Fish Chowder in brood

Fish Chowder in brood

Chowder is een soort soep of stoofpot die vaak wordt bereid met melk of room en ingedikt met gebroken crackers, gemalen scheepsbiscuit of een roux. Van oorsprong een eenvoudig en voedzaam maal voor zeelui. Door Franse en Engelse immigranten werd het meegenomen naar de andere kant van de grote plas, waar het enorm populair werd in allerlei varianten met vis, zeevruchten en groenten. Vaak wordt ook bacon gebruikt. Het gebruik van room is een latere toevoeging en dus niet oorspronkelijk.

Fish chowder klinkt mij gek genoeg aantrekkelijker dan vissoep. Bij de laatste stel ik mij een waterig en bleek soepje voor, wellicht dat ik het ooit voorgeschoteld heb gekregen, maar het beeld is blijven hangen. De fish chowder eet je met een stevige witvis, bijvoorbeeld kabeljauw. En omdat ik nog een restje garnalen had liggen, voegde ik die ook toe. Mosselen zijn natuurlijk ook een lekkere toevoeging.

Schelpdieren zijn in de V.S. geliefd voor een chowder, getuige de populariteit van clam chowder, gemaakt met een soort grote kokkels. In Nederlandse varianten zie je kokkels en vongole regelmatig als alternatief. Ik maakte mijn eigen variant, mij ging het vooral om de dikte van de soep. Ook gebruikte ik geen visbouillon, maar kippenbouillon. Dat lijkt vloeken in de kerk, maar in veel traditionele Amerikaanse recepten wordt het gebruikt. Wie ben ik om daar heel puriteins over te gaan doen? En ook geen witte wijn, eenvoudigweg omdat ik dat niet zo lekker vind.

Chowder maak je eenvoudig in twee stappen.

 • 5 dl bouillon (of water)
 • 300-400 gr. aardappels, in blokjes
 • 2 winterpenen, in halve schijfjes
 • 350 gr. kabeljauw
 • handje garnalen

Breng de bouillon aan de kook en voeg de aardappel en wortel toe. Laat het in een minuut of 8 gaar worden. Voeg vervolgens de vis (en de eventuele garnalen) toe en laat het een minuut of 5 zachtjes pruttelen.

Intussen maak je de roux.

 • 50 gr ghee
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 tn knoflook gesnipperd
 • 2 el bloem
 • 6 dl melk (halfvol)
 • 3 el gedroogde peterselie
 • vers gemalen zwarte peper

Fruit de ui en knoflook in de boter, totdat ze glazig zijn. Voeg dan de bloem toe en bak deze onder voortdurende roeren gaar in een paar minuten.

Voeg beetje bij beetje de melk toe, zodat je geen klontjes krijgt. Als je alle melk hebt toegevoegd, laat je het geheel zachtjes pruttelen en indikken. Voeg de peterselie en vers gemalen zwarte peper naar smaak toe.

Als de vis en de garnalen gaar zijn, voeg je de roux toe aan de bouillon met groenten. Roer voorzichtig door en laat het nog 5 minuten pruttelen en indikken. Als het goed is heb je nu een mooie dikke soep. Nog niet helemaal naar je zin? Neem dan een eetlepel maïzena en een beetje water en dik daarmee de soep verder in.

Serveer de soep in een kom of in een uitgeholde harde bol brood.

2 gedachten over “Fish Chowder in brood

 1. Lekker! Ideaal voor alle kontjes (staartjes?) vis in de vriezer. Laatst gebruikt voor een fisherman’s pie (met aardappelpu), maar deze manier van zo’n saus/soep presenteren is wat geschikter voor de zomer. Lekkere salade erbij en een glaasje witte wijn….. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *