Feijoada – Braziliaanse zwarte bonen, een gerecht met perspectief

Feijoada – Braziliaanse zwarte bonen, een gerecht met perspectief

Feijoada wordt in verschillende Portugees-sprekende landen gegeten, maar is in het bijzonder in Brazilië populair. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het noorden van Portugal, maar in Brazilië is het een eigen leven gaan leiden. De naam is afkomstig van het woord feijão, dat boon betekent in het Portugees.

De stoofpot van varkensvlees met bonen zou zijn oorsprong hebben als Romeinse soldatenmaaltijd, zoals bijvoorbeeld ook de Franse cassoulet. In Brazilië zegt men dat feijoada als slavenmaaltijd is ontstaan, door verschillende restjes vlees van de maaltijden van de rijken te combineren met bonen. In beide verhalen zal een grond van waarheid zitten.

In het grootste deel van Brazilië bestaat feijoada alleen uit bonen en vlees. Behalve in Bahia en Sergipe, waar bijvoorbeeld bakbananen, kool, aardappels, wortel en pompoen worden toegevoegd. Kijk, dan wordt het interessant. Een volwaardig eenpansgerecht, ideaal voor een koude Hollandsche winterdag.

Ik kies voor bonen uit blik en geef er een klein beetje een eigen draai aan. Kies je voor gedroogde bonen, dan moet je ze uiteraard eerst een nacht laten weken. Voeg ze in onderstaand recept op hetzelfde punt in, maar wel samen met bouillon of water. De hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid gedroogde bonen.

 • 2 el boter
 • 400 gr krabbetjes
 • 150 gr zuurkoolspek gerookt
 • 300 gram gerookte chorizoworstjes
 • 2 uien
 • 4 tn knoflook
 • 250 gram chouriço
 • 2 paprika’s (rood/groen/geel)
 • 300 gr vastkokende aardappelen
 • 1 blik tomatenstukjes
 • 600 gram zwarte bonen
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 bakbananen
 • 2 flinke winterwortelen (400-500 gr)
 • 1 dl sinaasappelsap
 • Paar takjes koriander
 • Paar takjes bladselderij

Eerst bereid je het vlees.

Als eerste neem je het vlees dat het langste duurt om te bereiden, in dit geval de krabbetjes. Braadt ze in een beetje boter aan, giet er een beetje warm water bij en laat ze afhankelijk van de dikte in een half uur tot een uur gaar worden. Doorgaans zijn de krabbetjes in de supermarkt een stuk dunner dan die van de slager, die dus meer tijd nodig hebben. Draai af en toe om. Het vlees moet nog niet van het bot vallen, maar het moet al wel lekker mals zijn. Als het vlees van het bot loslaat, dan zijn de krabbetjes gaar. Haal ze uit de pan.

Maak nu de pan schoon en ga verder met de volgende stap.

Snij het spek in dobbelsteentjes en bak deze in een beetje boter of olie. Haal vervolgens uit de pan en bak de chorizoworstjes gaar. Haal uit de pan en snij de worstjes in stukjes van zo’n 2 cm.

Snij de chouriço ook in stukjes van 2 cm en bak deze in 5 minuten gaar. Roer af en toe om. Laat ze in de pan als ze klaar zijn.

Haal overtollig vet uit de pan, maar houdt zo’n 2 eetlepels over. Te weinig vet in de pan, voeg dan toe.

Schil de aardappelen en snij grote aardappelen in delen en voeg deze toe aan de worst.

Snij de ui fijn en de paprika’s in reepjes. Snij de knoflook fijn of pers de tenen. Snij de wortels in stukjes zo groot als de bonen.

Fruit de ui, samen met de knoflook, de paprika en de wortel. Voeg de laurierblaadjes erbij en voeg na een paar minuten de tomaten toe. Als de aardappelen bijna gaar zijn, voeg je de bonen met het aanhangende vocht toe. Doe nu ook al het vlees in de pan en laat alles goed doorwarmen.

Pel de bakbananen en snij ze in stukken van 3 cm. Bak ze aan beide kanten in een beetje boter bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer apart.

Snij wat bladselderij en koriander grof en roer het door de bonen. Doe tot slot een deciliter sinaasappelsap door de bonen en serveer. Geloof mij, dat beetje sinaasappelsap maakt net het verschil.

Extra’s en alternatieven

Je maakt het helemaal af door door twee sinaasappels in schijven te snijden en apart te serveren. Was ik van plan, kom met van alles thuis, maar geen sinaasappels… Voor de volgende keer dan.

Je kunt in plaats van varkensvlees ook rundvlees nemen, bijvoorbeeld riblappen of sucade. Of braadworst of fijne worst. Of runderworst en procureur. Of… Ik zie in ieder geval perspectieven. De combinatie van gekruide worst en bakbanaan is in ieder geval goud.

En kun je geen Portugese chouriço vinden, neem dan een Spaanse chorizo.

Eén gedachte over “ Feijoada – Braziliaanse zwarte bonen, een gerecht met perspectief

 1. Wij zijn afgelopen kerstvakantie niet naar Portugal geweest. Sinds 2015 doen we dit wel, maar nu dus (al twee jaar) niet. Teveel onzekerheid ivm covid. Maar Portugees eten kan natuurlijk gewoon doorgaan, dit recept heeft me geïnspireerd om binnenkort zo’n soort stoofpot te maken, lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *