Farfalle, portobello, hamreepjes, passata en bimi

Farfalle, portobello, hamreepjes, passata en bimi

Op 5 april 2024 waren er ineens 2 uitgesproken meningen op Reutel te lezen, bij het recept met radiatori pasta. Farfalle werd namelijk door 2 mensen afgewezen als lekkere pastasoort. Ik moest het echt even 2 keer lezen. De een meldde geen fan te zijn van compacte pasta-soorten zoals penne rigate en farfalle, de ander vond het harde stukje in het midden van vlinderpasta niet lekker. Textuur dingetjes dus. Gewoon nog 2 minuten langer koken dan de niet al dente kooktijd? Wordt pasta niet echt lekkerder van overigens.

Op zulke uitspraken is maar 1 reactie mogelijk. Een maaltijd met farfalle. Want wij vinden juist al dente gekookte pasta vele malen lekkerder dan volledig gegaarde zachte pasta. En dat is inclusief het compactere middenstukje van farfalle.

Farfalle is Italiaans voor vlinders. Ze hebben eigenlijk meer weg van de vlinderstrikjes die je bij een smoking moet dragen dan van vlinders. Het lijf van een vlinder staat loodrecht tussen de vleugels. Die van vlinderstrikjes en farfalle meestal niet. Maar goed, ook in het woord vlinderstrikjes zit het woord vlinder.

In het Nederlandse spraakgebruik blijft het gewoon vlinderpasta. In het Italiaans zou het dan papillon pasta heten, vlinderdas, maar zo heet het daar niet. In Engeland wordt het in de winkels verkocht onder de naam farfalle, maar heet het in recepten meestal bow tie pasta, of te wel vlinderdas pasta. What’s in a name.

De oorsprong van farfalle ligt ergens in Noord-Italië. Want de regio Emilia-Romagna, als ook de regio Lombardije, en ook nog eens een onbenoemde regio vlakbij Emilia-Romagna en Lombardije worden genoemd als waar deze pastavorm is ontstaan. Anderen melden dan weer dat het voor het eerst gemaakt is in het begin van de 16e eeuw in beide, aan elkaar grenzende, regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Kortom, daar ergens dus, in Noord-Italië.

Over de naamgeving is in Italië zelf ook wat verwarring. Strichetti is ook een pasta in vlindervorm, naar verluidt uit de regio Emilia-Romagna. Maar ja, als je de foto’s vanuit Nederland bekijkt dan ziet het er wel zo ongeveer hetzelfde uit als farfalle. Farfalle heeft zo te zien altijd gekartelde uiteinden. Bij strichetti is er meer variatie in de diepte van de kartels, tot zelfs het ontbreken van inkepingen aan toe. Blijkbaar mag je daar meer soorten deegwieltjes voor gebruiken in Emilia-Romagna.

Farfalle is typisch 4 centimeter breed en aan beide uiteinden 3 centimeter hoog. Maar net als met bijna alle Italiaanse pastasoorten geldt dat als je de grootte en/of de dikte veranderd, de pasta in Italië zelf een andere naam krijgt. Een grotere variant van farfalle heet daar farfalloni, een kleinere variant farfaline. Ziet farfalloni er nog uit als vlinderpasta, bij farfaline moet je best nog wat verbeeldingskracht hebben om daar nog steeds een vlinder in te zien.

Farfalle en paddenstoelen gaan heel goed samen. Zoals portobello’s. Portobello’s laten we altijd heel, tenzij ze niet perfect rond zijn en we ze een beetje gehavend tegenkomen bij de groenteboer. Zogenaamd misvormde exemplaren. Dat doet aan de smaak echter helemaal niets af. Gewoon kopen en dan wel in plakken, reepjes en/of stukjes snijden. Perfect om daar dan smaakvolle duxelles mee te maken. Hier echter in smalle reepjes gesneden om te bakken, een tussenvorm tussen in plakjes gebakken paddenstoelen en fijngesneden duxelles paddenstoelen.

Een makkelijke maaltijd, die zich bijna automatisch samenstelde. Voor wat pit, nog een klein beetje chipotle sauce toegevoegd.

Nog niet opeten (voor 2 personen)

 • 200 gram blimi (ook wel broccolini genoemd)
 • 160 gram farfalle pasta
 • 2 portobello’s
 • 100 gram al gekookte hamreepjes
 • 250 gram passata
 • 1 volle eetlepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel chipotle sauce
 • 1 grote knoflookteen
 • klontje ongezouten roomboter
 • brok Grana Padano

Aan het werk (30 minuten)

Smelt een klontje boter in een hapjespan. Bak de hamreepjes daarin 10 minuten op halfhoog vuur tot ze een bruin kleurtje beginnen te krijgen. Deksel op de pan om de warmte goed vast te houden.

Pel de knoflookteen en snij deze in dunne plakjes. Bak die plakjes 1 minuut mee met de hamreepjes. Voeg dan de passata, chipotle sauce en oregano toe. Laat het geheel in 15 minuten indikken, zonder deksel op de pan zodat er vocht weg kan.

Breng intussen een pan met water aan de kook en gaar de farfalle al dente volgens voorschrift.

Haal de steeltjes uit de portobello. Snij er de droge onderkant vanaf en gooi die weg. De rest van de steeltjes in plakjes snijden.

Snij de portobello’s eerst in dunne plakken en snij dan die plakken in reepjes. Gewoon de plakjes opstapelen en snijden maar.

Pak een brede koekenpan en bak daar de reepjes portobello op halfhoog vuur in gaar in 10 minuten. Geen deksel op de pan, het vocht moet weg kunnen zodat we bakken, niet stomen.

Breng op tijd een kookpan met water aan de kook.

Snij de onderste uitgedroogde uiteindes van de bimisteeltjes en gooi die weg.

Snij de toppen van de steeltjes af (voor de presentatie straks) en snij de steeltjes in grove stukken.

Kook de bimi’s in 4 minuten beetgaar.

Giet de pasta af en meng die door het passata-mengsel.

Roer er dan de bimisteeltjes doorheen.

Verdeel het farfalle-mengsel over de borden en leg de toppen van de bimi’s in het midden.

Verdeel de stukjes portobello over de pasta.

Direct serveren.

Resultaat

Kleurig bord vol met verschillende smaken. Van de 2 portobello’s blijft, behalve veel smaak, in volume weinig over. Net als bij duxelles is het water eruit verdwenen.

Voor wie het als extra smaak wil, Grana Pardano boven de borden over de pasta raspen.

 

3 gedachten over “Farfalle, portobello, hamreepjes, passata en bimi

 1. Hoi Broer, deze zondag begon ik met een enorme grijns op mijn gezicht! Wat een pastavormpje al niet teweeg kan brengen! Eens hoor, volledige gegaarde pasta is minder lekker dan ‘al dente’, maar bij het strikje (zo noemen wij hem) zit ’t ‘m toch in dat ene harde stukje. Lekker recept heb je geschreven en kan prima met andere pastasoorten of rijst of aardappels of brood. De keuze is reuze! Vanavond asperges (onze eerste dit jaar) met ham en ei, morgen vegetarische lasagne, dinsdag tuinbonen (pot) met spekjes en woensdag tjaptjoy met kip. Fijne eetweek!

  1. Ja, pasta-soorten zijn uitwisselbaar. Zeker als je je, zoals wij, niet houdt aan het Italiaanse voorschrift van hoe breder en/of holler de pasta, hoe zwaarder en dikker de saus. Bepalen we zelf wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *