
  • 1 hamschijf van ongeveer 500 gram
  • 1 kleine ui
  • 1 blaadje laurier
  • 1 el gebroken zwarte peperkorrels
  • 1 tl paprikapoeder
  • Saffraandraadjes
  • 2 chorizo braadworsten of barbecueworsten
  • 1/2 chorizo sarta
  • 250 gr morcilla
  • 4 teentjes knoflook

Doe de hamschijf en het spek in een grote pan en giet er water overheen zodat alles net onderstaat. Breng het geheel aan de kook en giet het water af.

Doe er nu nogmaals net zoveel water bij dat het net onderstaat en breng dit langzaam aan de kook.

Week de saffraandraadjes in een kommetje water.

Zet het vuur vervolgens lager en voeg nu de ui, peperkorrels, paprikapoeder, laurier en het kommetje met saffraan toe.

Laat het geheel twee uur zachtjes stoven zonder deksel. Vul af en toe bij met heet water als het nodig is.

Haal na twee uur het vlees uit de pan en snij deze in stukjes en leg deze weer terug in de pan.

Bak de chorizoworstjes gaar in een beetje olie in een koekenpan. Haal de worstjes uit de pan en snij ze in dikke plakken.

Snij de knoflook fijn en bak deze zachtjes in de resterende olie.

Snij ook de morcilla in dikke plakken en de chorizo in wat dunnere plakken. Doe de worst bij de knoflook en laat 5 minuten zachtjes bakken. Voeg ook de gesneden braadworst toe en bak even mee.

Voeg tot slot het vlees met het afkomende vet toe aan de pan. Roer voorzichtig om.

Laat alles nog even heel zachtjes pruttelen, zodat alles goed warm is. Haal dan de ui uit de pan en de laurier als je die kan vinden.

Voeg nu de bonen toe aan de pan en warm ze op. Roer voorzichtig door om de bonen zo min mogelijk te beschadigen.

Serveer, eventueel met een stuk brood.

 

2 gedachten over “Fabada asturiana – een Spaanse bonenschotel

  1. Hoi Damten, lekker stoofpotje, weer eens wat anders dan chili con of sin carne. We eten hier vaak bonen en deze bereiding (of iets wat daar op lijkt) komt hier binnenkort op tafel. We hebben nog vrij droge chorizo in de vriezer van ons laatste bezoek aan Spanje. We gebruiken het alleen om uit te bakken en zo de smaak in het gerecht te krijgen, de blokjes zijn na het uitbakken niet meer lekker, maar het gerecht is des te lekkerder!

    1. Ik zou vaker bonen moeten eten. In een stoofpotje altijd wel lekker. Een droge chorizo zou ik of in hele dunne plakjes snijden voor een borrelplank of inderdaad uitbakken. Ook dit gerecht is lekker door de smaken die de verschillende worsten afgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *